Risotto cu morcovi si mazare
Risotto cu morcovi si mazare. Risotto cu morcovi si mazare. reteta Risotto cu morcovi si mazare. Risotto cu morcovi si mazare reteta diva in bucatarie

Zilele trecute am avut pofta de un risotto cu morcovi si mazare, simplu si gustos. O reteta simpla, usor de pregatit, cu ingrediente ieftine, la indemana oricui. Bine, cred ca ideea acestuia mi-a venit pentru ca eram cu gandul la vacanta in care urmeaza sa plecam la ski, in Italia.
Am ales morcovi si mazare pentru ca aceste legume sunt pe lista legumelor pe care le mananca si baietii mei. Reteta mea de risotto cu morcovi si mazare este cea mai banala reteta, dar este atat de buna incat nu ii veti rezista. Dar pentru un risotto bun avem nevoie de ingrediente bune, de calitate si veti vedea la ce anume ma refer in explicatiile de mai jos.
In cazul in care nu stiti ce este risotto, atunci am sa va spun ca nu este doar numele tipului de orez din care se pregateste mancarea, ci si modul in care se face.
Ce tip de orez folosim pentru risotto? Avem nevoie de orez de tipul Arborio sau Carnaroli.
Poate ca mai sunt si alte tipuri, dar nu le cunosc eu. Nu folosim orez cu bob rotund, orez pentru pilaf sau sarmale.
Retetele de risotto fiind de origine italiana au in comun branza rasa, in general parmezan si unt.
Acestea asigura consistenta cremoasa, fina si gustul extraordinar de bun. pntru a avea gustul si textura perfecta orezul va fi fiert al dente, nu il fierbem pana bobul devine moale, obtinand in final un fel de mancare cu aspect de terci. Nu este nici ceva bun si nici ceva ce sa ne deschida apetitul.
Pentru ca acest lucru sa iasa bine respectam urmatoarea regula: la o parte de orez avem nevoie de 3 parti de lichid.
Putem sa ne abatem cu foarte putin peste aceasta cantitate. Din retetele de risotto nu lipseste ceapa calita.
Uneori folosesc ceapa rosie pentru contrast de culoare. O etapa obligatorie in preparea risotto-ului este calirea boabelor de orez si stingerea lor cu vin alb.
Supa se adauga treptat, cate un polonic, doar dupa ce a fost aborbit complet tot lichidul adaugat anterior. Este bine sa amestecam in timpul pregatirii orezului cat de des putem, daca se poate in tot intervalul de timp in care il pregatim, facilitand in acest mod eliberarea amidonului din orez (esential in cremozitatea retetei de risotto).
Vinul adaugat, desi este o cantitate mica, este esential sa fie unul de calitate. Supa asigura si ea gustul final.
Ar fi bine sa fie o supa clara de legume (din cat mai multe legume), pregatita in casa.
Parmesanul trebuie sa fie si acesta atent ales, pentru ca atunci cand alegem produse de calitate obtinem si mancare buna. De cele mai multe ori acest lucru poate face diferenta.
Alte retete de risotto pregatite de mine: risotto cu ciuperci sau risotto cu dovleceiau fost pe placul tuturor celor care le-au incercat.
INGREDIENTE:
(pentru 3-4 persoane)
200 g orez pentru risotto
2 morcovi tineri (90 g dupa ce au fost curatati)
50 g mazare congelata
1/2 ceapa rosie medie
30 g unt
2 linguri ulei masline
600 ml supa legume /supa pui –Â FIERBINTE!
50 ml vin alb sec
50 g parmezan ras fin
1/4 legatura patrunjel verde
PREPARARE:
Intr-o tigaie incingem uleiul si untul si calim ceapa. Adaugam morcovul tocat cubulate mici si continuam sa calim inca 3-4 minute.
Punem orezul peste acestea si continuam sa calim la foc mic in jur de 2 minute, pana este complet acoperit de ulei cu unt. Turnam vinul si amestecam pana cand acesta se evapora complet.
Turnam cate 2 polonice de lichid peste orez. Continuam sa gatim la foc mic. Urmatoarea transa de lichid va fi adaugata doar dupa ce precedenta a fost complet absorbita. Adaugam boabele de mazare dupa prima transa de lichid. Acestea fiind congelate nu au nevoie de timp mare de gatire.
La final gustam orezul. Bobul trebuie sa fie al dente. Daca ni se pare ca nu avem suficient lichid mai putem pune 50-100 ml, dar nu il vom mai fierbe pentru a fi absorbit. Adaugam untul si parmezanul ras, sare si piper proaspat macinat si amestecam. Presaram si putin patrunjel verde, apoi amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Risotto se mananca imediat, cat este inca fierbinte. Il punem in farfurii adanci. Nu se monteza in cercuri sau alte forme de prezentari gourmet.
Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici.
Pagina mea de  Facebook este  aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube.