fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA FALSA DE BURTA

August 23, 2012 | CATEGORIA

Ciorba falsa de burta din ciuperci pleurotus este o ciorba rapida si gustoasa, cu ciuperci, dreasa cu smantana si usturoi precum ciorba de burta.

Aceasta este o alternativa foarte buna pentru preparatul original, dar este mai sanatoasa si se pregateste intr-un timp mult mai scurt, ceea ce va permite sa va bucurati de o masa calda savuroasa, pregatita rapid si usor.

Ciorba falsa de burta este perfecta si pentru perioadele in care renuntati la carne din diverse motive.

Este indragita de cei care nu iubesc burta, dar cu siguranta si de iubitorii retetei originale de ciorba de burta. Recunosc ca eu fac parte din categoria iubitorilor de ciorba de burta ce consuma cu mare placere si ciorba falsa de burta.

In ceea ce priveste gustul veti avea surpriza sa constatati ca nu veti regasi ceea ce pare la prima vedere, caci ciupercile acestea nu au un gust pronuntat, iar dressingul va fi cel care va influenta gustul final al ciorbei.

Atunci cand sunt taiate fasii aceste ciuperci aduc ca aspect foarte mult cu fasiile de burta.

Ciupercile pleurotus sunt usor de procurat, caci se gasesc in toate supermarketurile, dar chiar in magazinele mai mici alimentare de cartier si chiar de la coltul blocului cum le numeste mama, sunt ieftine si gustoase.

Au o multime de beneficii nutrionale, dar cel mai importante lucru de retinut este faptul ca au indice glicemic mic si putine calorii.

Ciorba falsa de burta va face minuni in sezonul rece, cand vreti ceva cald si bun sa va incalzeasca la pranz.  Se poate face si in varianta de post, cu crema de soia sau crema de orez ce inlocuieste smantana clasica, iar oul poate fi inlocuit de o lingurita de faina.

Culoarea aceasta frumoasa o puteti da cu putin turmeric ce va aduce si beneficii pentru sanatate.

In ceea ce priveste liezonul, realizat din oua, smantana si faina, trebuie sa aveti grija sa il aduceti la temperatura ciorbei inainte sa il turnati in oala. Veti pune cateva polonice peste acesta, amestecand dupa fiecare in parte, si il veti turna treptat in oala. Va garantez ca nu va avea aspect branzit avand in veder ca are si faina, dar necesita fierberea inca 2-3 minute, cat sa se fiarba faina.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba falsa de burta:

INGREDIENTE:

500 g ciuperci pleurotus
2 l supa legume
2 gogosari murati
2 morcovi medii-mari
1/2 telina mica
1 ceapa mare
1 frunza dafin
2-3 linguri ulei
200 g smantana pentru gatit
1 lingurita rasa faina
2-3 catei usturoi
1 galbenus ou
2-3 linguri otet
sare
cateva boabe de piper

PREPARARE:

Am curatat ceapa si am tocat-o marunt. Am calit-o in ulei incins pana a devenit sticloasa, apoi am adaugat morcovii dati prin razatoarea mica si am continuat sa sotez pana s-au inmuiat si acestia. Am stins cu 2 polonice de supa, am adaugat telina si am lasat sa fiarba 3 minute, apoi am adaugat restul de supa.

Am taiat gogosarii murati in felii mai groase (in sferturi) si i-am pus in supa, impreuna cu frunza de dafin si boabele de piper. Ciupercile spalate foarte bine, le-am taiat in fasii, indepartand partile mai tari, apoi le-am pus la fiert in oala. Am lasat sa fiarba 20 – 25 minute, apoi asezonam ciorba cu sare si otet. Peste usturoiul dat prin presa am turnat un polonic de supa si am lasat sa infuzeze in jur de 5 minute, apoi am strecurat lichidul si l-am turnat in oala.

Am frecat galbenusul cu smantana si faina, apoi am adaugat treptat 2-3 polonice din ciorba de pe foc in aceasta compozitie.  Am amestecat foarte bine, rapid, apoi am turnat liozonul peste ciorba si am lasat sa fiarba inca 3-4 minute, cat sa se fiarba faina.

Se gusta ciorba pentru a vedea, in  functie de gusturi, daca mai are nevoie de otet, sare sau usturoi.

Am oprit focul si am scos bucatile de gogosar si telina din ciorba.

Pentru decor puteti folosi cateva cubulete de gogosar in bolul de ciorba.

Ciorba falsa de burta este tare gustoasa.

Noi am mancat-o calda spre fierbinte cu ardei iute.

Sper ca o sa va placa aceasta reteta de ciorba falsa de burta din ciuperci pleurotus si o veti pregati curand.

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Va las aici o alta ciorba foarte gustoasa ce aduce cu cea de burta – ciorba radauteana.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Comentarii

  • Valti

    Wow, suna grozav. Ma intreb daca merge si cu niste carne de pui… Sa o rog pe nevasta sa studieze problema 🙂

    • diva in bucatarie

      Atunci e ciorba radauteana… gaseste Paunita reteta si pentru asta!

  • DiaMar bucataria galbena

    Ciorba aceasta este si pe placul meu.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Mihaela.

  • Daa, asta chiar ar fi o alternativa tare buna, ca eu cu ciorba de burta nu ma impac, dar sotul meu o adora. Deci…multumesc pentru reteta Cristina draga!!

    • diva in bucatarie

      Draga mea, sper sa va placa la amandoi… Pup

  • Ador ciorba asta si o repet ori de cate ori am pofta de ciorbita de burta si nu gasesc sa cumpar burta proaspata !! 😉

    • diva in bucatarie

      Adina si mie imi place…

  • Zilahi Adela

    Imi place cum arata, inca nu am incercat, dar cu siguranta o voi vace!!

    • diva in bucatarie

      Adela e buna, merita incercata.

  • jasmine

    Bine,dar nu prea sunt lamurita cu faina aia! De ce trebuie faina? ca nu inteleg!Fara faina nu se poate? Familia mea nu foloseste faina la mancare,pt.ca ne face rau!!

    • divainbucatarie

      Daca nu iti place faina foloseste amidon, dar sincer 1 lingurita de faina nu cred ca face rau nimanui!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *