Orez cu lapte

14 martie 2011Diva in Bucatarie

Orez cu lapte. Reteta de orez cu lapte este reteta copilariei. Nu exista generatie care sa nu povesteasca despre orezul cu lapte facut de mama sau bunica.

Orezul cu lapte mi se pare un desert fara varsta. Cand suntem mici il adoram, cand suntem mari ne apuca nostalgia, iar cand imbatranim, poftim la castronelul nepotilor. Nu ma credeti? O sa va convingeti, doar sa tineti minte ce va spun acum.

Reteta de orez cu lapte este reteta copilariei. Nu exista generatie care sa nu povesteasca despre orezul cu lapte facut de mama sau bunica.

Orezul cu lapte, cea mai simpla reteta, poate fi mancat la micul dejun, gustare dulce, poate fi desertul de la pranz sau inlocuieste cina.

Exista 2 metode de gatirea a acestuia.

  • 1. se fierbe la inceput in apa, apoi, cand aceasta se evapora se adauga laptele.
  • 2. se fierbe direct in lapte

Orice metoda alegeti orezul cu lapte va iesi delicios daca nu il fierbeti prea mult.

Daca tineti post puteti folosi lapte vegetal. Daca aveti diabeti inlocuiti zaharul cu stevia sau alte tipuri de indulcitori.

Puteti sa alegeti sa il faceti mai gros dupa o proportie 1:4  sau mai cremos cu o proportie de 1:5.

Eu am ales varianta fara apa, desi mama mi l-a pregatit fierband pentru inceput orezul cu apa. La aceasta metoda recurg cand folosesc laptele vegetal.

Pentru aroma puteti pune in lapte seminte de pastaie de vanilie, zahar vanilat Bourbon, coaja rasa de portocale sau lamaie – in functie de gust si ce aveti in casa. Eu l-am lasat foarte simplu. Vreau doar aroma de scortisoara, pe care o pun la final.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru orez cu lapte – reteta simpla ca in copilarie:

INGREDIENTE:
(Pentru 4 portii)

150 g orez
750 ml lapte
60 g zahar
1 varf cutit de sare
pentru servit, dupa gust: scortisoara, stafide, fructe, ciocolata rasa, dulceata

PREPARARE:

Am pus laptele pe foc. Cand a dat in clocot am adaugat orezul si am amestecat foarte des pentru a nu se lipi. In functie de tipul orezului timpul de fierbere poate fi intre 15 si 20 minute (fiecare tip de orez are scris timpul de fierbere pe punga sau cutie). Nu il fierbeti excesiv. Orezul trebuie sa aiba bobul intreg, usor al-dente, sa nu fie prea moale si sa se rupa.

La jumatatea timpului de fierbere sau spre final am adaugat zaharul si sarea. Chiar daca vis e pare ca ramane lichid mult cand opriti focul acesta va fi absorbit de orez in 10-15 minute.

Dupa ce s-a fiert orezul il las putin sa se raceasca, apoi il impart in castrone si presar scortisoara.

Puteti pune dulceata, stafide, ciocolata rasa sau fructe.

Sa aveti pofta!

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *