Prajitura cu nuca si crema caramel
Prajitura cu nuca si crema caramel. Prajitura cu nuca si crema caramel. reteta de prajitura cu nuca si crema caramel. Reteta prajitura cu nuca si crema caramel

Prajitura cu nuca si crema caramel, un desert fin si delicios
Prajitura cu nuca si crema caramel este un desert rafinat, perfect pentru momente speciale, dar si pentru rasfatul celor dragi.
Are un aspect frumos si elegant.
Poate deveni vedeta meselor de sarbatori sau la evenimente.
Fie ca o vei pregati pentru sarbatori, fie ca desert pentru masa in familie, prajitura cu nuca si crema de cafea va fi foarte apreciata.
O poti servi cu un pahar de Feteasca Neagra Grand Reserve de la Beciul Domnesc, un vin rosu romanesc emblematic.
De ce vei iubi aceasta reteta?
- Combinatia dintre nuca si caramel este foarte reusita. Ofera un gust intens si delicios.
- Se face usor, fara sa fie nevoie sa intinzi foile
- Se pastreaza cateva zile, devenind mai gustoasa pe masura ce aromele se intrepatrund.
Sfaturi:
- Nuca este gustoasa este coapta sau prajita in prealabil.
- Daca ti se taie crema de unt o poti mixa cinci minute sau pana isi revine la textura corecta.
- Cantareste in prealabil bolurile in care pregatesti aluatul pentru foi si crema. La final il vei cantari iar si imparti corect in jumatate aluatul pentru foi si crema in trei, pentru a umple foile.
- In functie de gust, posti decora cu glazura de ciocolata neagra.
Mai multe retete cu nuca:
Cum servesti prajitura cu nuca si crema de cafea?
Dupa asamblare o lasi sa se raceasca 30 minute, apoi o poti taia in cuburi.
Fiind o prajitura deosebita iti recomand sa o intoseti de un un pahar de Feteasca Neagra Grand Reserve de la Beciul Domnesc.
Este un vin cu arome bogate și adesea note de fructe negre, prune uscate, condimente, uneori chiar o usoară afumare sau vanilie daca e baricat.
Este un vin corpolent, cu taninuri echilibrate. Merge bine cu mancăruri savuroase si bine condimentate, dar si alaturi de acest desert.
Serveste-l la o temepratura de 16-18°C pentru a te bucura de gustul acestuia.
Acum te las sa descoperi cum se face reteta de prajitura cu nuca si crema caramel.
Iti las pentru inceput reteta in format video si te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.
Ingrediente
- Pentru crema Pentru foi - marime tava 38*26 cm Pentru decor
Instrucțiuni
- Pentru inceput am pregatit crema. Am dizolvat amidonul cu 200 ml lapte rece si am avut grija sa nu ramana cocoloase.
- Am pus zaharul la ars, la foc mediu spre mic. L-am lasat pe foc pana am obtinut o culoare mai inchisa, fara sa il las sa prinda gust amar. Am luat de pe foc, am turnat laptele cu amidon si restul de lapte. Apoi am intors cratita pe foc si am amestecat continuu, pana s-a dizolvat restul de zahar caramelizat. Pentru a intensifica aroma am pus foarte putina sare si o lingurita de extract de vanilie. Cand compozitia s-a ingrosat am luat-o de pe foc si am acoperit-o cu o folie alimentara ca sa nu faca pojghita. Am lasat-o sa se raceasca complet.
- In acest timp am pregatit foile. Am spart ouale intr-un bol mare pe care l-am cantarit in prealabil. Am adaugat sare si zahar si am mixat in jur de 8 minute sau pana cand acestea si-au triplat volumul si s-au transformat intr-o o spuma deschisa la culoare.
- Am incorporat nucile macinate fin si faina si am amestecat usor pana s-a omogenizat compozitia. Am recantarit bolul, asa ca mi-a fost usor sa impart cantitatea de aluat in jumatate. Am copt foile pe rand cate 13 minute sau pana trec testul cu scobitoarea in cuptorul preincalzit la 180°C. Cand au fost gata le-am scos si am indepartat cu grija foaia de copt.
- Am continuat pregatirea cremei mixand untul moale in jur de 2 minute. Apoi, am adaugat treptat crema caramel. Crema finala are o culoare superba.
- Blaturile le-am taiat in jumatate pe lungime, apoi am asamblat prajitura. Am oprit doua linguri de crema pentru décor, iar restul l-am impartit in trei parti egale, ungand pe rand fiecare blat. Peste stratul foarte subtire de cremade pe ultimul strat am presarat nuca caramelizata. Poti sa pui si nuca simpla tocata mai mare.
- Am pus prajitura in frigider pentru 30 minute, apoi am taiat-o in cuburi de marime egala. Alaturi de prajitura am ales sa servesc un vin rosu. Feteasca Neagra Grand Reserve de la Beciul Domnesc a fost alegerea mea. Aromele bogate și adesea note de fructe negre, prune uscate, condimente, uneori chiar o usoară afumare sau vanilie daca e baricat, merg de minune cu aceasta.