Mancare de varza dulce cu orez

20 noiembrie 2020Diva in Bucatarie

Mancare de varza dulce cu orez. Mancare de varza dulce cu orez -reteta de post gustoasa, simpla si usor de pregatit. Este la fel de savuroasa si a doua zi.

Varză călită cu orez de post

Mancare de varza dulce cu orez -reteta de post gustoasa, simpla si usor de pregatit. Este la fel de savuroasa si a doua zi.

Este o propunere speciala pentru cei care tin post sau cei care renunta la consumul de carne. Cand am facut aceasta mancare m-am gandit la retetele grecesti de spanac cu orezsau orez cu prazpe care le gasesc la fel de gustoase.

Reteta de mancare de varza dulce cu orez  este aromata, usor de pregatit, fara tehnici complicate.

Este usor sa gatesti varza dulce. Dupa ce indepartati foile de la exterior veti taia varza fideluta si o veti freca cu sare. Sarea va scoate apa din aceasta, dar tre buie sa aveti grija sa nu puneti prea multa pentru ca mancarea sa nu va va iasa foarte sarata.

Partea buna este ca varza se gaseste in permanenta in magazine, asa ca nu este neaparat o mancare de sezon, dar cu siguranta este mult mai des pregatita iarna in perioada postului.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregati si alte retete de post puteti sa apasati aicisi veti ajunge la o colectie de aprox. 400 retete de post grupate pe categorii: aperitive, supe, mancare si desert.

Un plus de gust si textura in aceasta reteta il aduce orezul. Mancarea este mai hranitoare si mai satioasa.

Pentru ca orezul sa fie fiert bine si boabele sa nu se lipeasca intre ele am folosit orez cu bob lung pe care l-am clatit in mai multe ape, pana cand am obtinut apa curata, clara.

Sotul meu s-a distrat pe seama retetei de mancare de varza dulce cu orez spunand ca aduce cu sarmalele de post neimpachetate.

Vroia sa spuna ca aduce cu reteta de „varza a la Cluj” in varianta fara carne si as spune ca avea dreptate.

Catetva sfaturi utile pentru ca mancarea de varza de dulce cu orez sa iasa buna:

  • 1. atentie la cata sare folositi pentru a freca varza. Adaugati sare in mancare dupa ce aceasta fierbe si gustati pentru a vedea daca mai este nevoie
  • 2. puteti opari varza tocata timp de 1 minut in apa cu sare daca sunteti incepatori in bucatarie. O scurgeti si continuati sa gatiti ca si cand aceasta ar fi doar frecata cu sare
  • 3. zaharul va balanasa acidul sucului de rosii si al verzei, asa nu il excludeti in lista de ingrediente
  • 4. daca este nevoie sa mai adaugati lichid in mancare acesta trebuie sa fie cald spre fierbinte.
  • 5. Cea mai buna mancare va iese daca folositi supa concentrata de legume, dar daca nu aveti puteti folosi apa
  • 6. daca va place mancare picanta nu ezitati sa puneti fulgi de ardei iute, boia iute sau chiar un ardei iute intreg
  •  7. folositi verdeturile care va plac cel mai mult. Cu varza merge foarte bine cimbrul, dar puteti folosi frunze de dafin sau oregano.

Acestea fiind spuse va invit sa incercati si voi reteta. O puteti folosi si pe post de garnitura langa friptura daca nu tineti post.

Iata lista de de ingrediente si modul de preparare pentru mancare de varza dulce cu orez – reteta de post.

INGREDIENTE:

(pentru 4 persoane)

700 g varza

1 ceapa mare

4 linguri ulei

1 morcov mediu-mare

100 g orez cu bob lung

cateva crengute cimbru sau 1/2 lingurita cimbru uscat

120 ml suc gros de rosii

1 lingura zahar

sare dupa gust

1/2 lingurita boabe de piper

optional – 1/4 lingurita fulgi ardei iute sau 1/2 ardei iute tocat

700 ml apa sau supa clara de legume

patrunjel verde

PREPARARE:

Pentru inceput am curatat, spalat si taiat morcovul felii foarte subtiri, apoi am taiat ceapa julien. Orezul l-am spalat in mai multe ape, aruncand apa in care l-am spalat pana cand aceasta a ramas limpede dupa ce am amestecat orezul in apa. Am pus supa de legume (sau apa) la incalzit.

Am curatat varza de foile exterioare si am tocat-o, apoi am frecat-o cu putina sare. Daca sunteti incepatori in bucatarie si va temeti ca puneti prea multa sare sau prea putina puteti opari varza in apa clocotita cu sare 1 minut, apoi o scurgeti. Intr-o oala adanca am sotat ceapa taiata julien, apoi am adaugat morcovul feliat foarte subtire si am continuat sa calesc pana s-a inmuiat putin si morcovul.

Am pus peste acestea varza si am calit-o pana cand a devenit moale, apoi am adaugat orezul.

Am pus sucul de rosii, boabe de piper, 1 lingura de zahar si cateva crengute de cimbru. Am turnat supa calda, am amestecat, apoi am lasat focul mic si am pus capacul. Am amestecat din cand in cand pentru ca avea tendinta de a se lipi de fundul oalei. Daca lichidul scade foarte mult si varza sau orezul nu se fierb puteti sa mai adaugati inca 50-100 ml supa sau apa calda.

Cu cateva minute inainte sa opresc focul am gustat sa vad daca mai este nevoie de sare sau zahar.

Am oprit focul cand varza si orezul au fost fierte.

Eu am simtit nevoia sa o mananc cu ardei iute, asa ca daca va place mancare picanta puteti adauga 1/4 lingurita fulgi de ardei iute sau putina boia picanta.

Daca nu tineti post puteti pune langa mancarea de varza cu orez friptura preferata.

Sper ca veti incerca aceasta reteta delicioasa si imi veti lasa impresiile in comentarii.

Va astept cu un like paginii mele de facebook, pe care o gasiti daca apasati aici, iar daca va place sa impartasiti retetele voastre va invit in grupul Gatesc cu prietenii – retete gustoase.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *