fbpx

RETETE RECENTE

MAMALIGA CU BRANZETURI, CIUPERCI SI OUA

August 9, 2012 | CATEGORIA

Mamaliga cu branzeturi, ciuperci si oua – o idee savuroasa pentru cina. Ma intrebam ce sa mai gatesc pentru cina, sa nu fie ceva prea consistent, dar nici sa nu intram la capitolul salate, pentru ca al meu sot ar vrea sa manance ceva mai consistent. Am deschis frigiderul, am facut rapid inventarul si asa a rezultat o mancarica super buna.

Am ales sa pregatesc mamaliga cu branzeturi, ciuperci si oua ochiuri, dar mamaliga mea este mai savuroasa decat una simpla, pentru ca am pus in ea branzeturi ce merg bine cu aceasta. Am folosit cascaval, telemea si parmezan. Gustul si textura unei astfel de mamaligi te fac sa mananci cu mare placere.

La noi in casa se mananca adesea mamaliga. Va puteti inspira din colectia mea de retete cu mamaliga pregatita in fel si chip, iar link-ul il gasiti aici. Sunt sigura ca veti gasi cel putin doua retete pe care veti dori sa le faceti in curand.

Ca sa faci mamaliga nu iti trebuie mare experienta in bucatarie. In cazul in care sunteti incepatori respectati intocmai reteta indicata de mine. In general la 1 l de apa pun 350 g malai si o lingurita varfuita de sare si obtin o mamaliga vartoasa, buna de taiat cu ata.

Este indicat sa folositi ceaun de fonta pentru mamaliga. Eu asa am invatat, dar am facut mamaliga si intr-o oala ieftina de la Ikea cand am gatit in deplasare.

La modul geleneral, cand faceti mamaliga, malaiul se toarna in ploaie cand incepe sa fiarba apa si se amesteca continuu cu un tel para. Este foarte important sa faceti asta ca sa nu aveti mamaliga cu cocoloase, dar daca vreti sa gatiti traditional o faceti cu o lingura de lemn. Cand faci o cantitate mare este greu sa invartesti cu telul pana la final, asa ca puteti trece la lingura cand incepe sa se ingroase. Mamaliga se fierbe 10-15 minute sau pana se ingroasa si o simtiti “vartoasa”.

In momentul in care m-am uitat la poza retetei de mamaliga cu branzeturi, ciuperci si oua facuta mai devreme gandul m-a dus la tochitura pregatita de mama. Mamaliga, branzeturi si oua intr-o farfurie, in care am inlocuit carnea cu ciuperci. Mai usor, mai simplu pentru cina.

Cantitatile de mai jos sunt doar pentru a va face o idee, dar va las pe voi sa va jucati cu ingredientele, in functie de gusturi.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru mamaliga cu branzeturi, ciuperci si oua prezentat pas cu pas mai jos

INGREDIENTE:

Pentru mamaliga cu branzeturi:
800 ml apa
270 g malai
120 g cascaval ras
120 g telemea rasa
30 g parmezan ras fin
putina sare

Pentru topping:
1 ceapa mare
650 g ciuperci
1/2 lingurita cimbru uscat
1 crenguta rozmarin
2 catei usturoi zdrobiti
sare
piper
3 linguri parmezan ras foarte fin

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit ciupercile. Am calit ceapa pana a devenit sticloasa. Am curat bine ciupercile, le-am feliat si le-am calit impreuna cu ceapa.

Cand sunt pe jumatate calite, am adaugat sare si piper, am adaugat o crenguta de rozmarin si cimbrul, apoi am lasat sa se caleasca cu verdeturile, amestecand din cand in cand.

Cand au fost calite, am adaugat usturoiul zdrobit si am mai perpelit putin pe foc, amestecand continuu, doar pana prind ciupercile aroma usturoiului, fara a-l lasa sa se prajeasca, pentru ca acesta devine amar. Am luat de pe foc, dar le-am pastrat la loc cald.

Am pus la pregatit mamaliga: intr-un ceaun am turnat apa cu si l-am pus pe foc. Cand apa a dat in clocot am pus malaiul in ploaie si am inceput sa amestec cu un tel. In primele 5 minute am amestecat fara intrerupere, astfel incat sa nu obtin cocoloase. Cand mamaliga a inceput sa sa fie mai consistenta, am inlocuit telul cu o lingura de lemn. Din acest moment am fiert mamaliga in jur de 10 minute, amestecand cat de des am putut, pentru a nu se lipi. Cand aceasta era inca moale, dar mai are foarte putin pana o iau de pe foc, am adaugat branzeturile si am amestecat pana s-au topit.

In acest moment mi-ar trebui o clona , care sa pregateasca ouale ochiuri, astfel incat atunci cand asamblez mancarea totul sa fie cald. Am noroc ca o am pe mama la mine si ea s-a ocupat de oua.
Am luat mamaliga de pe foc, am pus-o in fiecare farfurie dupa masurile fiecaruia, am impartit ciupercile peste care am pus extra parmezan ras si am terminat cu un ou ochi.

Am mancat imediat, cat este inca cald-foarte cald, pentru a simti mai bine gustul branzeturilor din mamaliga.

Pofta buna!

Comentarii

  • Ce-mi place cand investigam frigiderul , cu cateva ingrediente si putina imaginatie , ies minuni !!! Ador mamaliga cu ciupercute !! 😉

    • diva in bucatarie

      Adina, stiu ca iti plac ciupercile…

  • Tu esti plina de imaginatie!! Mamaliga cu branzeturi cred ca este dementiala, trebuie s-o fac si eu!! De fapt toata combinatia imi place 🙂
    Te pup

    • diva in bucatarie

      Multumesc, draga mea… Pup

  • Mmm, ce combinatie apetisanta!!!Buna tare!Pupici!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, te pup!

  • Mirela Carmen Tomescu

    Foarte eleganta…are si bascuta! Cu siguranta este si gustoasa pe masura !

    • diva in bucatarie

      Multumesc Mirela!!!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *