Chec la metru / chec mozaic

27 martie 2012Diva in Bucatarie

Chec la metru / chec mozaic.

INGREDIENTE:

Pentru checuri:

6 oua – separam albusul de galbenus
300 g zahar
200 g faina
30 ml ulei
1 lingurita praf de copt
1 lingura suc portocale
4-5 picaturi esenta de vanilie
2 linguri praf cacao neagra

Pentru crema:

35 g faina
250 ml lapte
120 g zahar
70 g unt + 130 g unt
sucul de la 1 lamaie – optional
1/4 lingurita coaja rasa de lamaie
1/2 lingurita esenta vanilie

PREPARARE:

Batem albusurile spuma tare impreuna cu zaharul, astfel incat sa obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezea. Adaugam galbenusurile, unul cate unul, apoi uleiul si esenta de vanilie.

Incoropram faina, amestecand pana se omogenizeaza, apoi punem praful de copt, stins cu suc de portocale/lamaie. Impartim aluatul in 2 boluri, in cantitati egale. In unul din boluri punem cacao si amestecam pana se omogenizeaza.

Turnam fiecare aluat intr-o forma de chec tapetata, apoi le coacem in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 45 minute. Cat timp se coc checurile pregatim crema: amestecam faina cu lapte si zahar, apoi le fierbem pana devin o crema groasa, ca o budinca, apoi o luam de pe foc. Amestecam continuu cat fierbe pentru a nu se lipi, sau pentru a nu lasa sa se formeze cocoloase. Dupa ce se raceste o amestecam cu 100 g unt. Lasam mixerul sa lucreze pana se omogenizeaza compozitia. Separat frecam 100 g unt cu sucul de la 1 lamaie mare (daca vrem crema de lamaie), esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Amestecam apoi cremele intre ele, mixand pana compozitia devine omogena.

Dupa ce s-au copt checurile, le scoatem si le lasam sa raceasca pe un grilaj. Taiem checurile cu felii egale, apoi le ungem cu crema. Punem alternativ o felie de chec alb cu una de chec negru.

Pregatim o folie alimentara, mai lunga, astfel incat sa ne incapa tot checul pe ea. Punem feliile de chec lipite intre ele cu crema, pe folie, o strangem bine la capete, astfel incat feliile sa fie bine stranse si lipite intre ele. Il lasam cateva ore in frigider (cel mai bine peste noapte), apoi putem servi. Daca ne ramane crema vom glazura checul cu aceasta, sau putem glazura cu ciocolata topita la baine-marie. Taiem checul pe diagonala, incepand cu un colt, astfel incat viitoarele felii sa aiba atat felii albe, cat si negre de chec.

Pofta buna va doresc!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Este printre preferate, mama ne facea cand eram copiii, doar crema era altfel, trebuie sa o intreb cum o facea!! Arata foarte bine, bine ca mi-ai adus aminte!!! Pupic!!

  2. rugaminte,
    dupa ce se lipesc feliile cu crema cum se aseaza pe folie? cand este taiat se vede o dunga galbena si una maro. nu am inteles din explicatie retetei

    1. Lipesti o felie alba de una neagra, apoi continui in ordine cu una alba, iar una neagra, pana termini toate feliile. Le asezam una in continuarea celeilalte si obtinem un chec cu o lungime dubla. Taiem pe diagonala, incepand cu un colt. Gandeste-te ca obtii un tringhi pentru inceput – acesta va fi „pierderea” pentru ca nu este prea mare. Cu cat incepi sa tai mai multe felii, cu atat te apropii de ceea ce am pus eu in poza finala.

  3. Daca tot l-am descoperit la Craciun,repetat la Revelion, repetam si la Paste. (intre timp l-am mai facut cam de doua ori).Pentru mine este chiar deosebit acest chec (mai am cateva retete de suflet din acest sait,nu ca ar fi vreuna de lasat). Ce sa va mai spun decat sa aveti sarbatori pascale fericite,linistite si tot ce-i mai bun,lumina sfanta sa va lumineze sufletele iar ptr. Diva un pupic in plus.
    Ne auzim in a doua zi de Paste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *