Vinete alla parmigiana, reteta italiana
Vinete alla parmigiana. Vinete cu parmezan. Reteta italiana de vinete cu parmezan. Reteta Melanzane alla Parmigiana. Parmigiana de vinete.

Vinete alla parmigiana sau vinete cu parmezan la cuptor – reteta simpla, dar rafinata, care aduce in farfurie esenta Italiei.
Straturi de vinete coapte, sos de rosii parfumat si parmezan topit creeaza un fel de mancare spectaculos ce poate fi mancat atat la pranz, cat si la cina.
Perfecte pentru o masa de familie sau o cina romantica, vinetele alla parmigiana sunt mai mult decat o reteta – sunt o poveste mediteraneana in farfurie.
Am ales sa le gatesc in varianta dietetica, la cuptor, evitand prajeala.
Pentru ca reteta sa fie gustoasa si sanatoasa am folosit ulei de masline extra virgin Monini Classico. Acesta intensifica gustul autentic al retetei si m-a ajutat sa obtin textura cremoasa si aromata specifica bucatariei italiene.
De ce sa alegi vinetele cu parmezan?
Acest fel de mancare este considerat un clasic in bucataria italiana, inspirat din faimoasa „Melanzane alla Parmigiana”.
Este o reteta vegetariana foarte gustoasa. Straturile de vinete si branza cremoasa ce se intinde in fire apetisante cand este topita, te cuceresc de la prima inghititura.
In plus, vinetele sunt o sursa bogata de fibre si antioxidanti, ceea ce face ca reteta sa fie nu doar delicioasa, ci si benefica pentru sanatate.
Este sezonul vinetelor, dar acestea se gasesc tot anul in supermarket.
Despre istoria si provenienta retetei de vinete alla parmigiana
Reteta clasica de Vinete alla Parmigiana este una dintre cele mai iubite preparate traditionale italiene, insa originile sale sunt inca dezbatute.
Trei regiuni isi revendica paternitatea acestui preparat: Sicilia, Campania si Emilia-Romagna.
🔸 Sicilia – Multi istorici culinari considera ca reteta isi are radacinile aici, datorita faptului ca vinetele au fost aduse in Italia de arabi in perioada medievala, iar Sicilia a fost una dintre primele regiuni unde s-au cultivat.
Aici s-a nascut traditia de a gati vinetele in straturi, combinate cu sos de rosii si branza locala.
🔸 Campania – Napoli este un alt loc unde reteta este extrem de populara, iar varianta napoletana foloseste branza mozzarella si sos de rosii bogat.
Aceasta zona a contribuit la consacrarea retetei in gastronomia italiana si la raspandirea ei in lume.
🔸 Emilia-Romagna – Aici intra in scena parmezanul, branza cu care se asociaza numele retetei.
Chiar daca Emilia-Romagna nu are o traditie deosebita in cultivarea vinetelor, regiunea este faimoasa pentru Parmigiano Reggiano, iar acest ingredient a completat reteta si i-a dat renumele.
Rolul uleiului de masline Monini Classico
Pentru ca vinetele sa capete gustul si textura ideala, uleiul de masline extra virgin Monini Classico este alegerea potrivita.
Acesta are o aroma echilibrata, care se potriveste perfect cu legumele coapte si cu parmezanul.
In plus, uleiul de masline protejeaza legumele la coacere, ajutandu-le sa devina fragede la interior si usor crocante la exterior.
Cum poti servi vinetele cu parmezan
Vinetele cu parmezan la cuptor pot fi servite ca fel principal sau ca garnitura langa preparate din carne sau peste.
Alaturi de o salata verde proaspata sau o felie de paine rustica, acest preparat devine o adevarata masa completa.
De asemenea, se potrivesc de minune cu un pahar de vin alb sec sau rose, care echilibreaza aromele intense ale branzei si gustul vinetelor.
Sfaturi utile pentru un preparat reusit
- Foloseste vinete proaspete, cu coaja ferma si lucioasa, pentru cea mai buna textura.
- Unge fiecare felie cu un strat subtire de ulei de masline Monini Classico, pentru a evita uscarea la cuptor.
- Lasa preparatul sa se odihneasca cateva minute dupa ce il scoti din cuptor, pentru ca aromele sa se aseze.
Alte retete cu vinete la cuptor:
Iti las pentru inceput reteta in format video. Mai jos gasesti lista de ingrediente si modul de preparare cu poze, pas cu pas.
Ingrediente
- Pentru sos
Instrucțiuni
- Pentru inceput am curatat vinetele si le-am taiat in felii groase de aproximativ 6 mm. Peste acestea am presarat sare si le-am lasat in jur de 20 minute pentru a elimina apa.
- In acest timp am tocat o ceapa cat mai marunt. Intre timp vinetele au lasat multa apa, asa ca le-am tamponat pana cand nu a mai ramas lichid pe suprafata acestora.
- Am ales sa le coc, pentru a avea o reteta mai dietetica. Am uns vinete cu ulei de masline extra virgin Monini Classico. Acesta are arome echilibrate si armonioase. Am copt vinetele pe rand, timp de de 30 minute la 200°C.
- Cat timp s-au copt am pregatit sosul. Am incins uleiul de masline, apoi am calit ceapa pana s-a inmuiat. Peste aceasta am pus usturoiul dat prin presa. Dupa 30 secunde am adaugat passata de rosii si apa. Am adaugat sare, o crenguta de busuioc si piper proaspat macinat. Sosul a fiert timp de 20 minute cu capac, apoi fara capac pana cand s-a ingrosat.
- Am ras parmezanul. Pentru asamblarea preparatului am folosit un vas termorezistent, in care am pus doua linguri de sos. Dupa ce l-am intins am aranjat un strat de vinete. Peste vinete am pus parmesan, apoi felii de mozzarella proaspata si la final un strat de sos. Am repetat operatiunea pana am terminat ingredientele. Au fost realizate patru straturi de vinete. Peste ultimul strat am pus doar sosul de rosii. Branza o voi adauga doar cu 15 minute inainte de a opri focul. Am copt 30 minute la 200°C, apoi am pus branzeturile si am continuat sa coc 15 minute. Daca vinetele au lasat mult lichid il puteti scurge inainte sa puneti iar vasul la cuptor.
- Cand a fost gata am lasat preparatul sa se odihneasca 15 minute, apoi l-am portionat foarte usor.
Notă
Daca iti raman le poti reincalzi a doua zi in cuptorul cu microunde. Daca faci o cantitate mare poti sa pastrezi in congelator pana la trei luni. Vei avea nevoie de putin sos proaspat dupa recongelare.