Agroturism si agronomie romaneasca – sibiu 2019

19 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Agroturism si agronomie romaneasca – sibiu 2019. Evenimentul a fost gazduit de Muzeul Astra, probabil cel mai frumos loc in care putea fi arganizat un astfel de eveniment.

Am acceptat invitatia TMT PR si Asociatia My Transylvania de a participa la Sibiu la editia a II-a a evenimentului AGROSTURISM SI GASTRONOMIE ROMANEASCA in perioada 11-13 septembrie 2019.

Am fost onorata sa fiu amabasador al acestui eveniment organizat cu sprijinul AgroTransilania Cluster sub egida SIBIU REGIUNE GASTRONOMICA EUROPEANA 2019, finantat de primaria Sibiu.

M-am bucurat sa fiu parte a unei povesti despre gastronomia nationala, o poveste despre care veti auzi si in anii viitori, caci exista un mare interes in educarea populatiei pentru aderare la programe ce pot ajuta la cresterea prosperitatii in zone mai putin favorizate, dar si pentru cresterea calitatii produselor locale.

Sub semnul #umplecosul s-au intalnit aici oameni pasionati din gastronomia romaneasca, agricultura, producatori locali, reprentanti HoReCa din mediul rural, turism, dar si diverse oficialitati.

Evenimentul a fost gazduit de Muzeul Astra, probabil cel mai frumos loc in care putea fi arganizat un astfel de eveniment.

Programul Evenimentului Agroturism si Gastronomie Romaneasca, Sibiu 2019 a inceput cu o conferinta cu dezbateri, prezentari, studii de caz sustinute de Klaus Enrlich ( Federatia Europeana a Turismului Rural), Calin Maties (Federatia Producatorilor de Produse Traditionale), Bogdan Licarete (Directia Sigurantei Alimentelor de Origine Animala, ANSVSA), Daniel Ifrim (Coordonator proiect Catalogul Produselor Alimentare Certificate), Varga Istvan (Manufactura de Branza), Maria Stoian (ANTREC), Avram Fitiu (Conf.Dr si consultant proiect Com. Criscior) si altii.

Discutiile legate de Punctele Gastronomice locale mi s-au parut foarte intersante. Grija pentru camp, pasiunea pentru agricultura vorbeste despre chemarea fermierilor si produsele acestora. Am fost ca un burete pentru atat de multa informatie acumulata intr-un timp atat de scurt, discutiile avand ca teme legaturile dintre turism si agronomie, certificari pe scheme de calitate si practici de procesare si valorificare in HoReCa, retete consacrate romanesti.

Mancarea locala defineste identitatea zonei, a oamenilor si poate fi o carte de vizita. Savoarea gastronomiei locale ar putea aduce pe mesele turistilor din pensiunile agroturistice gustul traditiilor romanesti, asa ca evenimentul a continuat dupa conferinta in aer liber, cu degustari de produse locale ale unor producatori autentici prezentati de Mircea Groza – gastronom, cercetator al traditiilor culinare. Am descoperit astfel ca exista forme de asociere sub o singura umbrela a unor producatori si organizatii, cum ar fi Transilvania Acasa Cluj si Mall Taranesc Brasov.

Poate cei mai cunoscuta asociere este cea a producatorilor de salam de Sibiu (APPS). Sase producatori de salam de Sibiu s-au reunit pentru ca brand romanesc sa fie exportat, asa ca au obtinut certificarea IGP (Indicatie Geografica Protejata).

In ceea ce priveste producatorii de branzeturi, acestia pot fi gasiti asociati in Asociatia producatorilor de Telemea- Sibiu, Manufacura de Branza, De la Derma cu Omenie, Ferma Catean.

Ziua s-a incheiat cu o demostratie de cooking sustinuta de Horia Simon (Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj), Ioan Bebeselea (Syndicat Gourmet, Sibiu) si Carmen Paraschivescu ( Slow Food Dobrogea).

Pregatirea carnii Premium Angus (Karpaten Premium Angus) a fost cu adevarat unul din momentele cele mai savuroase ale zilei.

Probabil ati observat in multe dintre retetele mele ca insist asupra produselor cumparate de la tarani, respectiv produse locale.

Asta va doresc si voua. Produse bune, de la noi din tara. Sa continuam sa umplem cosul cu produsele noastre.

 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *