„invartita” cu gem si fructe uscate
„invartita” cu gem si fructe uscate. Aceasta este una din retetele speciale pentru provocarea lunii februarie, gazduita pe blogul Violetei.
Aceasta este una din retetele speciale pentru provocarea lunii februarie, gazduita pe blogul Violetei.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
500 g faina
70 g unt
200 ml lapte cald
25 g drojdie proaspata
1 varf cutit de sare
50 g zahar
coaja rasa de la 1/2 portocala
1/2 lingurita esenta de vanilie
1 ou + 1 lingura lapte pentru uns
Pentru umplere:
1 borcan mic gem de caise
2 linguri stafide
2 linguri merisoare
50 g caise uscate
50 g migdale macinate
150 g nuca macinata
PREPARARE:
Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare si zahar. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut, drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa dospeasca cam 10 min, pana sta sa iasa din cana. Punem maiaua peste faina si amestecam.
Adaugam pe rand laptele caldut, untul topit si restul ingredientelor. Framantam aluatul cateva minute, pana nu se mai lipeste de maini si devine elastic. Nu ar trebui sa ia mai mult de 5 minute aceasta operatiune. Acoperim aluatul si il lasam sa creasca intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut il intindem pe un blat de lucru cu dimensiunile de 50*50 cm. Grosimea aluatului va fi subtire, cam 2 mm. Il taiem pe jumatate, sa obtinem 2 fasii de 25*50 cm. Le ungem cu gem, apoi punem stafidele, merisoarele, caisele taiate cubulete, si le acoperim cu un strat de nuca si migdale macinate.
Rulam fiecare fasie pe latime, astfel incat sa obtinem 2 role lungi de 50 cm, pe care le lipim intre ele prin apasare cu degetul. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le rulam cu o mica distanta intre ele (1-1.5 cm). Acest lucru le permite sa se coaca la interior si se vor lipi oricum cand cresc in cuptor.
Coacem „invartita” noastra in cuptorul preancalzit la 180°C in jur de 15 minute, scoatem si ungem cu oul batut cu lapte, apoi reintroducem tava in cuptor pentru inca 5-10 minute, in fuctie de cuptorul pe care il aveti. Testati cu o scobitoare daca totul este copt.
Lasam „invartita” cu gem si fructe uscate sa se raceasca pe un grilaj, o tapetam cu zahar pudra, apoi putem servi.
Pofta buna!
Am auzit si eu de invartita. Nu stiam exact ce inseamna. Am inteles ca se poate face cu mai multe feluri de umpluturi ?(si dulci si sarate).
Raluca, asa am numi-o eu, fara sa aiba legatura cu reteta originala!
Inedita varianta ta si arata foarte bine!…eu insa cand ma gandesc la invartita, nu vad decat varianta copilariei, adica foaia unsa cu grasime si umpluta cu zahar!…recunosc, ce ai facut tu e mult mai sanatos!
Viviana, eu nici nu am reteta originala, m-am jucat cu aluatul rulat si apoi m-am gandit sa il numesc asa…
O invartita extrem de gustoasa! Nu am mancat niciodata cu caise.. deci trebuie probata! O merge si cu caise din compot, scurse bine sau pasate??
Pupici
Simona, eu am folosit caise uscate! Din compot ma tem ca lasa suc si ramane aluatul crud. Pup
Ce bine arata! Era asa de buna o bucatica langa cafeaua de dimi 🙂 Te pup!
Multumesc Dana!
Delicioasa invartita!! pupicei!!
Multumesc Adela! Pup
Minunat melcul tau, pup!
Multumesc Sara & Miki!
ce buna trebuie sa fie!
Delicioasa!
Grozav de bine arata!!!Yummy, si tare buna!Pupici!
Multumesc Licuta!
Foarte bine arata!!!
Multumesc Mina!