Prajitura duet in alb si negru

18 decembrie 2019Diva in Bucatarie

Prajitura duet in alb si negru. Reteta prajitura duet in alb si negru. Prajituri cu blaturi in doua culori. Prajituri festive

prajitura duet in alb si negru diva in bucatarie A

Prajitura Duet in Alb si Negru – Eleganta Simpla in Bucatarie

Delicatete fara straturi grele de crema

Prajitura Duet in Alb si Negru este o reteta rafinata si usor de pregatit, care isi pune in valoare aromele fara a avea nevoie de straturi groase de crema. Fiecare parte a acestei prajituri combina gusturi echilibrate, iar contrastul dintre blat si crema transforma desertul intr-o experienta speciala.

Armonia dintre vanilie si rom

Blatul alb, parfumat cu vanilie, si cel inchis la culoare, aromat cu rom, sunt separate printr-un strat discret de crema de ciocolata. Aceasta crema este imbogatita cu scortisoara si un strop de lichior de portocale, care aduce o nota fina, usor fructata. Daca nu aveti lichior in casa, il puteti inlocui cu o lingurita de esenta de portocale, fara ca prajitura sa-si piarda farmecul.

Blaturi pufoase si usor de realizat

O reteta simpla, potrivita oricui

Blaturile sunt de tip pandispan, pufoase si aerate. Reteta nu este deloc complicata, iar ingredientele sunt cele pe care majoritatea le au deja in bucatarie. Secretul reusitei sta in mixarea corecta a oualor cu zaharul, pana cand acesta se dizolva complet. Cu cat spuma este mai bine aerata, cu atat blaturile vor creste mai frumos.

De ce nu se foloseste praf de copt

Prajitura Duet in Alb si Negru nu necesita praf de copt, deoarece volumul se obtine prin mixarea intensa a oualor. Pentru un plus de finete, o parte din faina este inlocuita cu amidon, care ajuta la obtinerea unei texturi mai delicate. Acest mic truc face ca blaturile sa fie mai pufoase si mai placute la gust.

Povestea unei prajituri „in duet”

Ideea din spatele retetei

Aceasta prajitura este conceputa ca o combinatie armonioasa de culori si arome. Inspirata din reteta clasica „zi si noapte”, versiunea Duet a fost gandita pentru a alterna vizual si gustativ straturile de cacao si vanilie. Crema de ciocolata dintre blaturi transforma desertul intr-un duet perfect, atat estetic, cat si aromatic.

Portii gandite in perechi

Conceptul prajiturii a fost creat special pentru a fi servita in doua bucati per portie. Un duet adevarat are intotdeauna doua elemente, iar acest detaliu simplu face desertul mai elegant si mai usor de prezentat la orice ocazie festiva.

Decor si servire

Simplitate care impresioneaza

Decorul este minimalist. Puteti folosi fulgi de ciocolata cumparati sau puteti razui o tableta de ciocolata tinuta in congelator timp de doua ore. In functie de preferinte, se pot adauga ornamente din zahar sau ciocolata. Totul depinde de inspiratia momentului.

Rapida, fina si perfecta pentru orice ocazie

Prajitura se pregateste repede si se asambleaza in aproximativ o ora. Pentru portionare, folositi un cutit foarte bine ascutit, astfel incat feliile sa fie curate si elegante. Daca doriti sa descoperiti alte prajituri festive sau colectii speciale, puteti explora mai multe retete asemanatoare. Iar pentru prepararea prajiturii Duet in Alb si Negru, aveti la dispozitie lista de ingrediente si modul de realizare prezentat pas cu pas.  

Ingrediente:

(tava 32-36 cm)

Pentru blat cu vanilie:

4 oua 1 varf cutit de sare 100 g zahar 2 plicuri zahar vanilat 1/2 lingurita pasta de vanilie sau 1/4 lingurita esenta vanilie naturala 70 g faina 30 g amidon

Pentru blat cu cacao:

4 oua 1 varf cutit de sare 100 g zahar 2 plicuri zahar vanilat cateva picaturi esenta rom / coniac 50 g faina 30 g amidon 20 g pudra neagra de cacao

Pentru crema de ciocolata:

250 g ciocolata neagra 120 g ciocolata cu lapte 50 g unt 300 ml smantana pentru frisca min 30% grasime 3 linguri lapte 1/2 lingurita scortisoara 2 lingurite lichior de portocale

Pentru decor:

fulgi de ciocolata neagra si alba sau decoruri din zahar

Mod de preparare prajitura Duet in Alb si Negru:

Blat de vanilie

Pentru a face prajitura „Duet in Alb si Negru” am inceput cu pregatirea blatului vanilat. Am pornit cuptorul pe ventilatie la 180°C, apoi am mixat ouale cu un varf cutit de sare, zaharul tos si cel vanilat timp de 5 minute, la viteza mare. Ouale si-au dublat volumul si au devenit cremoase. Am adaugat pasta de vanilie si am amestecat putin. Daca folositi esenta naturala sau alat esenta o puneti doar dupa ce adaugati faina. Am incorporat faina cernuta in prealabil si amestecata cu amidonul. Am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Blat de cacao

Cat timp s-a copt blatul cu vanilie am spalat paletele de la mixer si bolul, apoi am pus 4 oua intregi in vasul mixerului, am adaugat varf cutit de sare, zahar tos si zahar vanilat si am mixat 5 minute la viteza mare. Am incorporat faina cernuta cu amidon si praf de cacao (cacao in mod special pentru ca face bulgarasi), apoi am pus cateva picaturi de esenta de rom si am amestecat. Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 15 minute.

Crema de ciocolata

Cat timp s-a copt blatul cu cacao am inceput sa pregatesc crema de ciocolata. Am pus la topit la baine-marie ciocolata cu 3 linguri lapte. Cand s-a topit ciocolata am luat-o de pe foc, am pus untul si am amestecat, am adaugat scortisoara si lichiorul de portocale, apoi am turnat treptat smantana pentru frisca mixand la viteza medie spre mare. Am continuat acest lucru pana am terminat smantana pentru frisca. Doamne, cum miroase crema aceasta!

Montare

Am lasat blaturile sa se raceasca, apoi le-am taiat in trei. Am folosit o linie pentru a le taia, astfel incat toate sa aiba aceeasi dimensiune. Apoi am grupat blaturile astfel incat sa alternez culorile. Peste blatul alb am pus crema, apoi blat cu cacao, crema si iar blat vanilat. Peste blatul cu cacao am pus crema, apoi blat vanilat, crema si iar blat cu cacao. In concluzie obtinem 2 randuri de prajitura cu crema in strat subtire intre foi, dar avem grija sa pastram crema si pentru a le glazura. Am taiat cuburile de prajitura dupa 30 minute, dar nu am pus prajitura in frigider in acest timp.

Decor

Asa cum va spuneam in descriere, am folosit fulgi de ciocolata pentru decor, dar voi puteti pune orice va place. Daca se intareste crema si nu se lipesc fulgii  sau alte decoruri puteti sa incalziti un cutit cu lama lata la flacara focului si il plimbati usor peste crema. Crema se va topi usor si puteti presara decorurile, ce se vor lipi in acest moment. Va doresc spor la prajiturit. Sunt sigura ca o sa va placa prajitura Duet in Alb si Negru. Mai multe retete de prajituri cu foi gasiti aici Daca ai nevoie de inspiratie pentru prajituri festive urmareste colectia de aici. Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *