10 ponturi ca sa faceti poze frumoase

2 mai 2021Diva in Bucatarie

10 ponturi ca sa faceti poze frumoase. Fotografiile cu mancare sunt frumose si spun povesti, fie ca sunt realizate pentru un blog culinar, pentru un business sau ca hobby.

aparat foto Sony DSRL

Fotografiile cu mancare sunt frumose si spun povesti, fie ca sunt realizate pentru un blog culinar, pentru un business sau ca hobby.

Se intampla  sa vedeti la petreceri sau in restaurante oameni mai atrasi de mancare si dornici sa faca poze cu mancarea decat sa interactioneze cu cei din jurul lor.

Pozele cu alimente au devenit un trend pentru majoritatea oamenilor din momentul in care au aparut camerele digitale, smartphone-urile sau retetele sociale.

Este o munca distractiva dar si foarte solicitanta pentru cei care au transformat hobby-ul in job.

Atunci cand realizati poze cu mancare trebuie sa ii faceti pe cei care privesc imaginile sa isi doreasca sa o guste, sa se bucure de ceea ce vad cu toata fiinta lor.

O parte din pozele de pe blogul meu le gasiti pe Dreamstime. Daca faceti deja poze frumoase puteti sa va faceti si voi un portofoliu si aveti sansa sa va rotunjiti veniturile, caci pozele pot fi cumparate.

Publicatiile care isi insusesc pozele bloggerilor pentru a face trafic si implicit bani de pe munca altora nerespectand drepturile de autor, le-ar putea cumpara fara sa cheltuiasa o avere, dar prefera sa le fure.

Pentru a face poze frumoase cu alimente trebuie sa aveti la indemana recuzita necesara, sa va gasiti un stil si mai ales inspiratie, dar pe langa acestea trebuie sa luati in considerare cateva sfaturi:

  1. 1. Trebuie sa va cunoasteti foarte bine camera. Cititi manualul si exersati. Veti putea alege la final fotografia in care mancare pare cea mai delicioasa. De preferat este sa folositi modul manual, caci controleaza mai bine setarile camerei. Folositi imaginile Raw, caci cele in format JPEG sunt comprimate. In cazul in care fotografiati in Raw veti avea nevoie de spatiu mare de stocare pe cardul de memorie.
  1. 2. Incercati sa folositi un trepied sau un dispozitiv portabil pentru fotografiere. Tinand camera in mana puteti risca ca pozele sa fie neclare. Daca totusi alegeti sa pozati din mana este posibil sa fie nevoie sa va sprijiniti bratele sau coatele de marginea mesei. Cand lumina este foarte slaba camera trebuie sa fie foarte stabila.
  1. 3. Tineti cont de regula treimilor. Cadranul il veti vedea impartit in noua parti, iar regula spune ca subiectul trebuie asezat de-a lungul acelor linii

poze cu mancare

  1. 4. Cele mai bune rezultate le obtineti fotografiind cu lumina naturala, dar evitati lumina directa a soarelui. Alegeti o fereastra mare, unde difuzia poate fi asigurata chiar de o perdea. Puteti folosi pe post de difuzie chiar si o perdea de dus transparenta. Daca vreti sa folositi lumina artificiala configurati lumina artificiala in partea opusa subiectului. Luminile folosite pentru uz casnic vor distorsiona balansul de alb, dand o tenta rosiatica sau galbuie nefireasca.

Eu prefer zilele innorate, cand fac poze in aer liber, caci norii sunt difuziile pe care le caut.

  1. 5. Alegeti sa puneti mancarea pe un fundal neutru, astfel incat accentul sa fie pus pe mancare si nu pe ceea ce o inconjoara.

  1. 6. Trebuie sa incercati sa adaugati langa mancare componente ce vor completa decorul, aranajandu-le cat mai atragator din punct de vedere vizual. Puteti folosi ca décor elemente ce se regasec si in reteta, realizandu-se astfel un fel de poveste. Daca ati folosit in reteta ierburi, fulgi de ciocolata, fructe, lasati ca ingredientele sa fie parte din recuzita. Culoarea recuzitei trebuie sa se potriveasca cu preparatul, iar culorile contrastante merg cel mai bine.Mutati recuzita in jurul mancarii pana obtineti un cadru in care aveti peisajul perfect.

Daca aveti in cadru un laptop cel care va privi poza va intelege  cat de buna este briosa sau cafeaua savurate in timp ce lucrati. O carte de bucate va arata ca sunteti dornici de experiente noi in bucatarie.

  1. 7. Mancarea trebuie sa aiba “textura” si viata.

Pentru a obtine textura puteti presara condimente pe mancare. Sarea grunjoasa, piperul, diverse ierburi sau chiar firimituri de paine  vor asigura acest lucru.

Vasul in care este aranjata trebuie sa ii asigure volum. Nu ezitati sa suprapuneti alimentele daca este nevoie. Puteti adauga picaturi de apa, muscati din alimente, ceea ce va crea ideea ca tocmai cineva a facut asta. Il veti face pe cel care priveste poza sa isi doreasca sa muste si el.

  1. 8. Mancarea gatita trebuie fotografiata imediat cum a fost luata de pe foc, cat este inca fierbinte si proaspata, cu culori vibrante.

  1. 9. Cautati unghiul cel mai bun.

Alimentele plate (gen pizza) merg fotografiate cel mai bine de sus, in timp ce tipurile de mancare in straturi (burgheri, de exemplu) pot fi luate din lateral iar bauturile la un unghi de 45 grade sau in unghi drept, ce scoate in evidenta inaltimea.

  1. 10. Fotografiile verticale sunt mai usor de decupat si atrag mai mult atentia. Sunt perfecte pentru Instagram si Pinterest, iar cele orizontale sunt ideale pentru facebook sau bannere.

Aveti incredere in aparatul cu care faceti poze, exersati si incercati unghiuri, in lumina diminetii sau la apus, in zilele innorate. Descarcati pozele intr-un calculator si le analizati cu ochi critic.

Sunt sigura ca in timp veti ajunge sa faceti poze superbe.

Fotografiile bune au in spate experienta, sute de incercari, asa ca va doresc spor la pozat!

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *