fbpx

RETETE RECENTE

SALATA ORIENTALA DE VARA

May 24, 2011 | CATEGORIA

Salata orientala de vara – salata de cartofi cu ceapa, masline, oua fierte si legume de vara.

Salata orientala este una din cele mai intalnite salate la romani. Este gustoasa, se face usor, este spornica, economica si satioasa.

Salata orientala se mananca la noi in casa de cand ma stiu. Fie simpla, fie combinata cu legume, sunca, peste. Un punct comun il au toate salatele mele orientale: ceapa si maslinele. Ce ajunge langa ele este o alta poveste. Cred ca fiecare gospodina are propria versiune de salata orientala. Soacra mea o face simpla (cu ceapa, oua si masline), cu un dressing din apa, otet si zahar. O serveste langa friptura de miel.

Ar merge si pe post de garnitura langa peste, dar poate fi si un fel de mancare de sine statator, asa cum obisnuim sa il servim noi, pe post de cina. Mai ajunge si in pachetel la birou, dar destul de rar pentru ca are ceapa.

Salata orientala de vara are rosii, castraveti verzi si ceapa verde. Am pus si cateva ridichi proaspat culese din solar. Am de curand un solar si ma bucur ca un copil mic de tot ceea ce imi iese aici, caci este prima oara cand plantez ceva pe o suprafata mare, nu doar in ghivecele din casa.

Si, pentru ca gatesc in functie de anotimpuri, dar si de poftele celor din jurul meu, am si eu cateva variante de salata orientala pe care vi le propun, pe langa aceasta: salata orientala de primavera, de iarna, de post, cu peste afumat sau cu maioneza. Le gasiti pe toate in aceasta postare. 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru salata orientala de vara.

INGREDIENTE:
(pentru 6 portii)

1 kg cartofi
4-5 frunze de salata verde
3-4 fire ceapa verde
4 castraveti verzi mici
3 rosii potrivite ca marime
4-5 ridichi
2 ardei grasi
100 g masline kalamata
3 oua fierte de consistenta tare
cateva fire de patrunjel verde

Pentru dressing:
4 linguri ulei de masline
2 linguri otet de mere
2 linguri apa
sare
piper proaspat macinat

PREPARARE:

Am fiert cartofii in coaja, in apa cu sare. In acelasi timp am pus ouale la fiert, intr-o oala separata.
Cand furculita a intrat usor in cartofi, inseamna ca sunt fierti. In functie de marimea acestora timpul de fierbere poate varia de la 18 la 25 minute. Am curatat cartofii fierti de coaja, apoi ouale si castravetii (daca era dupa preferinta mea castravetii trebuiau lasati cu coaja, dar sotul meu ii prefera fara). Am tocat si restul legumelor.

Am pus intr-un vas cartofii taiati  cuburi de marime potrivita, salata verde rupta in bucati, ardeii si castravetii taiati felii subtiri, doua rosii feliate, maslinele, ridichile feliate si ceapa verde tocata marunt.

Intr-un pahar am amestecat toate ingredientele pentru dressing, apoi le-am turnat peste salata si am amestecat.

Am pus salata pe un platou. Am presarat patrunjel verde tocat, apoi am decorat cu felii de rosii si doua taiate felii cu ajutorul unui aparat special – se gaseste in Carrefour, Metro sau Selgros.

Salata poate sta le rece 15 minute, dar poate fi mancata si imediat.

Pofta buna va doresc!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *