Razatura de portocale/ lamaie – coaja rasa la borcan

31 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Razatura de portocale sau lamaie

Razatura de portocale. Coaja rasa de portocale la borcan.

Daca ar fi sa aleg doua motive pentru care iubesc iarna mi-ar fi usor sa spun ca primul este Craciunul.

Al doilea motiv este ca iubesc citricele.

Coaja lor poate fi transformata in pudra.

Poate fi si rasa si amestecata cu zahar (razatura de portocale/ lamaie pastrata in borcane, in frigider).

Se poate fi confia sau se transforma in dulceata.

Toate acestea aduc aroma si un gust deosebit prajiturilor sau sosurilor.

In acest mod avem ingrediente naturale, obtinute usor si nu ne costa nimic tinand cont de faptul ca acestea au fost cumparate intial pentru a consuma fructul respectiv ca atare sau un sucuri, smoothie, prajituri.

Putem spune ca ne bucuram de portocale sau lamai mai mult decat de orice alt fruct. Imi spunea o prietena ca acestea au cumva o a doua „viata”.

Era gluma ei preferata cand ma vedea ca ma apuc sa rad coaja portocalelor sau lamailor si o pastrez apoi in borcane cu zahar.

Nu intelegea de ce fac acest lucru cand exista deja esente sau pudra in magazinele de condimente din care ma aprovizionez oricum pentru pudra de scortisoara, turmeric sau de ghimbir.

O sa va arat cum le folosesc si pe acestea intr-o reteta ce va merita toata atentia celor care isi doresc sa ramana sanatosi sau vor sa isi ajute organismul sa lupte impotriva unor raceli/ gripe puternice (acesta vine ca ajutor, nu inlocuieste tratamentul indicat de doctor).

Este adevarat ca portocale sau lamai gasim pe tot parcursul anului, le putem avea proaspete oricand avem chef sa mancam sau sa folosim aceste citrice.

RAZATURA DE PORTOCALE/ LAMAIE – COAJA RASA LA BORCAN divainbucatarie

Dar ce facem daca ne apuca cheful de gatit aproape de miezul noptii, cand lumea in general doarme? Apelam la resursele din casa, asa ca ne felicitam pentru faptul ca am avut inspiratia sa pastram in borcan cojile rase ale fructelor mancate de ceva vreme.

Poate ca sunt reminescente din perioada comunista, cand mama avea vesnic un borcanel cu coaja rasa de la lamiae sau portocale in frigider.

Le punea impreuna, nu le separa. Erau raritati si nu isi permitea sa le tina in borcane separate.

De lamaia verde (limette) nici nu auzise inainte de 1989, iar aceasta are una din cele mai delicate arome.

In zilele noastre putem pastra aromele cojilor diferit pentru ca vrem sa ne bucuram strict de aroma unuia din ele si, in plus, acestea pot avea destinatii diferite, cu gusturi in care trebuie identificate strict aroma unui anumit tip de citrice.

Inainte sa va las sa vedeti modul de preparare pentru razatura de portocale (sau lamiae) vreau sa spun ca putem aromatiza si sarea cu coaja rasa de portocala (uscata in cuptor in prealabil) si cateva verdeturi uscate.

Nu-i asa ca suna bine? Va asigur ca sarea aceasta este minunata.

Iata cum se face razatura de portocale sau lamaie – coaja rasa de portocale/ lamaie – la borcan.

INGREDIENTE:

portocale (sau lamai)

zahar tos

PREPARARE:

Spalam bine coaja de portocale, apoi incepem sa o radem, avand grija sa nu dam prin razatoare si partea alba.

Punem intr-un borcan un start de razatura de portocala. Il acoperim cu zahar tos. Continuam sa punem in borcan razatura si zahar tos, pana terminam coaja de potocale.

Avem grija sa o acoperim mereu cu strat de zahar.

Dupa cateva zile verificam daca avem inca zahar in partea superioara. Daca a fost absorbit de coaja punem un alt strat de zahar. Acesta impiedica uscarea cojii rade de portocale sau lamaie

Se pastreaza in frigider pana la 6 luni.

Sa va fie de folos.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube si sa apasati clopotelul pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *