fbpx

RETETE RECENTE

SARMALUTE IN FOI DE VITA

January 29, 2011 | CATEGORIA

Cele mai bune sarmalute in frunze de vita se fac la inceputul verii, cu frunze proaspete, cat sunt inca tinere.

In locul frunzelor de vita puteti folosi stevie, frunze de tei sau de gulii, podbal.

Daca folositi frunze de vita de vie pastrate in saramura acestea trebuie clatite in apa rece. Daca sunt foarte sarate le lasati in apa rece minim o ora.

Mama pune si o felie de paine in apa pentru ca aceasta sa traga sarea.

Sarmalele nu lipsesc din meniul familiei noastre. Ne plac si in varza dulce sau murata, in stevie, insa sarmalutele in frunza de vita sunt preferatele noastre in fiecare vara. Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti sarmale in varza dulce/ acra sau in frunze de stevie, le gasiti pe toate daca apasati aici. 

Sarmalele nu sunt preparate traditionale romanesti, desi bucataria noastra le-a asimilat foarte bine. Cuvantul vine de la sarmak care inseamna a impacheta.

Acestea au ajuns la noi in perioada dominatiei otomane, asa cum au ajuns si alte retete: baklava, sarailii, rahat, musaca, chiflete (kofte) si chiar celebrul pilaf (pilav).

Revenind la reteta de sarmalute, trebuie sa va spun ca frunzele de vita de vie sunt acrisoare, dar puteti adauga suplimentar, in functie de gusturi si obiceiuri mostenite si alte ingrediente ce aduc gust acrisor sosului: bors, zeama de lamaie, suc de rosii, vin.

Umplutura poate fi dupa gustul vostru cu carne tocata de porc, vita, pasare, miel sau amestec, dar pot fi si doar cu orez si alte ingrediente vegetariene.

Langa carne se pune orez, ceapa si verdeturi.

Exista persoane care pun suc de rosii in carne, cu ceapa calita, dar mama mea pune sucul doar in sos, asa ca si eu fac tot asa.

sarmalute in frunza de vita diva in bucatarie

Modul de preparare pentru sarmalutele in foi de vita este identic cu cel al sarmalelelor in foi de varza.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru sarmalute in foi de vita.

INGREDIENTE:

500 carne de porc
500 g carne de vitel
50 g orez
1 ceapa mare
1/2 legatura marar si cateva frunze de menta
1 lingurita cimbru uscat
sare
piper
45-50 foi de vita de vie
10 linguri suc gros de rosii  sau 4 de pasta de rosii
4 linguri vin alb
smantana pentru servit

PREPARARE:

Pentru inceput am tocat ceapa si am calit-o pana a devenit sticloasa si am lasat-o sa se raceasca.

Am folosit frunze de vita de vie proaspete, culese din vita din gradina.

Le-am spalat frunzele de vita apoi le-am oparit in apa clocotita cu sare. Dupa ce au fost oparite si-au schimbat culoarea si au devenit fragede. Le-am lasat sa se raceasca.

sarmalute in frunza de vita diva in bucatarie sarmalute in frunza de vita diva in bucatarie

In anotimpul rece puteti pregati sarmalute cu frunze de vita de vie pastrata in saramura sau congelate.

Daca vreti sa pastrati frunze de vita de vie veti putea sa o faceti usor urmand instructiunile pe care vi le las aici. 

Intre timp am tocat carnea. Am ales sa folosesc un amestec de porc cu vita pentru ca  am avut nevoie de grasime – ies mai fragede si au gust mai bun. Am adaugat ceapa calita, orezul, condimentele si verdeturile tocate. Am ales sa pun si menta pentru o aroma mai fresh. Ideea nu imi apartine, am preluat-o din bucataria greceasca.

Am luat cate o frunza de vita, am pus o lingurita varfuita din compozitia de carne.

Am rulat sarmalele, le-am strans la capete si le-am aranjat in oala.

sarmalute in frunza de vita diva in bucatarie

Am turnat apa astfel incat sa fie acoperite si le-am fiert timp de 20 de minute. Am adaugat sucul de rosii sau pasta de rosii dizolvata cu vin, am completat cu apa si l-am mutat in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 40 minute.

Ador sarmalutele in frunza de vita de vie.

Sunt perfecte cu smantana, dar merg si cu iaurt.

Pofta buna!

Poza aceasta este de la inceputurile blogului, Nu mi-am schimbat modul de prezentare, dar nici numarul de sarmalute din farfurie.

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

 

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Comentarii

  • dorina

    Incercati sa puneti si leustean printre sarmale

    • diva in bucatarie

      Dorina, eu pun in ciorbe – sincer nu mi-am imaginat ca il pot pune in sarmale…

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *