Gulas de cartofi
Gulas de cartofi. Pentru cei care tin postul, dar nu numai pentru acestia, reteta de gulas de cartofi este perfecta pentru ca este simplu si usor de preparat, dar mai ales gustos.
Pentru cei care tin postul, dar nu numai pentru acestia, reteta de gulas de cartofi este perfecta pentru ca este simplu si usor de preparat, dar mai ales gustos.
INGREDIENTE:
(Pentru 2 portii)
400 g cartofi noi mici
1 ardei gras rosu (sau kapia)
1 ardei gras galben
2 cepe medii
1 morcov
3-4 linguri de ulei
sare
piper
1 catel de usturoi
1 lingurita de boia de ardei iute
300-350 ml supa de legume
2 linguri pasta de ardei rosu
1/4 lingurita seminte chimen
cateva fire de cimbru
PREPARARE:
Coacem ardeii la gratar sau in cuptor, pana devim putin moi si le putem curata pielita. Dupa ce ii coacem presaram putina sare pe ei, ii punem intr-un vas si ii acoperim cu un prosop 5-10 minute. Dupa acest interval ii curatam de pielita, cotoare si seminte. Curatam cartofii de coaja sau ii frecam cu un burete, in functie de coaja pe care o au.
Taiem si ceapa cubulete. Punem la fiert 50 ml apa cu semintele de chimen. Dupa ce au fiert 1 minut, strecuram apa si o pastram pentru gulas.
Calim ceapa pana devine sticloasa, adaugam morcovul ras si continuam sa calim putin, pana intr-un minut, apoi punem ardeii taiati fasii si calim putin, pana se intrepatrund putin aromele.
Punem si cartofii peste toate acestea si calim 1 minut.
Asezonam cu foarte putina sare si piper, adaugam usturoiul zdrobit, pasta de ardei si boia de ardei. Turnam 300 ml supa de legume si apa in care a fiert chimenul, cateva fire de cimbru, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu 25 minute.
Din cand in cand amestecam, pentru a nu se lipi mancarea. Daca scade sosul prea mult si cartofii nu sunt fierti, adaugam 70-100 ml supa (sau apa) si lasam sa fiarba inca 5 minute.
Servim gulasul de cartofi cald, decorat cu frunze de ceapa verde sau patrunjel verde, insotit de o salata de sezon.
Pofta buna!
Asta e mancarea din zona unde m-am nascut:)…nu era saptamana fara gulas.Tare bun.xoxo
Multumesc!
Nu am incercat niciodata fara carne .Ar fi timpul sa o fac 🙂
Multumesc, Dorina!
Ce mancarica delicioasa ai tu aici Cristina!!Offf ce ma fac eu cu poftele mele :))!!Arata super!!
Multumesc… ma bucur ca iti place!
Mmmm… ce bunatate!
Multumesc Simona!
Imi place tare mult cu salata de rosii,minunat!Pupici
Multumesc Flory! Te pup
Cat de bine arata!!! Pozele sunt super, iar mancarea e delicoasa! Pup
Multumesc Poliana! Te pup
arata perfect, draga mea!
Multumesc Alinutzika!
Gustos tare gustos si uite cum ma ajuti tu caci nu mai stiam ce sa fac de post….yummy!
Multumesc Alice!
Arata bine,dar cred ca usturoiul ar trebui pus la sfarsit, iar morcovul nu treb sa fiarba asa mult,mai ales ca e ras.
Crede-ma, reteta este perfecta! Morcovul trebuie sa treaca neobservat, el doar contribuie la gust. In ceea ce priveste usturoiul, poti sa il pui spre sfarsit, vei avea un gust mai pregnant de usturoi, daca asa iti place.
Ce inseamna ca ae adauga supa de legume? Trebuie sa fierb niste legume si adaug apa in care au fiert? Va multumesc.
DA! Eu pregatesc 1-2 l de supa si pun in congelator in sticlute de 500 ml ce imi ramane. Asta pentru a nu folosi cuburi cu supa instant. Daca nu aveti nimic impotriva puteti folosi si aceste cuburi de la Knorr sau Maggi.
Mancarea asta o stiu de pe vremea cand eram mica, facea o batrana si mai mancam la ea, o fierbea pe plita si ii dadea un gust asa de bun….!
🙂