fbpx

RETETE RECENTE

LABNEH

August 6, 2010 | CATEGORIA

Labneh, un  fel de crema fina ca o branza foarte moale, obtinuta din iaurt, este popular in bucataria Orientului Mijlociu. Poate fi cumparat din magazine arabesti, il intalnim in toate meniurile restaurantelor libaneze, dar poate fi pregatit si acasa.

Noi suntem indragostiti de acesta si il comandam de multe ori alaturi de hummus, baba ghanouj, salata falafel sau tabbouleh. Rareori ajungem sa mai luam ceva de mancare, caci ne plac atat de mult aceste aperitive incat comandam portii multe. Am observat ca tendinta in bucataria orientala este sa incepi cu preparate reci, apoi sa continui cu cele calde.

Labneh este servit pe post de aperitiv (mezze), dar este perfect si la cina sau mic dejun. Se mananca cu lipii sau pita, dar in lipsa lor merge si painea.

Pentru a realiza aceasta forma, dar si pentru reteta, m-am inspirat de internet.

Pentru serile calduroase de vara cand vrem sa mancam ceva “usor” puteti incerca Labneh, caci este racoritor si gustos. In timp ce grecii se rasfata cu celebrul sos tzatziki, bucataria orientala are aceasta crema din iaurt ce te fac sa te simti bine in compania unei retete pe cat de simple pe atat de savuroase.

Labneh, crema libaneza din iaurt, se face foarte usor si va garantez ca o sa va placa. Nu este o reteta scumpa, chiar daca uleiul de masline face o exceptie, dar credeti-ma merita incercata!

Sa va spun cu cata pofta am mancat acest bulgaras de labneh pus intr-o bucata de lipie rupta si desfacuta in jumatate? Am avut la masa si aripioare de pui in sos de lamiae si frigarui la gratar foarte picante. Pentru mine acest labneh langa frigarui a fost ceva de vis! Nu am simtit nevoia unei salate, desi era pe masa.

Cand am facut reteta si am pozat-o nua m stiut ca o voi pune mai tarziu aici, intr-un loc in care zeci de oameni se vor uita la retetele mele. Pozele erau pentru prietena mea Adriana, plecata peste ocean, pentru a-i arata cum am facut reteta, astfel incat sa o poata reproduce si ea.

La un moment dat am facut o mica obsesie pentru reteta aceasta si am pregatit-o la toate petrecerile noastre. Sper sa va placa si voua, asa ca va arat mai jos modul de preparare pentru labneh.

INGREDIENTE:

750g iaurt tare
1 lingură de sare de bucatarie

PREPARARE:

Veti avea nevoie de tifon, strecuratoare si castron.
Se pune tifonul peste strecuratoare, in strat dublu sau tripul, iar aceasta va sta deasupra unui castron. Se amesteca iaurtul cu sare şi se toarna in strecuratoarea pregătita.

Se pune în frigider timp de două zile sau mai mult (48-56 ore), dar acoperit sa nu prinda miros de la alte mancaruri.

După două zile lichidul din castron se arunca, iar iaurtul se modeleaza sub forma de bilute de ce dimensiune se doreste. Se poate lasa si simplu, se pune in castron si se modeleaza usor cu o lingurita o mica adancitura in care se toarna ulei de masline. Labneh poate fi simplu, cu menta, dar este genial cu usturoi pisat.

Trebuie sa ne umezim mainile cu apa la fiecare biluta pe care o facem.

Aceste bile de iaurt se mai pun in frigider pentru o ora si apoi le tapetam cu orice ne vine in minte . Eu am pus pasta de ardei iute, menta tocata, rozmarin tocat, alte verdeturi tocate, susan, mac sau le lasam simple si le marinam in ulei de masline cu usturoi.

Bilutele se pot intinde pe paine ca o branza cremoasa si aromata.

Pofta buna!

Comentarii

  • Buna “Diva in bucatarie”,

    Imi plac brinzeturile si aproape tot ce deriva din lapte, cu exceptia urdei.
    Suna bine, arata apetisant si pare foarte usor de pregatit.
    Am facut “greseala” de a citi modul de preparare, urmarind imaginile si trebuie sa spun ca mi-a lasat gura H2O, asa incit a trebuit sa “verific” ceva la frigider…

    Multumesc ptr. idee,
    Florin S.

    • diva in bucatarie

      Draga Florin, incearca ricotta, este urda italienilor. Alt gust, alta poveste… Da-mi de veste daca ai facut labneh si daca ti-a placut.
      Iti doresc o zi frumoasa! Sau ce a mai ramas din ea….

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *