RETETE RECENTE

COZONAC CU NUCA FARA FRAMANTARE

decembrie 9, 2011 | CATEGORIA

Atat de simplu de preparat si atat de delicios, incat ar fi mare pacat sa nu incerce chiar si cei care nu au rabdare, sau nu vor sa piarda timp, cu framantatul aluatului, sa faca un cozonac de sarbatori.

INGREDIENTE:
(pentru 2 cozonaci)

3 oua
350 g zahar
500 ml lapte caldut – spre cald (nu fierbinte!)
50 g drojdie proaspata
1 kg faina (este posibil sa mai adaugati inca 50-100 g daca este prea lipicios)
200 ml ulei
1 fiola esenta de vanilie
1 lingurita rom
coaja rasa de la 1 portocala

Pentru umplutura:
500 g nuca macinata
1 lingura cacao
3 linguri zahar pudra vanilat

PREPARARE:

Pentru inceput punem intr-un bol drojdia cu putin zahar si lapte cald si lasam cateva minute sa dospeasca. Vom mixa ouale cu zaharul, adaugam laptele cald, apoi incorporam drojdia. Amestecam putin, astfel incat sa se omogenizeze compozitia si lasam totul sa ” macereze” timp de 5-8 ore.

Dupa acest interval incorporam faina si uleiul, adaugam mirodeniile si framantam aluatul putin. Daca aluatul este lipicios, mai adaugam faina, treptat, cate 50 g.

Impartim aluatul in doua parti egale, il intindem pe un blat de lucru uns cu ulei, apoi presaram nuca amestecata cu cacao si zahar pudra.

Dam drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180°C. Rulam aluatul cu nuca, strangem la capete astfel incat sa iasa umplutura si lasam inca 15-20 de minute cozonacul sa creasca in tava. Dupa acest interval dam tavile la cuptor pentru 50-60 de minute la 180°C – facem proba cu scobitoarea (care este defapt un bat de lemn pentru grill). Dupa 30 minute de coacere acoperim cozonacii cu hartie de copt, sa nu capete culoare prea inchisa. Cu 2 minute inainte sa ii scoatem definitiv din cuptor ii ungem cu un ou batut si presaram zahar, apoi ii lasam in cuptor neacoperiti.

Nu-i asa ca este simplu? Spor la lucru si la mancat!

Pofta buna!

Comentarii

  • Wow, chiar ca e simplu! Soacra mea framanta o ora la el, eu n-as avea rabdare. Reteta asta e la fix pentru mine:) Pup!

  • Ce frumos arata …Si e usor de facut , imi place .

  • diva in bucatarie

    Dana, din acest motiv am postat reteta, sunt sigura ca multe persoane ar vrea sa incerce sa faca un cozonac, dar au fost speriate de mame, bunici sau mai stiu eu cine, cat de mult framanta la aluat…

  • diva in bucatarie

    Multumesc Dorina!

  • hm arata f bine, abia astept sa-l fac si eu ! ma incanta reteta asta ! iupiii 🙂

    • diva in bucatarie

      Multumesc Cristina!

  • wow!!!!ma bucur ca l-ai facut si l-ai postat, arata demential si pare atat de usor de facut, sigur o sa-l fac si eu pentru Craciun, abia asteptam reteta, te pup!

    • diva in bucatarie

      Dana sa imi spui daca ti-a placut! Te pup

  • Uite ca p`asta n`o stiam! Toata lumea fuge de cozonac din cauza framantatului.. in sfarsit le`ai dat o veste buna! 🙂 Sa nu mai spun ca arata excelent! Mi`ai facut pofta…

    • diva in bucatarie

      Multumesc Simona! Chiar merita sa impartasesc si altora reteta, este pacat sa nu facem cozonac de teama framantatului…

  • A crescut frumos, am sã mã servesc si eu:) felicitãri

  • diva in bucatarie

    Multumesc Ramona!

  • Imi surade 😀 ideea!Pupici!

  • zilahi adela

    Chiar ma gandeam sa fac un cozonacel de Craciun , anul trecut nu am avut! Anul acesta cu siguranta voi face!! Arata super, iar prezentarea, superb ca de obicei! Pup!

  • Ce simplu se face! Imi place mult cum a iesit! Mai ales poza cu sectiunea este nemaipomenita! Felicitari!
    E foarte tare numele site-ului :)) :X Si sunt numai bunatati pe aici 🙂
    Inca o data felicitari! :*

  • Uau, ce idee buna sa scap de framantat:)!!Arata tare bine!Pupici!

  • Multumiri pentru reteta, singura mea incercare de a face cozonac a cam esuat, voi incerca reteta ta 🙂

  • Whoa, cand am vazut in titlu ca e fara framantat mi-a saltat inima de bucurie.
    Urasc sa framant si sigur de sarbatori voi face macar un cozonac dupa reteta asta.
    Asa ca salvez linku’ sa o gasesc repede. 🙂

  • DiaMar bucataria galbena

    Imi place tare mult cozonacul tau.O seara buna.

  • diva in bucatarie

    Multumesc Flory!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adela!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Oana!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Licuta!

  • diva in bucatarie

    Mihaela, reteta este probata, nu ai cum sa ratezi!

  • diva in bucatarie

    Natalia si eu am simtit acelasi lucru. Si, uite ca acum nu mai este o problema sa facem un cozonac fara sa framantam pana ne dor mainile…

  • diva in bucatarie

    Multumesc Mihaela, o seara frumoasa si tie!

  • Mircea

    Simplu sa faci un cozonac in 8 ore??????????? E o gluma proasta.
    Iei un vas inchis ermetic si amesteci cu o lingura compozitia pt omogenizare, apoi pui capacul si mai amesteci 1-2 minute. Apoi lasi la dospit 40-50 minute si pui compozitia in tavi dupa ce ai pus cele necesare, stafide, nuca, rahat etc. In tavi mai sta 15 min si apoi la cuptor. In 2-2,5 ore cozonacii sunt gata fara sa fie framantati.

    • diva in bucatarie

      Eu asa am primit reteta si mi se pare tare faina, avand in vedere ca nu mai stau sa framant, tinand cont si de faptul ca nu sunt o persoana cu forta… In plus, nu vad ce este asa complicat sa iti vezi de alte lucruri cat timp astept sa dospeasca… Dar pentru ca imi place sa incerc si probez mereu si alte variante, voi incerca si metoda dvs.

    • lavinia

      Ai inteles gresit, cozonacul asta nu se face in 8 ore, de fapt nu lucrezi mai mutl de 30 de mintue la el. Trebuie sa stea la dospit 8 ore, iar asta e altceva, nu?

      Fac reteta asta de cativa ani si nu ma chinui decloc, plus ca nu a trebuit sa dau bani pe niciun vas-minune. Poate ca imi convine sa las totul in vas si sa mai pierd 30 de minute a doua zi, punand cozonacul in tavi, nu sa stau 2 ore, sa mai amestec 2 minute, apoi iar sa stau… Mai lasa fitele si reclama agresiva, ca iese cozonacul in vase obisnuite si fara chin.

      • diva in bucatarie

        Multumesc Lavinia! Sa il intelegem si pe domnul, vrea sa faca reclama unor produse, iar eu chiar le voi testa la un moment dat, doar pentru curiozitatea mea… Si daca nu sunt la inaltime, voi scrie pe site despre acest lucru!!!

  • Mircea

    http://www.facebook.com/#!/groups/226065410797712/ uite cozonac neframantat facut in 2 ore

    • diva in bucatarie

      din pacate linkul afisat nu duce decat pe pagina mea….

  • Mircea

    Incearca sugestiua mea dar cu un vas Tupperware, inchis perfect ermetic. Acolo se dospeste aluatul in maxim 1 ora. Si se amesteca cu o lingura pt omogenizare apoi inca 2 minuyte se invarte vasul. Eu fac asa de 11 ani pt aluaturi dospite: paine, cozonac, gogosi, cornulete, pizza etc. Si in timp de 1 ora cat dospecte si in timpul coacerii fac altceva in casa, evident. Dar fara teama ca e curent in casa, sau ca ar intra frig la aluat. Eu am postat cozonacul facut acum 5 zile pe grupul meu TUPPERWARE IN BUCATARIE. Sper sa-l vezi. Voi posta maine si o paine facuta azi, fara a pune mana pe aluat.

  • diva in bucatarie

    Si daca nu am un vas Tupperware ce fac? Din pacate in Romania sunt putini care stiu de acest vas, nu stiu de unde il pot cumpara… De calitatea lui nu ma indoiesc pentru ca prietenii din Germania folosesc astfel de vase. Cand plec in Austria o sa imi caut un vas si voi proba reteta apoi. Va multumesc inca odata pentru sugestie.

  • Arata foarte bine!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Maya!

  • Mircea, ai o atitudine extrem de urâtă și de prost-gust. Contrar părerii tale, nu tot ce nu-ți place ție e prost sau de proastă calitate.
    Rețeta asta e foarte simplă, nu rapidă. Și e pentru cei care nu vor să piardă timp cu frământatul.
    Ai o abordare foarte agresivă, de vânzător de MLM care-și face fără pic de bun simț reclamă gratis. Dacă postai așa ceva pe blogul meu, nu numai că nu-ți lăsam comentariile nesimțite dar te si banam.

    Revenind la lucruri normale și de bun simț, îți mulțumesc mult Cristina pentru rețetă. O să o încerc înainte de Crăciun în vasele mele non-Tupperware… :))

    • diva in bucatarie

      Multumesc Andi!

  • Diana

    Draga mea, multumesc mult pentru reteta, prima data n am vrut sa intru pe blog pentru ea:) (desi iti iubesc mult retetele) pentru ca am facut unul dar la fel cum spunea Mircea si a iesit bunicel in ziua respectiva dar a doua zi s a intarit. Metoda ta insa este mai buna, lasandu la „umflat” seamana cu sourdoug:)) Tare fain, abia astept sa l incerc, acum inainte de Craciun. Pot sa pun unt topit in loc de ulei? Foarte dragut din partea ta sa pui asa o reteta usoara, nu ma derajeaza deloc ca sta undeva acolo singurel:)) Eu nu am putere sa framant, motiv pentru care caut retete fara prea mare „agitatie”:)). Te pup si ti doresc Sarbatori fericite cu cei dragi:)

    • diva in bucatarie

      Multumesc Diana. Poti pune si unt topit, cu siguranta va fi mai gustos. Iti doresc sarbatori fericite!

  • florina

    buna nam anteles eu bine? sa stea totu an vas la crescut 5-8 ore?

    • diva in bucatarie

      Da! Sta acolo 8 ore… ma gandesc ca poti pregati inainte de culcare si dimineata te apuci de cozonac. Daca ai indemanare la framantat, atunci nu este nevoie sa il lasi atat de mult, urmezi metoda normala.

  • eu

    are ceva daca nu il acopar cu foi de copt inafara faptului ca se mai inchide la culuare? sau ii schimba si gustul???

    • diva in bucatarie

      Doar va fi inchis la culoare…

  • Silvia

    DIVA Multumim pentru gustoasa si usoara reteta Amo intrebare Se acopera vasul ermetic? sau numai cu un prosop? Se tine la cald sau la frigider ? multumesc inca o data GBY SARBATORI FERICITE

    • diva in bucatarie

      Il tinem la temperatura camerei, acoperind vasul cu un prosop. Eu l-am lasat dimineata si seara cand am venit acasa am-am apucat de cozonac! Sarbatori fericite si tie!

  • alina gabriela

    mersi pt ajutor e prma data cand fac imi era frica sa fac ca trebuia sa framant mult si nu stiam daca pot reusi …poate asa o mai imbunez si eu pe soacra mea..hahhaacu l-am last la macerat…il pott lasa doar 5 ore?pt ca nu am atat timp…..iti voi trimite raspunsul la cum a iesit…multumesc si sarbatori fericite

    • diva in bucatarie

      Sarbatori fericite Alina!

  • unchiasul

    Mai copii, mare minune si asta. Am sa-i fac o surpriza babii, sper sa-mi reuseasca. In privinta framintatului eu eram responsabilul. Ma punea baba la framintat de ma treceau toate apele pierindu-mi pofta de mancat cozonac. Daca-mi reuseste sunt un fericit. Multumesc mult celei care a postat reteta pe internet. Va urez sarbatori fericite si „La multi ani!” Daca nu-mi reuseste le iau pe cocoase. Dupa revelion am sa va tin la curent cu reusita sau nereusita mea. Sper din tot sufletul sa-mi reuseasca. Cu bine.

    • diva in bucatarie

      Eu zic ca nu are de ce sa nu iasa… „la multi ani”!

  • Lilica

    Daca nu am drojdie proaspata ca nu se gaseste aici de unde iti scriu cit ar trebui sa folosesc drojdie uscata aceiasi gramaj si multimirii anticipate la multi ani cu sanatate si mincaruri alese

    • diva in bucatarie

      Din cate stiu 1 plic drojdie uscata este echivalentul a 25 g drojdie proaspata… La multi ani!

  • lilica

    chiar ca esti o diva mi-au iesit f bine multumesc inca o data esti top in bucatarie felicitarii

    • diva in bucatarie

      Te pup Lilica si la multi ani!

  • ana

    Pot sa pun drojdie uscata in loc de drojdie proaspata ?

    • diva in bucatarie

      Poti incerca, desigur! Pui 2 plicuri.

  • nina beldie

    Acum i-am pus in tava! Am emotii, desi, dupa cum arata, promit a fi ceva bun! Multumesc pentru reteta! Nepotelului meu ii place tare mult cozonacul si eu eram inspaimantata de reteta complicata a bunicii mele! Acum, e mult mai simplu ! La multi ani! Craciun cu suflet- colind!

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *