Pastitsio – lasagna greceasca

24 septembrie 2012Diva in Bucatarie

Pastitsio – lasagna greceasca. Pastitsio – reteta de lasagna greceasca sau budinca de macaroane grecesti cu carne tocata, imbracate in sos cremos de béchamel, este o mancare clasica pentru bucataria greceasca.

Pastitsio – reteta de lasagna greceasca sau budinca de macaroane grecesti cu carne tocata, imbracate in sos cremos de béchamel, este o mancare clasica pentru bucataria greceasca.

Pentru reteta de pastitsio se folosesc macaroane, nu spaghetti sau alt tip de paste. Singurul tip de paste ce ar putea inlocui macaroanele ar putea fi cele de tip penne, dar nu veti gasi in Grecia asa ceva. Ei nu ar pune in veci penne in locul macaroanelor.

Cred ca este una din cele mai iubite mancaruri grecesti, cunoscuta foarte bine si printre turisti. O poti vedea inevitabil la mesele tavernelor. Nu exista sa nu comande cineva, mai ales familiile cu copii.

Am vazut reteta la televizor, intr-o emisiune culinara, cand eram in America. Cumnata mea era la servici, sotul meu plecase cu fratele lui la magazin, asa ca eu imi pierdeam vremea la televizor.

Era invitat un grec, care a explicat pas cu pas reteta, intr-o demostratie culinara ce i-a impresionat si pe cei din studio.

Mi-a placut atat de mult, incat am revenit acasa, am incercat-o si de atunci ne bucuram de gustul bun al acestor macaroane cu carne tocata pregatite la cuptor.

Retetele mele din bucataria greceasca au crescut numeric in timp, asa ca va puteti inspira daca vreti sa pregatiti vinete umplute (papoutsakia), chiftelute grecesti, sos tzatziki, pita, musaca greceasca si multe, multe altele, accesand link-ul care va duce la toate retetele grecesti. 

Aceasta reteta de pastitsio imi place foarte mult. Seamana cu lasagna, doar ca aici avem macaroane sau penne, in locul foilor de lasagna.
Trebuie incercata aceasta reteta, chiar daca ne ia ceva mai mult timp, pentru ca merita gustata si savurata, pana la ultima bucatica.

Va las ingredientele si modul de preparare pentru pastitsio mai jos:

INGREDIENTE:

Pentru stratul de paste:
400 g macaroane
50 g unt
150 g cascaval ras + 250 g cascaval ras
1 praf de nucsoara
sare
piper
3 oua

Pentru stratul de carne:
650 g carne tocata (amestec din carne de porc, vita si pui)
1 lingura ulei
1 ceapa mare
1 catel usturoi taiat in jumatate
120 g suc de rosii gros
100 ml supa pui
100 ml vin alb
1/2 legatura patrunjel verde
sare
piper
un praf de nucsoara

Pentru sos bechamel:
50 g unt
100 g faina
600 ml lapte
sare
piper
un praf de nucsoara

Pentru tapetarea vasului:
30 g unt
3 linguri pesmet

PREPARARE:

Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp topim untul, apoi il lasam sa se raceasca si batem ouale. Cand pastele sunt fierte le scurgem apoi le amestecam cu untul topit, cascavalul ras (150g), nucsoara, sare, piper si cele 3 oua batute.

Calim intr-o tigaie mare ceapa si usturoiul in jur de 2-3 minute intr-o lingura de ulei. Peste acestea punem carnea tocata si amestecam bine cat timp se caleste la foc mediu, in jur de 10-15 minute. Adaugam sucul de rosii, vinul si condimentam cu sare, piper si un praf de nucsoara. Lasam pe foc inca 8-10 minute, pana scade sosul.

Cand luam de pe foc amestecam cu patrunjelul verde, proaspat tocat. In cazul in care carnea de porc a lasat multa grasime, avem grija sa o scurgem.

Pregatim sosul topind pentru inceput untul. Adaugam faina si o calim putin. Turnam laptele cate putin, amestecand continuu, astfel incat sa nu obtinem cocoloase. Ferbem la foc mic pana se ingroasa, adaugam un praf de nucsoara, apoi luam de pe foc. Jumatate din cantitatea de sos o vom amesteca cu carnea calita.
Urmatorul pas este sa „asamblam” pastitsio: ungem un vas termorezistent cu unt, apoi il tapetam cu pesmet. Punem jumatate din cantitatea de paste, turnam jumatate din sosul ramas peste acestea si putin cascaval ras, apoi punem un strat de carne tocata.

Peste carne aranjam restul de paste, turnam restul de sos bechamel. Acoperim cu o folie de staniol si dam vasul in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 30 minute. Scoatem apoi folia, presaram restul de cascaval si lasam pana se rumeneste frumos.

O servim calda.
Yammy!!!

Spor la gatit si pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am mancat de multe ori in grecia , normal e rețeta peloponeza (undevs in sudul greciei ) . Pe langa faptul.k arata super …gustul credeți-mă ca nu se poate descrie in cuvinte .

  2. Eu adaug și scorțișoară măcinată și în cremă adaug un băț de scorțișoară pe care îl arunc după ce este gata crema este bestial

  3. O fac se multe ori deși supa de pui și vinul nu sunt musai sa se pună, eu știu rețeta de la soacra mea grecoaică, de la ea am învățat cum să prepar. Pt că ați menționat că penne nu exista in Grecia, te contrazic, se găsesc la orice supermarket. Locuiesc in Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *