Supa ungureasca de peste
Supa ungureasca de peste
Supa ungureasca de peste (Halászlé) se mananca traditional de Craciun, dar si restul anului. Se pare ca aceasta reteta era denumita prin 1900 ca tocanita de peste. Este picanta si se mananca calda. Desi Ungaria nu este o tara in care pescuitul sa fie prea des intalnit, aceasta supa a devenit o mancare traditionala pentru Craciun.
INGREDIENTE:
1 kg diferite feluri de peste mic
1.5 kg crap
2 linguri untura
2 linguri pudra paprika (picanta daca mancati in general iute, sau 1 lingura boia dulce + 1 lingura boia picanta)
1 ardei verde mare
2 cepe mari
1 cartof mare
sare
piper
1 rosie decojita taiata cuburi mici
1 ou si 2-3 linguri faina pentru galuste
PREPARARE:
Curatam pestii, le scoatem ochii, solzii, aripiarele, ii evisceram si ii spalam foarte bine cu apa rece – putem ruga in magazinele specializate sa ii curate pentru a scapa de aceasta etapa. Curatam ceapa, o tocam marunt si o calim in untura, apoi adaugam paprika.
Punem la fiert (in 3 l apa) pestii mici, capul de crap, adaugam ceapa si lasam sa fiarba in clocot pana sunt fierti pestii.
Surgem lichidul, dam pestii prin strecuratoare si punem iar la fiert cu feliile de crap taiate la cu o grosime de 2-3 cm. Adaugam ardeiul verde, cartoful dat prin razatoare, asezonam cu sare si piper si lasam pe foc pana se fierbe pestele. Cu 2 minute inainte sa oprim focul punem la fiert galuste micute realizate dintr-un ou si putina faina (cat sa obtinem un aluat potrivit din punct de vedere al consistentei).
Mancam supa ungureasca de peste fierbinte.
Pofta buna!
Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube