fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC “MOS CRACIUN”

December 8, 2012 | CATEGORIA

Pentru cei mici, dar si pentru amuzamentul celor mari, un cozonacel “Mos Craciun” ar fi tare dragut. Am pornit de la o poza pe care am primit-o (sunt convinsa ca multi au vazut-o deja) si m-am gandit ca o sa va placa si voua. Copilul meu l-a cerut instantaneu cand l-a vazut, cu o voce dulce si rugatoare mi-a soptit “vreau si euuuu”, iar eu nu-i pot refuza lui aproape nimic…

INGREDIENTE:

(Pentru 2 bucati):

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala
4 stafide mari

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca:

Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut (1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min.
Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.

Punem maiaua in faina amestecata cu un praf de sare si amestecam.

Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (cam 20 de minute). Presaram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu) – l-am lasat 45 minute iar volumul a fost triplu, a iesit aproape cu totul din vas.

Impartim aluatul in 2 bucati egale, apoi fiecare bucata o vom imparti in 3 bucati: una mai mare pentru cap, una pentru barbasi una mai mica pentru nas, motul si marginea de la caciula, mustata si sprancene. Pentru inceput intindem aluatul intr-o forma aproape triunghiulara.

Intindem apoi un dreptunghi pe care il taiem cu foarfeca in franjuri mici subtiri, dar fara sa ajungem in capat. Lipim aceasta peste restul aluatului si continuam sa modelam nasul, motul si marginea caciulii, apoi sparncenele. Stafidele inmuiate in lapte le vom pune in loc de ochi.
Optional putem vopsi caciula si nasul, dar la mine culoarea nu s-a vazut dupa ce s-a copt…

Il ungem cu galbenusurile batute bine apoi il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25-30 minute, pe toata perioada acoperit cu o alta foaie de copt.

Sa va fie de folos si pofta buna micutilor!

Comentarii

  • Ce dragut e! Felicitari si tie la Electrolux.:-*

    • diva in bucatarie

      Multumesc Adina! Iti intorc si tie felicitarile!

  • Foarte simpatic e!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Alina!

  • Mirela Carmen

    Un cozonac cu “tematica”, ceea ce-l face cu totul special si ravnit in primul rand de cei mici !

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mirela!

  • Asta este arta in toata regula, felicitari!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Anca!

  • pe cat de bun pe atat de frumos!
    pup!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, draga Maria!

  • Beatu Alice

    Da si eu am vazut acea poza si sincer chiar ma gandeam ca trebuie sa il fac pentru fetita mea iar acum ca il vad si aici am si mai multa incredere sa il fac. Multumesc de idee si reteta am sa revin cu pareri! Pupici! Am doar o intrebare nu este prea fad din cauza ca nu are nici un fel de umplutura?

    • diva in bucatarie

      Alice, merge cu o cana cu lapte la micul dejun! Poti pune niste stafide, dar ma tem ca se vor vedea…

  • ti-a iesit foarte bine! Azi il refac si eu 🙂
    Anul trecut a fost un adevarat succes! Mii de imbratisari!

  • Ce frumos ti-a iesti.Felicitari…

  • Ce frumoooos!De unde l-ai inceput sa-l mananci?De la barba sau de la caciula?

    • diva in bucatarie

      De la barba (eu doar l-am gustst sa vad ca e bun , restul a fost confiscat de fiul meu).

  • Beatu Alice

    Am facut ieri mosul care mi-a iesit asa de caraghios fiindca s-a incapatanat sa creasca si sa tot creasca si s-a umflat bietul de el de arata la final ca o burta grasa. Glumesc a aratat chiar foarte bine iar ce intrebam daca nu este fad m-am inselat a esit asa de pufos si aromat nu a mai ramas nimic de el pana seara. Aluatul acesta este minunat si cu ceva umplutura trebuie sa fie si mai delicos. Pupici! Multumesc de reteta! Pacat ca nu pot sa atasez o poza sa va arat cum a iesit 🙂

  • Simpatic tare mosul tau , dar si delicios, sunt sigura !!;)

    • diva in bucatarie

      Da, a fost bun! S-a terminat repede, la primul mic dejun!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *