Cheesecake tiramisu
Cheesecake tiramisu
Sarbatorile bat la usa, asa ca vom sta mai mult ca de obicei in bucatarie. Cheesecake tiramisu, o combinatie reusita dintre doua prajituri, ce aduce doua retete intr-una singura.
Texturi si arome placute, aduse impreuna pentru toti cei care sunt pasionati de bunataturi. Aroma intensa de cafeasi gustul cremei mascarpone domina si reteta pe care o propun, fapt pentru care nu putem spune ca ne abatem prea mult de la reteta clasica. Partea cea mai buna este ca reteta de cheesecake tiramisu nu are nevoie de multe ingrediente si nici de tehnici speciale de lucru.
Si, daca vom tine cuptoarele pornite pentru cozonaci si fripturi, atunci reteta aceasta o sa fie chiar ceea ce cautati. Vom avea timp sa decoram casa, putem impacheta cadourile cumparate din timp si cu siguranta nu ne vom grabi sa impodobim bradul, caci vrem sa arate frumos.
Si pentru ca va spuneam de cadouri, vreau sa va dau un pont: Selgros are reduceri la multe produse in aceasta perioada, iar eu voi profita de aceasta ocazie si ii voi lua copilului o boxa pe care si-o doreste de ceva timp.
Voi v-ati facut o lista pentru cadouri? Stiti ce isi doresc sa primeasca cei dragi? Mie imi plac surprizele, iar ai mei au reusit sa ma surprinda placut in fiecare an. Cumva, stiu ca si anul acesta voi avea surprize frumoase de la sot si copil, dar si de la toti cei dragi si apropiati de sufletul meu.
Revenind la reteta noastra, tiramisu reprezinta pentru multi dintre noi nu doar o prajitura delicioasa, ci una din acele rasfaturi pentru care lasi orice dieta la o parte, iar amatorii de cheesecake vor fi de acord ca avem aici o combinatie grozava ce nu poate fi ratata.
Poate fi o surpriza placuta de Craciun. Ce spuneti?
Iata cum se pregateste cheesecake tiramisu fara coacere:
INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diametrul de 20cm)
Pentru baza:
250 g biscuiti digestivi
120 g unt
Pentru crema:
500 g mascarpone
250 g ricotta
200 ml smantana pentru frisca
120 g zahar pudra
16 g gelatina praf
50 ml cafea espresso
4 g cafea solubila (ness)
1 lingura linchior cafea sau 1/2 lingurita esenta cafea
8 piscoturi
150 g cafea pentru insiropat piscoturi
Pentru decor:
2 linguri crema pregatita mai sus
200 ml smantana pentru frisca
12 piscoturi taiate in jumatate
120 ml cafea
1 lingurita rasa pudra de cacao
PREPARARE:
Punem biscuitii intr-un mixer vertical (robot) si ii maruntim cat mai fin. Topim untul, apoi il turnam peste biscuiti.
Amestecam biscuitii cu unt, apoi ii punem in forma de tort si ii nivelam cu fundul unui pahar.
Punem gelatina intr-un bol. Separat, amestecam cafeaua tare (espresso) cu cea solubila si o turnam peste gelatina cand se raceste.
Amestecam mascarpone cu ricotta, zahar pudra si lichior (sau esenta), apoi adaugam frisca mixata pana s-a intarit, fara sa fie insa foarte tare (ca untul).
Punem gelatina hidratata cu cafea la baine-marie. Cand se dizolva complet vom incorpora 2 linguri din crema de branza si amestecam pana si aceasta devine lichida, apoi turnam totul peste crema de branza. Mixam rapid pana se omogenizeaza compozitia. Pastram intr-un bol 2 linguri de crema, aceasta urmand a fi folosita la decor, apoi punem un strat de crema peste blatul de biscuiti.
Luam piscoturile si le scufundam in cafea pentru 2 secunde, apoi le aranjam peste crema tiramisu. Pasul urmator in pregatirea cheesecake-ului nostru este sa acoperim piscoturile cu restul de crema. In acest moment putem muta tava in frigider pentru 4-6 ore sau peste noapte.
Nu putem manca acest tort fara sa finalizam decorul. Amestecam cele 2 linguri de crema tiramisu pastrate cu frisca. Imbracam marginile in strat subtire din crema rezultata, facilitand astfel lipirea piscoturilor ce au fost scufundate 1 secunda in cafea – doar pe o parte.
Avem grija sa pastram crema si pentru topping.
Presaram cacao doar in momentul in care taiem tortul.
Daca va place reteta si o pregatiti, va astept pozele, iar daca o veti distribui va multumesc anticipat.