Musaca de post cu vinete si ciuperci

14 noiembrie 2012Diva in Bucatarie

Musaca de post. Reteta de musaca de post. Cum faci musaca de post. Musaca de post cu vinete si ciuperci reteta diva in bucatarie.

musaca de post a

Musaca de post cu vinete si ciuperci, reteta delicioasa, gatita sanatos

Descopera o reteta savuroasa de post

Daca esti in cautarea unei optiuni de post care sa fie atat gustoasa, cat si sarbatoare pentru papilele gustative, atunci aceasta reteta este pentru tine. Musacaua de post cu vinete si ciuperci este un preparat care imbina eleganta si simplitatea, transformand legumele intr-o mancare care nu are nimic de invidiat fata de versiunea clasica cu carne. Straturile de cartofi aurii, parfumate, se imbina armonios cu umplutura plina de savoare, iar rezultatul este o masa hranitoare si apetisanta, perfecta pentru zilele de post sau pentru momentele in care vrei ceva usor, dar plin de gust.

De ce merita incercata aceasta musaca de post?

Pe langa faptul ca este explicit conceputa pentru zilele in care evitam ingredientele de origine animala, aceasta versiune de musaca se remarca prin combinatia de vinete si ciuperci: vinetele dau o textura moale, aproape untoasa dupa gatire, iar ciupercile adauga un plus de aroma, corp si caracter. Impreuna, creeaza un strat consistent si satisfacator, care face diferenta. In esenta, intreaga reteta a fost gandita ca „tot ce este mai bun si mai gustos” pentru cineva care vrea sa manance bine, fara compromisuri. divainbucatarie.ro

De asemenea, avantajul merita a fi mentionat: este un preparat satios, hranitor si apetisant. divainbucatarie.ro Ce inseamna asta pentru tine? Inseamna ca poti sa te bucuri de o masa completa, nu de un simplu acompaniament. Cartofii prajiti creeaza o baza consistenta, iar stratul de vinete-ciuperci functioneaza ca o umplutura bine rotunjita. Ideal pentru familie sau pentru mese cu prieteni, cand vrei sa oferi ceva cu adevarat special, chiar daca este „numai” de post.

Scurta prezentare a structurii retetei

Reteta se desfasoara in doi pasi mari: mai intai pregatirea ingredientelor si stratificarea (cartof, umplutura, cartof etc.), apoi coacerea pana cand aromele se intrepatrund si stratul superior devine rumenit. In varianta aceasta, cartofii sunt feliati si prajiti, nu fierti in prealabil — un detaliu care confera textura si gust mai intens. divainbucatarie.ro Umplutura consta din ceapa, ardei, vinete, ciuperci, rosii, vin alb si condimente — adica un mix simplu, dar bine gandit pentru armonie de aroma. Daca vrei sa dai musacalei un plus de „brio”, poti adauga si doua linguri de cascaval de post ras, dar acest element este optional — reteta functioneaza perfect si fara el. divainbucatarie.ro

Ce sa iei in calcul inainte de a incepe

  • Alege vinetele cu codita verde si ferma, fara zone moi sau semne de deteriorare. Ele vor rezista mai bine la prajire.
  • Cartofii trebuie feliati intr-un strat uniform, astfel incat prajirea sa fie consistenta si sa obtii o baza crocanta.
  • Ardeiul si ceapa tocate fin aduc delicatetea si aroma de baza in umplutura, asa ca nu grabi tocare — un taiat bun face diferenta.
  • Prajirea cartofilor in ulei trebuie sa fie facuta cu atentie: daca uleiul este prea fierbinte, cartofii se ard rapid la exterior, ramanand cruzi in interior. Daca e prea rece, absorb excesiv ulei. O temperatura medie spre inalta e ideala.
  • Nu fierbe cartofii inainte de prajire – asa cum recomanda reteta originala, evitarea fierberii conserveaza textura si gustul specific al retetei. divainbucatarie.ro

Cu toate acestea puse la punct, esti pregatit(a) sa treci la lista de ingrediente si la modul de preparare. Voi merge mai jos pana la punctul la care incepe lista de ingrediente, ca sa ai introducerea aceasta rearanjata si completa.

In concluzie

Aceasta musaca de post cu vinete si ciuperci reprezinta o alternativa excelenta la clasicul fel de mancare, oferind gust, consistenta si farmec fara carne. E potrivita atat pentru mesele zilnice in perioada de post, cat si pentru ocazii cand vrei sa impresionezi oaspetii cu un fel de comunicativ, dar simplu si accesibil. Urmand structura si sfaturile de mai sus, vei obtine un preparat care merita sa fie pus pe masa ta — si te vei bucura de aprecieri.

Apoi, mai jos, urmeaza lista de ingrediente pe care o poti folosi pentru a te organiza inainte de preparare.

INGREDIENTE:

(pentru 6 persoane)

1 kg cartofi
400 g vinete
400 g pulpa de rosii
1 ceapa mare
1 conserva ciuperci
15 g pesmet
optional – 2 linguri cascaval ras de post
1/2 legatura patrunjel
2 rosii
1 ardei kapia mic
1 ceasca vin alb
50 ml apa
50 ml suc de rosii
sare
piper
1/4 lingurita cimbru
ulei pentru prajit

MOD DE PREPARARE MUSACA DE POST:

Pregatire cartofi

Am curatat cartofii de coaja, apoi i-am taiat felii rotunde pe care le-am prajit in ulei incins, pe ambele parti.

Nu trebuie sa fierbi cartofii in prealabil!

Dupa ce s-au prajit i-am scos pe un prosop de hatie pentru a absorbi surplusul de ulei.

Pregatire umplutura

Am tocat ceapa si ardeiul cat mai fin fin, iar vinetele, ciupercile si rosiile le-am tocat in cuburi medii/mici.

Am calit ceapa pana a devenit sticloasa, apoi am adaugat vinetele.

In momentul in care s-au inmuiat vinetele am adaugat ciupercile si ardeiul si le-am mai perepelit putin.

Am stins totul cu vin, am adaugat rosiile, verdeata tocata marunt, si am asezonat cu sare, piper si cimbru.

In continuare am lasat pe foc pret de cateva minute, pana ascazut sosul lasat de rosii si s-a ingrosat putin compozitia.

Am presarat pesmetul in ploaie peste compozitie, Acesta va absorbi surplusul de lichid.

Se pot pune 2 linguri de cascaval de post ras (dar nu este obligatoriu!), se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se ia de pe foc.

Montare si coacere

Intr-un vas termorezistent, tapetat cu ulei si pesmet se aranjeaza un rand de cartofi prajiti. Acesta va fi acoperit cu un strat de vinete cu rosii si ciuperci, apoi se aranjeaza inca un strat de cartofi si se repeta operatiunea.

Se termina cu al treilea rand de cartofi peste care punem felii de rosii.

Am turnat sucul de rosii forte gros amestecat cu apa peste musaca.

Daca sosul este mai subtire din punct de vedere al consistentei, nu mai este nevoie de apa.

Am acoperit vasul cu o folie de staniol si l-am pus in cuptorul preancalzit la 180°C pentru 20 minute.

Dupa acest interval de timp am luta folia si am lasat musacaua de post cu vinete si ciuperci inca 15 minute, ca sa se rumeneasca frumos.

Servire

Am manca tmusacaua de post cu vinete si ciuperci calda, cu putin patrunjel verde, proaspat tocat.

Este atat de buna!

Pofta buna va doresc si voua!

Ma gasiti si pe youtube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. ….nu exista cascaval de post! cel care poarta o asemenea eticheta contine caseina, care nu este alltceva decat un complex de aminoacizi extras in lapte…

  2. dupa descriere pare a fi ceva foarte delicios si sanatos. astazi am deja pregatite ingredientele pentru salata de vinite libaneza ,dar data viitoare sigur incerc si reteta dumneavoastra. multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *