fbpx

RETETE RECENTE

SALATA MOZAIC DE LEGUME CU OUA SI MAIONEZA GELIFICATA

December 28, 2019 | CATEGORIA

“Salata Mozaic” de legume cu oua si maioneza gelificata este o terina din legume, un fel de salata a la russe (sau salata boeuf) cu legume, oua fierte si maioneza gelificata. Este un aperitiv gustos, cu o prezentare frumoasa atat la exterior, cat si in sectiune. Este o terina pregatita la rece, fara coacere.

Reteta am pregatit-o inca de anul trecut, dar nu am apucat sa o postez. Ma bucur ca am lasat in draft cantitatile de ingrediente folosite, altfel ar fi trebuit sa refac reteta acestei salate Mozaic de legume cu oua si maioneza.

“Salata Mozaic” de legume cu oua si maioneza gelificata se face foarte usor. Poate fi unul din aperitevele pregatite special pentru sarbatori sau alte evenimente in care vreti sa pregatiti un fel de bufet suedez, cu multe aperitive ce pot fi pregatite la rece si cateva platouri cu salate festive.

Multe persoane se tem sa pregateasca pregaparate pe baza de gelatina, pe motiv ca aceasta s-ar putea taia. Gelatina sub forma de pudra se hidrateaza cu o cantitate mica de apa. Un plic este suficient pentru o cantitate de 250 ml lichid. Hidratarea o faceti cu 30-40 ml apa rece din acesti 250 ml. Daca va incadrati in cantitatile indicate cu siguranta veti reusi sa gelificati orice veti incerca.

In reteta de mai jos am folosit 30 g gelatina pentru 300 g maioneza, 100 g smantana si 250 ml supa de pui calda si legume fierte in prealabil. Gelatina s-a intarit perfect in 24 ore si am putut sa o feliez ca pe o terina. Veti vedea ca am pus si mere crude, dar si gogosar murat.

In aceasta salata mozaic de legume cu oua si maioneza gelificata puteti folosi orice legume va plac, dar diversitatea va da gust bun si aspect frumos. Din acest motiv am ales o punga de legume congelate in care aveam ardei gras rosu, boabe de porumb, morcovi, mazare si fasole verde. Legumele le-am fiert in apa cu sare cat sa fie putin inmuiate. Nu le fierbeti excesiv pentru ca nu veti dori sa mancati o salata cu legume flescaite.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru Salata Mozaic de legume cu oua si maioneza gelificata:

INGREDIENTE:

400 g amestec de legume congelate

1 gogosar murat

2 mere medii curatate de coaja si cotor

2 linguri suc lamaie

3 cartofi micuti fierti in coaja

5 oua fierte de consistenta tare

300 g maioneza

100 g smantana

250 ml supa pui/supa legume

30 g gelatina

sare

piper proaspat macinat

PREPARARE:

Am fiert cartofii in coaja, apoi i-am curatat si i-am taiat cuburi mici. Am fiert legumele din punga din congelator, apoi le-am scurs si le-am lasat sa se raceasca. Le-am amestecat cu cartofii taiati cuburi, merele curatate de coaja si cotor, tocate cuburi mici si stropite cu suc lamiae pentru ca acestea sa nu oxideze, apoi am tocat 1/2 de gogosar murat. Le-am pus pe toate intr-un vas incapator. Intr-un alt bol am pus maioneza si smantana si le-am amestecat pana s-au omogenizat.

Am pus gelatina intr-un bol sa se hidrateze cu 80 ml supa rece de pui, iar restul de supa am pus-o pe foc sa se incalzeasca usor. Am condimentat legumele cu sare si piper si amestecat putin, apoi am adaugat maioneza cu smantana. Am curatat ouale de coaja si am tapetat forma de cozonac cu folie alimentara.

Am pus gelatina hidratata in supa incalzita, am reintors vasul pe foc si am lasat sa se incalzeasca, fara sa ajunga la punctul de fierbere, apoi am lasat-o putin sa se raceasca, Dar nu complet, caci de intareste gelatina si trebuie reincalzita.

Am turnat supa cu gelatina in fir cu o mana si cu cealalta am amestecat, astfel incat supa cu gelatina sa ajunga in toata compozitia. La final am mai amestecat usor de doua ori si am trecut la montarea terinei.

Am pus jumatate din cantitatea de legume in forma, am aranjat ouale fierte, apoi am acoperit cu restul de salata. Am nivelat cu o spatula, am trantit vasul de masa pentru a ca toate ingredientele sa se lipeasca intre ele, apoi am pus folie alimentara peste salata si pus-o in frigider pentru 24 ore.

Salata Mozaic de legume cu oua si maioneza gelificata se taie frumos cu un cutit bine ascutit, cu lama subtire si lunga.

Sper sa va placa reteta si sa i pregatiti si voi.

Retete simple si usor de pregatit gasiti si pe canalul meu de YouTube. Va invit sa va abonati.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *