Tort de ciocolata cu visine

5 septembrie 2014Diva in Bucatarie

Tort de ciocolata cu visine — un desert elegant, dulce-acrisor, cu blat pufos de cacao si crema de ciocolata

Tort de ciocolată cu vişine diva in bucatarie

Tort de ciocolata cu visine – reteta cu gust intens si aroma proaspata, un desert perfect pentru ocazii speciale

Tortul de ciocolata cu visine este o adevarata celebrare a gusturilor contrastante: ciocolata intensa se impleteste armonios cu notele dulce-acrisoare ale visinelor, rezultand un desert sofisticat si memorabil. Acest tort este o alegere excelenta nu doar pentru ocazii festive, ci si pentru momentele cand vrei sa te rasfeti cu ceva cu adevarat special. Datorita structurii sale echilibrate si retetei relativ simple, este accesibil si pentru cei care nu practica frecvent cofetaria sofisticata.

Atunci cand tai o felie din acest tort de ciocolata cu visine, nu primesti doar un simplu desert — oferi o experienta: textura moale si densa a blatului, crema catifelata de ciocolata si fructele acrisoare creeaza un moment de rasfat total. Nu e neobisnuit ca cineva sa priveasca prima felie cu dorinta si sa vrea sa nu lase niciun fir de frisca pe farfurie.

De ce merita sa incerci acest tort

Combinatie rafinata de ciocolata si visine

Gustul intens si voluptuos al ciocolatei este echilibrat perfect de aciditatea usoara si fructoasa a visinelor. Fie ca folosesti visine proaspete, din compot sau congelate, sau chiar visinata (pentru un strop de rafinament adult), aceasta combinatie creeaza un echilibru gustativ ce va cuceri orice iubitor de deserturi. divainbucatarie.ro

Simplitate in preparare

Desi pare un tort sofisticat, reteta nu necesita tehnici complicate sau ingrediente greu de gasit. Blatul este pufos si usor de realizat, crema nu implica secrete de la bunica si nu ai nevoie de echipamente de cofetarie avansate. Conform retetei originale, trebuie doar sa folosesti ingrediente de calitate: ciocolata neagra fina, unt gras si smantana pentru frisca cu un continut ridicat de grasime. divainbucatarie.ro

Versatilitate si adaptabilitate

Poti adapta reteta in functie de sezon sau preferintele tale culinare: visinele pot fi proaspete, din compot sau congelate, iar pentru un plus de aroma matura poti folosi visinata in siropul de insiropare al blatului. divainbucatarie.ro Aceasta flexibilitate face tortul ideal atat pentru petreceri de familie, cat si pentru cine rafinate intre prieteni.

Tort de ciocolata cu visine este un tort rafinat, elegant si foooarte bun. Am o multime de retete de deserturi pe baza de ciocolata pe blog. Sper sa va inspire si sa le pregatiti si voi. Le gasiti in aceasta postare, iar amatorii de negrese/brownie gasesc aici retetele cele mai bune si mai usor de pregatit.

Recomandari pentru ingrediente de calitate

  1. Alege o ciocolata neagra buna, cu un procent rezonabil de cacao, pentru a obtine aroma intensa si echilibrata pe care o merita acest tort.
  2. Foloseste unt cu un continut de grasime ridicat (spre exemplu 80%) pentru a da cremei o consistenta bogata si neteda.
  3. Pentru frisca, opteaza pentru smantana cu cel putin 30% grasime; astfel crema va avea stabilitate si va putea fi mixata corect.

Concluzie

In concluzie, tortul de ciocolata cu visine este un desert clasic reinterpretat intr-o cheie plina de rafinament. Combinatia de ciocolata de calitate cu visine acrisoare, alaturi de o textura fina si un aspect elegant, il fac potrivit pentru orice ocazie speciala. Este usor de preparat, dar impresioneaza la servire si ramane in mintea celor care il gusta. Daca esti in cautarea unui tort care sa imbine simplitatea cu eleganta si savoarea, acesta este cu siguranta o alegere inspirata — iar mai jos vei gasi toate detaliile de care ai nevoie pentru a-l realiza perfect.

Acum va las sa vedeti cum se face cel mai bun tort de ciocolata cu visine: 

Ingrediente:

Pentru blat:

(tort cu diametrul de 18 cm)

4 oua

160 g zahar

130 g faina

20 g amidon

30 g pudra de cacao

2 linguri nuca macinata

5 g praf de copt

1 praf de sare

1/2 lingurita coaja rasa de portocala

1 lingurita lichior de ciocolata – optional

Pentru crema si umplutura:

250 g ciocolata cu lapte

100 g ciocolata neagra

200 ml smantana pentru frisca

3 linguri lapte

30 g unt

1 cana de 250 g plina cu visine din compot – fara samburi

Pentru sirop:

1 cana compot de visine

4 linguri visinata

Pentru topping:

100 g ciocolata neagra

50 ciocolata cu lapte

100 ml smantana pentru frisca

ciocolata rasa pentru decor

Mod de preparare tort de ciocolata cu visine:

Prepararea blatului

  1. Separa albusurile de galbenusuri si bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma alba, ferma.
  2. Incet, adauga treptat zaharul in albusuri, continuand mixarea pana cand compozitia devine densa, asemanatoare unei bezele.
  3. Pe urma, incorporeaza galbenusurile, amestecand de sus in jos cu o spatula, pentru a pastra aerul din albusuri.
  4. Separat, combina faina cu amidonul, pudra de cacao si praful de copt, apoi adauga acest amestec incet in spuma de ou – amestecand usor, tot de sus in jos.
  5. Adauga nuca macinata si aromele: coaja rasa de portocala si, daca vrei, lichiorul de ciocolata.
  6. Toarna aluatul rezultat intr-o forma de tort (diametru ~ 18 cm), tapetata cu hartie de copt pe fund si perete si unsa usor cu ulei + faina.
  7. Coace blatul intr-un cuptor preincalzit la 180 °C timp de aproximativ 45 de minute sau pana cand trece testul scobitoarei.
  8. Dupa coacere, scoate forma pe un gratar si lasa blatul sa se raceasca complet. Apoi, taie-l in doua foi egale.

tort-de-ciocolata-cu-visine-1tort-de-ciocolata-cu-visine-2

Prepararea cremei

  1. Intr-un vas la bain-marie, topeste ciocolata (ciocolata cu lapte + ciocolata neagra) impreuna cu laptele.
  2. Cand ciocolata este topita si omogena, ia vasul de pe foc si adauga smantana pentru frisca, amestecand rapid pentru a obtine o textura neteda.
  3. Adauga untul (la temperatura camerei) in crema de ciocolata si amesteca pana se incorporeaza complet.
  4. Pune crema la rece pentru 30 de minute, astfel incat sa se intareasca usor.
  5. Dupa racire, mixeaza din nou crema pentru a-i reda aerarea si consistenta fina.

 

tort-de-ciocolata-cu-visine-3

Insiroparea si montajul tortului

  1. Pregateste siropul: amesteca o cana din compotul de visine cu 4 linguri de visinata.
  2. Asaza primul blat pe platou si, daca vrei sa pastrezi ordinea si aspectul, fixeaza margini de hartie de copt sau folie de aluminiu in jur — astfel vei evita murdarirea platoului cand montezi crema.
  3. Insiropeaza blatul cu siropul de visine preparat.
  4. Aplica un strat generos de crema peste primul blat.
  5. Asaza visinele fara samburi peste stratul de crema.
  6. Pune un strat subtire de crema peste visine, dupa care lasa suficienta crema pentru a imbraca tortul: atat partile laterale, cat si partea de sus.

tort-de-ciocolata-cu-visine-4

Topping si decorarea tortului

  1. Pentru topping, topeste la bain-marie cele doua tipuri de ciocolata (neagra si cu lapte).
  2. Dupa ce au devenit lichide, adauga smantana pentru frisca si amesteca bine pentru a obtine un sos cremos si lucios.
  3. Toarna imediat acest topping peste tort, astfel incat sa se intinda frumos si uniform.
  4. Introdu tortul in frigider pentru o ora, ca toppingul sa se inchege usor inainte de decorare.
  5. Dupa ce toppingul s-a stabilizat, decoreaza marginile tortului cu fasii de ciocolata (pe care le poti rasca cu un cutit) sau cu ciocolata rasa.

tort-de-ciocolata-cu-visine-5

Racire finala si servire

  1. Dupa ce ai decorat tortul, lasa-l la rece cel putin 4 ore inainte de a-l felia si servi.
  2. Acest timp de racire permite tuturor straturilor (blat, crema, topping) sa se stabilizeze, astfel incat tortul sa fie usor de taiat si sa aiba structura potrivita.

tort-de-ciocolata-cu-visine-b

Spor la prajiturit iti doresc!

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube.

Multumesc pentru poza, @Adraiana Lazar!

Muiltumesc, Corina Ioana pentru poza!

Multumesc pentru poza si feedback Maria Ana!

tort de ciocolata cu visine maria ana

Print

Distribuie pe:

47 de răspunsuri

      1. in reteta scrie ca diametrul tortului este de 18 cm, iar aici ati spus ca are 24 cm. Se poate va rog sa imi spuneti ce tava ati folosit pentru ingredientele din reteta? multumesc.
        ce cantitati ar trebui pentru o tava cu diamentru de 26?

  1. Si daca as vrea sa fac in o tava mai mare patrata ar trebui sa fac portie dubla? Mi se pare cam mult daca dublez ingredientele!

  2. Inainte de a mixa crema cu frisca o lasam sa se raceasca sau asa calduta se mixeaza cu frisca lichida ? Va multumesc, vreau sa fac acest tort de Craciun ! 😉

  3. Buna eu am realizat un tort cu aceasta reteta pentru un eveniment tripland cantitatile .A iesit un tortulet de 6 kg . 30×70.Maricel de tot pacat ca nu pot atasa poza 🙁
    Acum dupa 2 saptamani refac tortuletul deoarece este delicios si foarte usor de preparat si pentru cineva care fuge de bucatarie.

  4. Buna seara,in loc de visine din compot poti folosi foarte bine visine congelate,puse direct pe blat si dupa aceea pui crema……

  5. O intrebare dupa ce mixez frisca cu ciocolata untul il pun in compozitie si il mixez?ca in retete scrie ca se adaugavuntul dupa care se pune la frigider si pe urma se mixeaza?

  6. L-am incercat si mi-a iesit crema subtire!De ce?dar tot a fost delicios!Cred ca trebuie ciocolata răcită si mai apoi bătută cu frișcă…

  7. Un super tort. De când am descoperit aceasta reteta ,fac tortul la toate aniversările din familie. E deosebit de bun si face senzație ori de câte ori îl fac.🥳

  8. Buna ziua, tortul e superb si as vrea sa il fac de ziua mea/Craciun 🙂 imi puteti spune, cu aproximatie, cat de mare iese? Adica nr portii sau kg? Sa imi fac o idee, cat de cat, ca e prima data cand fac un tort si nu imi dau seama de 18 cm cat ar fi. Va multumesc si sarbatori fericite!

  9. Abia acum am gasit acest tort. Cred că numai eu nu l-am făcut. Sunteți singura care recomandați încălzirea ciocolatei și apoi adăugarea de frișcă. De ce ? Îmi este teamă că nu va ieși și am o aniversare.

  10. Crema s-a intarit cind am tinut la frigider tortul si era gretoasa. Am folosit smintina bio, naturala. De regula, retelele de la dumneavoastra imi ies perfect si sunt foarte bune, insa de data asta nu stiu daca am facut ceva gresit, ori asa trebuie sa iasa, crema ?

    1. Asa cum vedeti, crema mea nu era foarte intarita. Trebuie sa usor tare, sa nu se prelinga. Cred ca atunci cand am pregatit prima oara am folosit smantana Dorna galbena. Nu mai exista, iar cea rosie nu da mereu rezultate bune. Nu stiu ce smantana ati folosit. Eu o folosesc pe cea de la Lidl in ultima vreme si cremele ies foarte bune. Mai este posibil sa fii mixat prea mult smantana pentru frisca si sa devina untoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *