Clatite cu sos de ciocolata si banane
Clatite cu sos de ciocolata
Clatite cu sos de ciocolata si banane
Zilele trecute am parte de confirmarea faptului ca toata lumea adora clatitele, iar sosul de ciocolata in mod special este preferatul copiilor langa acestea. Daca punem si fructe reteta aceasta va imbina preferintele mamicilor si ale copiilor deopotriva.
Ingrediente:
Pentru clatite:
1 ou mare
250 g faina
600 ml lapte
100 ml apa minerala
Pentru prajit:
50 ml ulei + 20 g unt topit si racit
Pentru sos de ciocolata:
90 g cacao neagra
100 g zahar
180 ml apa
150 ml frisca lichida
1/2 lingurita esenta de portocale
Mod de preparare:
Pregatire aluat clatite
Pentru inceput pregatim aluatul pentru clatite. Spargem ouale intregi si le mixam bine cu un varf cutit sare. Adaugam laptele si omogenizam usor. Incorporam faina, amestecam dar nu insistam foarte tare, apoi turnam apa minerala, urmand sa amestecam in acest moment foarte bine, astfel incat sa nu avem cocoloase de faina iar aluatul sa fie fin, matasos, cu o consistenta lichida pentru clatite subtiri sau consistenta mai groasa pentru clatite groase. Lasam aluatul sa se odihneasca 20-30 minute – aluatul va fi mai elastic caci faina se va hidrata perfect- apoi, putem coace clatitele.
Sos de ciocolata
In acest timp pregatim sosul de ciocolata. Amestecam cacao cu zahar, adaugam apa si punem la fiert. Lasam la foc mic, amestecand continuu, pana compozitia se ingroasa, apoi o luam de pe foc. O lasam sa se raceasca complet. In acest moment amestecam sosul cu frisca mixata pana a devenit tare si esenta de portocale. Putem inlocui esenta de portocale cu esenta de vanilie, rom, lichior, dupa gust. Punem sosul in frigider cat timp pregatim clatitetele.
Prajire clatite
Incingem bine tigaia pentru clatite si o ungem cu foarte putin ulei amestecat cu unt topit. Turnam aluatul in tigaie si printr-o rotatie rapida acoperim fundul tigaii in strat subtire, uniform. Punem tigaia pe foc si prajim pana incep marginile clatitei sa devina aurii. In acel moment intoarcem clatita pentru a fi prajita putin si pe cealalta parte. In functie de indemanarea fiecaruia le putem rasuci in aer cu tigaia, dar putem sa le intoarcem si cu ajutorul unei spatule.
Montare clatite
Ungem clatitele cu sos de ciocolata, punem felii de banane si le rulam astfel incat sosul si fructele sa ramana in interior. Montam farfuria punand 1 lingura de sos de ciocolata, 2 clatite asamblate si decoram cu sos de ciocolata, nuca tocata, coaja rasa de portocala si foarte putin zahar pudra.
Pe cat de simplu se pregatesc, pe atat de repede se termina! Iar spalatul sosului din cratita devine cel mai simplu lucru daca imi vine in ajutor noul meu prieten in bucatarie. Crustele si grasimea au fost indepartate foarte usor, fara efort.
Deci, nu stati prea mult pe ganduri. Incercati o portie de clatite cu sos de ciocolata si banane.
Va invit si pe YouTube