Colac impletit cu nuca, ciocolata si stafide pentru Paste

5 aprilie 2011Diva in Bucatarie

Colac impletit cu nuca

Colac impletit cu nuca, ciocolata si stafide pentru Paste

Reteta de colac impletit cu nuca, ciocolata si stafide este perfecta pentru Sarbatorile Pascale.

Poti pune interior oua rosii. 

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
500 g faina
110 g zahar tos
200 ml lapte caldut
115 g unt topit
25 g drojdie
2 galbenusuri
1 praf de sare
1 ou pentru uns
coaja rasa de la 1 lamaie

Pentru umplutura:
160 g nuca macinta
3 linguri cacao
1 plic zahar vanilat
200 g ciocolata topita – eu am folosit nutella
50 g stafide

Mod de preparare

Colac impletit cu nuca, ciocolata si stafide pentru Paste

Reteta de colac impletit cu nuca, ciocolata si stafide este perfecta pentru Sarbatorile Pascale.

Poti pune interior oua rosii. 

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
500 g faina
110 g zahar tos
200 ml lapte caldut
115 g unt topit
25 g drojdie
2 galbenusuri
1 praf de sare
1 ou pentru uns
coaja rasa de la 1 lamaie

Pentru umplutura:
160 g nuca macinta
3 linguri cacao
1 plic zahar vanilat
200 g ciocolata topita – eu am folosit nutella
50 g stafide

Mod de preparare colac impletit cu nuca, ciocolata si stafide pentru Paste

Maia

Pentru inceput pregatim maiaua, asa cum am facut la toti cozonacii: intr-o cana punem drojdia, adaugam 1 lingura de zahar si una de faina, acoperim cu lapte, amestecam putin cu o lingurita, apoi lasam sa dospesca cam 10 minute, pana sta sa iasa din cana.

Aluat

Intre timp frecam galbenusurile cu zahar, apoi adaugam untul topit treptat. Punem peste faina maiaua, apoi amestecul de oua cu unt, coaja de lamaie, sare si laptele cate putin, in timp ce framantam.

Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini – cu cat il framnatati mai mult, cu atat este mai pufos. In functie de tipul de faina pe care o folositi, uneori mai trebuie sa adaugam 1 -2 linguri de faina.

Aluatul pe care il obtinem trebuie sa fie elastic, lucios.

Dospire

Presaram faina peste acesta, il acoperim cu o folie alimentara direct pe aluat, apoi il lasam sa creasca intr-un loc caldut.

Modelare si coacere

Cand aluatul a crescut il scoatem pe o planseta, il mai framantam putin, apoi il impartim in 3 parti egale pe care le vom intinde cu un sucitor.
Fiecare parte va fi umpluta cu ceva diferit: una o ungem cu ciocolata topita apoi o rulam, pe a doua parte presaram un amestec din 110 g nuca, cacao si zahar vanilat, iar a treia cu restul de nuca si stafide.

Impletim cele 3 rulouri, le punem in tava, apoi ungem cu un ou.
Daca nu aveti tava pentru gugelhupf puteti proceda asa cum am facut la colacul impletit cu stafide umpland gaura cu staniol, astfel incat atunci cand se umfla sa ramana gaura pentru oua.
Colacul il vom coace in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 50 minute. Dupa ce se rumeneste ar fi bine sa il acoperiti cu un prosop de hartie, pentru a nu se arde (cam dupa 30 de minute, in functie de culoarea pe care vreti sa o aiba cand este copt).

Pofta buna!

Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube

Print

Distribuie pe:

6 răspunsuri

  1. M-ai dat gata cu reteta asta! este pe wish list!!!
    Eu fac intodeauna un cozonac in forma de guguluf (eu asa ii spun), arata deosebit si parca iese si mai gustos.
    Felicitari si pt munca si pt rezultat!

    1. NU! Sigur nu se intampla asta in cuptorul electric! Daca te temi de acest lucru poti folosi hartie pentru copt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *