fbpx

RETETE RECENTE

SALATA ORIENTALA DE IARNA

February 1, 2011 | CATEGORIA

Salata orientala este una din cele mai intalnite salate de cartofi. O intalnim in orice sezon, dar si in post (fara oua) si este atat de simplu de facut incat oricine o poate face.

Salata orientala de iarna este o reteta simpla, economica, foarte usor de pregatit. Toate gospodinele gatesc salata orientala. Si cred ca toate gospodinele au propria varianta.

Chiar si eu am pe blog mai multe retete: salata orientala de primavara, de vara, salata orientala de post, salata orientala cu peste sau cu maioneza. Daca vreti sa pregatiti si alte tipuri de retete de salate de cartofi va puteti inspira din colectia mea de salate de cartofi, asa ca va las link aici. 

Ei bine, nu vin sa le dau o reteta celor care deja stiu sa gateasca, este o reteta pentru cei care sunt la inceput in tainele bucatariei si au nevoie sa descopere cat de usor se poate pregati salata orientala.

Avand in vedere faptul ca in aceasta salata orientala de iarna se regasec castraveti murati, gogosari murati si masline, gustul acesteia poate fi usor acru. De aceea in dressing recomand sa adaugati o lingurita de zahar. Gogosarii mei sunt usor dulci. Eu ii pun cu miere de albine si zahar. Dar, chiar si asa, tot am simtit nevoia de putin zahar pentru a compensa aciditatea muraturilor.

Salata orientala de iarna este satioasa si o preferam pe post de cina de cele mai multe ori, ca fel de sine statator, dar poate fi o garnitura perfecta pentru peste gatit la gratar, pane sau peste la cuptor.

Un sfat pentru cei care gatesc prima oara salata orientala: cartofii se fierb in coaja. Inainte sa fie pusi la fiert in apa cu sare vor fi foarte bine spalati sub jet de apa.

Cand sunt gatiti coaja se ia foarte usor daca acestia sunt inca fierbinti. Daca se racesc va fi destul de greu sa indepartati coaja. Cartofii se pun in apa rece, astfel incat acestia se vor incalzi in acelasi timp cu apa. Daca nu puneti apa suficienta in oala, aveti grija ca atunci cand scade sa puneti apa fierbinte peste ei.  Se fierb la foc mediu pana intra usor furculita in ei. Timpul de fierbere depinde de soi si de marimea acestora (20-30 minute).

Exista si un aspect bun in fierberea cartofilor cu coaja: se pastreaza nutrientii acestora.

Un alt sfat, pe care il consider important: folositi cartofi ce nu au incoltit, cartofi tari cand ii tineti in mana.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru salata orientala de iarna:

INGREDIENTE:

1 kg cartofi fierti in coaja
2 cepe rosii
250 g castraveti murati
100 g gososari murati in otet
o legatura patrunjel
100 g masline
4 oua fierte
sare
piper
3 linguri ulei masline
2 linguri otet de mere + 50 ml supa calda legume

optiona: 1 lingurita zahar

PREPARARE:

Am fiert cartofii in coaja, in apa cu sare,  pana a intrat furculita usor in ei. I-am decojit cat au fost fierbinti si i-am taiat cuburi.

Am taiat ceapa julien, castravetii si gogosarii in cuburi, iar ouale le-am taiat in felii  cu un gadget special de feliat oua. Puteti sa ii taiati in sferturi sau felii cu cutitul.

 

Intr-o ceasca mi-am pregatit dressingul amestecand supa calduta cu zahar, ulei si otet. Am amestecat pana s-a topit zaharul. Am turnat dressingul cat mai uniform peste toti cartofii.

Am amestecat cartofii cu ceapa, gogosari, castraveti, patrunjel tocat (am pastrat putin si pentru decor), apoi am asezonat cu putina sare si piper proaspat macinat.

Am gustat si mi s-a parut ca nu mai are nevoie de nimic.

Am pus salata pe un platou, am decorat-o cu oua si am. Puteti face decoruri si din felii de castravete sau gogosar.

Ne-a placut foarte mult salata orientala de iarna. Sper ca o veti incerca si voi.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *