Bolul lui Budha
Bolul lui Budha
Bolul lui Budha, reteta sanatoasa, de post
Bolul lui Budha este definit ca un bol plin, cu aspect rotunjit, ca si burta lui Budha. Incercand sa respect acest lucru am ajuns la un bol pe care am simtit nevoie sa il impart cu cineva, caci ies clar 2 portii satioase.
In acest tip de bol se aduna diverse combinatii sanatoase ce au ca scop sa iti creeze senzatia de fericire. 🙂 Partea frumoasa a acestei retete este ca lasa fiecaruia libertatea de a-si personaliza farfuria dupa gusturi si posibibilitati, cu lucruri pregatite la modul cat mai simplu, dar pentru care exista totusi cateva reguli de baza. Este in 99% din retete un bol vegetarian (se mai poate pregati cu peste).
Ce contine?
In bolul lui Budha avem grija sa punem boabe (fasole, orez, naut). Incepem cu orezul pe care il fierbem simplu, in apa cu putina sare. Se fierbe la foc mic, cu capac,in jur de 10 minute – la 250 g orez cu bob lung eu pun 400 ml apa . Il lasam sa se raceasca iar excesul de umiditate sa se evapore. Il putem pregati si in stil indian (adaugand turmeric, scortisoara, curry si cardamom), putem incerca sa adaugam fructe uscate (stafide, caise, merisoare) sau il pregatim in stil mexican. Putem inlocui orezul cu cuscus sau quinoa.
Langa orez punem in bol ingrediente verzi, ce aduc veselie. Pot fi frunze de salata, baby spanac, dar si legume verzi: varza, broccoli, sparanghel, ardei gras, dovlecei, castraveti, avocado, ceapa verde, dar si ceva colorat gen morcovi, ardei, ciuperci, rosii. Le putem folosi proaspete sau sotate in foarte putin ulei de masline.
Urmeaza partea de legume tip bob: boabe fasole (alba sau neagra), naut, mazare, linte, dar putem sa le inlocuiom pe toate acestea cu tofu. Partea frumoasa este ca le putem folosi pe cele din conserva economisind timp pretios, dar daca avem legumele indicate fierte in prealabil, nu trebuie decat sa le scurgem si sa le punem in bol sau le putem sota putin adaugand condimentele preferate. In bolul meu am pus naut sotat si condimentat cu cardamom, curry, tikka masala, sare si piper.
Dressing
Ultima parte a bolului trebuie sa contina obligatoriu un dressing. Acesta poate fi in stil asiatic, vinegreta sau orice alt sos va place si merge cu combinatia aleasa. Sosul meu este pregatit dintr-o lingura unt de arahide, 1 lingura sos de soia, 1 lingura ulei masline, 3 linguri apa, 1 lingura suc lamaie si 1 lingura sirop artar.
Pentru un plus de culoare si gust am mai pus in bolul meu jumatate de avocado stropit cu suc de lamaie si sare si cateva felii de ardei gras galben.
Urmatoarea mea incercare va fi cu cuscus, fasole boabe negre, ardei galben, avocado, salata verde si un sos vinegreta cu portocale.
Pe voi ce va inspira? Va astept bolurile, sunt sigura ca veti alege combinatii gustoase si hranitoare. Daca dati un share va multumesc anticipat!
Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube