Labneh – crema din iaurt

6 august 2010Diva in Bucatarie

Labneh – crema din iaurt.

labneh-crema-de-iaurt-V diva in bucatarie

Labneh, crema din iaurt. Cum sa faci labneh acasa. Reteta labneh.

Labneh, un  fel de crema fina ca o branza foarte moale, obtinuta din iaurt, este popular in bucataria Orientului Mijlociu. Textura este cremoasa, iar reteta prevede doar iaurt si sare.

Pentru prezentare puteti sa il puneti doar intr-un bol, turnati putin ulei de masline si presarati menta. Dar, am vazut si un mod mai frumos de prezentare si as vrea sa vi-l arat si voua.

Labneh poate fi cumparat din magazine arabesti, il intalniti in toate meniurile restaurantelor libaneze, dar poate fi pregatit si acasa.

labneh-crema-de-iaurt-o

Noi suntem indragostiti de acesta si il comandam de multe ori alaturi de hummus, baba ghanouj, salata falafel sau tabbouleh.

Rareori ajungem sa mai luam ceva de mancare, caci ne plac atat de mult aceste aperitive incat comandam portii multe. Am observat ca tendinta in bucataria orientala este sa incepi cu preparate reci, apoi sa continui cu cele calde.

Labneh este servit pe post de aperitiv (mezze), dar este perfect si la cina sau mic dejun. Se mananca cu lipii sau pita, dar in lipsa lor merge si painea.

Pentru a realiza aceasta forma, dar si pentru reteta, m-am inspirat de internet.

Pentru serile calduroase de vara cand vreti sa mancati ceva „usor” puteti incerca Labneh, caci este racoritor si gustos.

In timp ce grecii se rasfata cu celebrul sos tzatziki, bucataria orientala are aceasta crema din iaurt ce te face sa te simti bine in compania unei retete pe cat de simple pe atat de savuroase.

Labneh, crema libaneza din iaurt, se face foarte usor si va garantez ca o sa va placa.

Nu este o reteta scumpa, chiar daca uleiul de masline face o exceptie, dar credeti-ma merita incercata!

Sa va spun cu cata pofta am mancat un bulgaras de labneh pus intr-o bucata de lipie rupta si desfacuta in jumatate?

Am avut la masa si aripioare de pui in sos de lamaie si frigarui la gratar foarte picante (reteta libaneza o puteti citi daca apasati aici).

Pentru mine acest labneh langa frigarui a fost ceva de vis! Nu am simtit nevoia unei salate, desi era pe masa.

Daca va plac retetele libaneze va invit sa va inspirati, asa ca apasati aici pentru a vedea retetele.

Sper sa va placa si voua, asa ca va arat mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru labneh.

Ingrediente labneh:

750g iaurt gros (iaurt gras, nu foarte gros)
1/2 lingurita de sare

Mod de preparare labneh:

Pentru inceput iti las reteta in format video:

Iata si explicatiile scrise:

Veti avea nevoie de tifon, strecuratoare si castron.
Se pune tifonul peste strecuratoare, in strat dublu sau tripul, iar aceasta va sta deasupra unui castron. Se amesteca iaurtul cu sare şi se toarna in strecuratoarea pregatita.

Se pune în frigider timp de 24-48h zile, dar acoperit sa nu prinda miros de la alte mancaruri.

După două zile lichidul din castron se arunca, iar crema de branza obtinuta se aranjeaza intr-un bol si se traseazaa usor cu o lingurita o mica adancitura in care se toarna ulei de masline..

Se poate modela sub forma de bilute de dimensiunea dorita.Trebuie sa  va umeziti mainile cu apa pentru fiecare biluta pe care o faceti.

Labneh poate fi simplu, cu menta, dar este genial cu usturoi pisat.

Aceste bile de iaurt se mai pun in frigider pentru o ora si apoi le tapetati cu orice va doriti.

Eu am pus pasta de ardei iute, menta tocata, rozmarin tocat, alte verdeturi tocate, susan, mac sau le lasati simple si le marinati in ulei de masline cu usturoi.

Cand am facut prima reteta de labneh si am pozat-o nu am stiut ca o voi pune mai tarziu aici, intr-un loc in care zeci de oameni se vor uita la retetele mele.

Pozele erau pentru prietena mea Adriana, pentru a-i arata cum am facut reteta, astfel incat sa o poata reproduce si ea.

La un moment dat am facut o mica obsesie pentru reteta aceasta si am pregatit-o la toate petrecerile noastre.

Iata primele poze ale acestei retete, de la inceputurile blogului.

Labneh se mananca ca aperitiv cu lipii sau pitta.

Pofta buna!

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uitati sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna „Diva in bucatarie”,

    Imi plac brinzeturile si aproape tot ce deriva din lapte, cu exceptia urdei.
    Suna bine, arata apetisant si pare foarte usor de pregatit.
    Am facut „greseala” de a citi modul de preparare, urmarind imaginile si trebuie sa spun ca mi-a lasat gura H2O, asa incit a trebuit sa „verific” ceva la frigider…

    Multumesc ptr. idee,
    Florin S.

    1. Draga Florin, incearca ricotta, este urda italienilor. Alt gust, alta poveste… Da-mi de veste daca ai facut labneh si daca ti-a placut.
      Iti doresc o zi frumoasa! Sau ce a mai ramas din ea….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *