Piftie de curcan
Piftie de curcan. Piftie de curcan reteta. Racitura de curcan. Racitura de pasare. Reteta piftie de curcan.

Piftie de curcan traditionala – o reteta gustoasa, usoara si naturala, perfecta pentru masa de Craciun sau Revelion
Piftie de curcan – reteta traditionala pentru sarbatori
Piftia de curcan este una dintre cele mai apreciate preparate de iarna, ideala pentru mesele festive de Craciun si Revelion. Este o alternativa mai usoara la piftia de porc, pastrand totusi gustul bogat si textura perfecta, obtinuta fara adaos de gelatina. Preparata din carne cu os, gat, aripi sau gheare, piftia de curcan capata un aspic natural, limpede si aromat, completat de usturoi si legume.
De ce merita sa alegi piftia de curcan
– Este o varianta mai dietetica, dar la fel de gustoasa ca preparatele traditionale din porc.
– Aspicul se incheaga natural datorita colagenului din oasele de curcan.
– Gustul este delicat si echilibrat, iar prezentarea finala este ideala pentru orice masa de sarbatoare.
– Nu necesita ingrediente complicate si poate fi personalizata dupa preferinte.
Sfaturi utile pentru o piftie de curcan perfecta
Alege carnea potrivita
Pentru ca piftia sa se inchege natural, foloseste carne bogata in colagen: gat de curcan, gheare, aripi sau spate. Acestea elibereaza gelatina naturala in timpul fierberii, fara sa fie nevoie de adaosuri.
Fierbe la foc foarte mic
O piftie limpede nu se fierbe in clocot. Mentine focul mic si lasa totul sa fiarba lent. Spumeaza de cate ori este nevoie pentru a obtine un aspic perfect transparent.
Adauga usturoiul la final
Usturoiul isi pastreaza aroma intensa daca il pui doar dupa ce ai oprit focul. Daca fierbe in zeama, isi poate pierde din gust si poate tulbura supa.
Strecoara lichidul
Pentru un aspect limpede, strecoara zeama de doua ori: prima data printr-o sita normala, apoi printr-un tifon sau servet fin. Acest pas este esential in orice piftie care vrei sa arate impecabil.
Regleaza gelificarea
Daca vrei ca piftia sa fie mai tare, las-o sa fiarba mai mult pana scade lichidul. Daca o vrei mai moale, pastreaza mai multa zeama. Totul se regleaza natural, fara gelatina.

Lasa piftia la racit treptat
Dupa ce o torni in boluri, las-o sa ajunga la temperatura camerei. Abia apoi pune-o la frigider. Astfel se asaza frumos si nu se formeaza condens pe deasupra.
Decor frumos pentru masa
Poti adauga felii de morcov fiert, frunze de patrunjel, ou fiert sau bucatele de carne asezate ordonat pe fundul vasului. La intarire, piftia va avea un aspect foarte elegant.
INGREDIENTE:
- 6 aripi de curcan + 6 buc. gheare
- 6 gaturi de curcan
- 1 pulpa curcan (doar partea inferioara) si daca aveti si spate de curcan/pui
- 2 cepe medii
- 3-4 morcovi
- 1/2 telina mica
- 8 catei usturoi
- 1 lingurita boabe de piper
- 1 lingurita de sare cu varf
- 2 linguri otet
Pentru decor:
2-3 oua fiertePreparare piftie de curcan
Pregatirea carnii si fierberea initiala
- Toarna in oala toate bucatile de curcan (aripi, gheare, gat, pulpa — si spate daca ai) si acopera-le cu apa rece, cu 6–7 cm deasupra carnii (aprox. 3,5 l de apa cu 2 lingurite de sare).
- Pune oala pe foc mediu si lasa sa dea in clocot. Cand incepe clocotul, redu focul la mic si incepe sa spumezi — indeparteaza spuma ori de cate ori apare, pentru ca piftia sa iasa limpede. Nu completezi cu apa daca se evapora. Mai bine pui mai multa la inceput si fierbi mai mult timp! Este important sa ai oase multe. Acestea ajuta la inchegarea lichidului. Poti completa cu tacamuri de pui. Cu cat mai multe oase, cu atat mai gelatinos va fi lichidul dupa fierbere.

Adaugarea aromelor si legumelor
- Dupa aproximativ 30 de minute de cand apa incepe sa fiarba, cand spumul nu se mai formeaza, adauga 2 catei de usturoi zdrobiti si boabele de piper.
- Dupa inca circa 30 de minute, adauga legumele — ceapa, morcovi, telina — sa fiarba impreuna cu carnea. Gusta si potriveste de sare, daca e nevoie.

Fierberea pana piftia se leaga si testarea aspicului
- Lasa totul la fiert la foc mic pentru circa 2,5 – 3 ore (sau pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe oase — acesta este semnul ca este bine fiarta).
- Pentru a verifica daca zeama s-a gelatizat natural: ia o lingura de zeama, las-o sa se raceasca putin si atinge-o cu degetele — daca se simte lipicioasa, inseamna ca aspicul are colagen suficient si va face piftia corect.
- Cand piftia e gata, scoate carnea (impreuna cu ghearele, gatul etc. daca vrei) si scurge excesul de grasime cu un polonic imediat ce o opresti de pe foc.
Montajul piftiei si racirea
- Curata carnea de pe oase, taie-o in cubulete sau rupe-o in fasii — nu folosi pielea.
- Asaza carnea in boluri sau castronase impreuna cu morcovul fiert taiat rondele si optional albusuri de ou fierte si decupate decorativ.
- In zeama ramasa, adauga restul de usturoi pisat si 2 linguri de otet, amesteca bine.
- Toarna zeama incet peste carnea din boluri, folosind o strecuratoare deasa acoperita cu tifon dublu, pentru a filtra impuritatile.
Lasa la temperatura camerei sa se raceasca complet, apoi pune la frigider. Piftia se serveste de obicei a doua zi — bine racita si inchegata

Ce poti face daca aspicul nu se leaga
- Daca dupa ~3 ore de fiert si racire carnea se desprinde usor de pe os, dar aspicul nu s-a legat, atunci poti recurge la 10 g gelatina pudra. Hidrateaz-o si dizolv-o in zeama calda, inainte de a turna in boluri.
- Dar, daca ai folosit suficiente oase si carne grasa de curcan, aspicul ar trebui sa se lege natural, fara adaos.
Pofta buna!
Reteta incercata de Daniela Tommaso in 2 variante:


Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.





















oh, ce pofta mi-ai facut! pupici ♥
Si eu am poftit la rulourile cu scortisoara, mai mult decat iti imaginezi!
piftia iese limpede daca se fierbe la foc mic.de ce adaugati otet,nu am folosit niciodata?
Asa este reteta mamei! 🙂
Imi place mult de tot.Pupici!
Multumesc, Mihaela! Te pup
arata minunat si cred ca gustul e pe masura!
Multumesc!
Ai uitat sa folosesti otetul
Multumesc, l-am adaugat!
Eu cred că ar trebui întîi opărite bucătile de carne, apoi spălate si apa se aruncă.După aceeea se pune carnea din nou la fiert în apă proaspătă.Așa încît se spumuiește supa din nou, iar în felul acesta răciturile sunt mult mai limpezi la final.Atentie, nu se recomandă a se folosi gelatina dacă vreți să faceți piftii bune.Totul trebuie să fie natural.Incercati astfel, si veți vedea diferența.