Cozonac rozenkrantz

17 decembrie 2011Diva in Bucatarie

Cozonac rozenkrantz. Mi-am adus aminte de acest cozonac si am incercat sa il reproduc si eu pentru ai mei.

Un cozonac absolut delicios, pe care trebuie sa il incercati neaparat. In mare, cozonacul Rozenkrantz porneste de la ideea tipului de cozonac „cuib de viespi”, asa cum il face mama mea, doar ca are un plus de caramel, care il face mai special.

Cozonacul „rozenkrantz” l-a pregatit mama cativa ani la rand dupa ce i-a povestit dna Victoria (colega ei de birou) cum sa il faca. Cu totii ne doream sa rupem feliile de cozonac si gustam caramelul realizat pe partea de sus a cozonacului. Cred ca s-a oprit in momentul in care fratele meu i-a cerut cozonac cu rahat (oare cu el seamana fiul meu care vrea doar cozonac cu rahat de cativa ani?), asa ca a revenit la retetele obisnuite.

Mi-am adus aminte de acest cozonac si am incercat sa il reproduc si eu pentru ai mei.

As fi pus-o pe mama sa il faca, dar fix acum este plecata la fratele meu, in Anglia.

Dar, eu cred mi-a iesit foarte bine! Si daca mie mi-a iesit din prima, sigur o sa va iasa si voua.

Cozonacul Rozenkrantz este cunoscut si sub denumirea de „cozonac trandafir”, „cozonac cu nuca si caramel”, „cozonac lipicios”.

Mai multe retete de cozonaci cu nuca gasiti aici, iar toate retetele de cozonaci pentru sarbatori le-am strans aici.

Pentru a face cozonacul rozenkrantz nu trebuie sa pregatiti neaparat aluatul meu.  Faceti ce aluat de cozonac va iese mai bine si va place mai mult. Nici eu nu fac acelasi aluat an de an. Cel mai mult prefer aluatul de cozonac fara albusuri, iar cel din reteta de mai jos are si albusuri in el. Avantajul acestui tip de aluat este ca ramane proaspat mult mai mai multe zile decat cel fara albusuri.

Procedeul de caramelizare este cel mai important, apoi metoda de asamblare a cozonacului.

Iata lista ingrediente si modul de preparare pentru cozonacul rozenkrantz.

INGREDIENTE:

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja la o portocala

Pentru umplutura:

120 g unt
150 g zahar
300 g nuca macinata
1 lingurita varfuita scortisoara
1 plic zahar vanilat

Pentru caramel:
8 -10 linguri de zahar

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in retetacozonacului cu nuca. Va rog intrati in link si urmati pasii indicati acolo – este un aluat in care am folosit inclusiv albusurile.

In momentul in care aluatul a crescut l-am intins si l-am uns cu untul frecat cu zahar, apoi am presarat nuca amestecata cu zahar vanilat si scortisoara. Nu am facut o crema de nuca cu albus sau galbenus. Mama mi-a spus ca dna Victoria a invatat-o sa lase nuca simpla.

Am rulat aluatul pentru a obtine un snur si l-am taiat in 6 bucati egale. Trebuie sa va spun ca am masurat inaltimea tavii, am scazut 2 cm si am inmultit cu 6 ca sa stiu cat le lung trebuie sa fie snurul.

Intr-o cratita am caramelizat 8 linguri de zahar, apoi am intins caramelul pe peretii vasului in care am copt cozonacul sau se poate carameliza direct in vasul respectiv. Am pus rulourile in vasul cu caramel si le-am lasat sa dospeasca cam 30 minute.

Dupa ce au crescutle-am pus la copt in cuptorul preancalzit la 180°C. Cozonacului meu i-au trebuit aproape 60 de minute sa se coaca, dar din cate am vazut unii l-au pregatit in 30 de minute, altii in 40, iar prietenei mele i-a luat 75 minute sa coaca cozonacul (cu aceeasi reteta, dar alt tip de cuptor).

Imediat ce l-am scos din cuptor l-am rasturnam rapid, astfel incat sa nu se intareasca caramelul si sa ii compromit aspectul.

cozonac-rozenkrantz-slide

Nu-I asa ca arata fabulos?

Sa aveti spor la pregatit cozonaci!

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Eeeeee, cozonac de „casa” noua! Imi place foarte tare noua infatisare a site-ului!!! Si ptr ca inca nu am reusit sa fac acest cozonac… am venit sa pap de la tine! Pupici dulci

  2. am facut cozonacul aluatul super foarte pufos (2ORE SI DOAR 3 MIN FRAMANTAT) dar am avut o mare problema cu caramelul mia ars care e secretul pentru caramel am lasat cozonacul60de min in cuptor BRAVO IMI PLACE FOARTE MULT

    1. Caramelul sa fie deschis la culoare, incearca sa nu il faci foarte inchis la culoare cand il pregatesti, inainte sa il pui in tava in care faci cozonacul. Untul ar trebui sa il ajute sa nu se arda. Nu inteleg de ce s-a ars, la mine a fost f ok si a fost prima oara cand am facut acest cozonac.

  3. Excelenta reteta!!!! E primul meu cozonac la 33 de ani, pentru ca mama il facea intotdeauna si era cel mai stresant moment pentru toata lumea, atat de dificil parea. Cum nu am experienta, cred ca am scapat vreo 200 de faina in plus, dar si lapte cred ca am pus putin mai mult. Am framantat 30 minute, A IESIT O MINUNATIE DE ALUAT. Sotul meu este francez si ii place foarte mult bucataria romaneasca. Am spus ca fac un cozonac, el era in culmea bucuriei, dar in mintea mea era, oare o sa iese ceva??!!! Si uite ca a iesit o pufosenie. Multumesc pentru reteta, e minunata cu krantz!!!!
    Voi incerca bezelele, pentru ca ultima data mi-au iesit niste placinte arse. In Romania tot mi-a mai iesit ceva de sarbatori, dar nu stiam ca se coc timp indelungat la temperatura mica. Multumesc inca o data si Felicitari pentru website!!!

    1. Draga Ramona, mi-ai facut ziua frumoasa! Te pup si iti multumesc pentru incredere, pentru faptul ca ai ales sa gatesti dupa retetele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *