Tort cu crema din unt cu bezea elvetiana si zmeura
Tort cu crema din unt cu bezea elvetiana si zmeura. Pentru ca nu sunt experta in decoruri am imbracat tortul in fondant de zahar si l-am decorat cu margarete din napolitana.
Tort cu crema din unt cu bezea elvetiana si zmeura, o experienta senzoriala placuta, precum promisunea unei calatorii pe taramuri de poveste. Placerea de descoperi gustul si aroma de zmeura vor rasplati fiecare lingurita din acest tort.
INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diametrul de 20 cm)
Pentru blat:
5 oua
150 g faina
150 g zahar
1 varf cutit sare
Pentru crema:
170 g albus (5 albusuri)
300 g zahar
1 varf cutit sare
220 g zmeura congelata (sau proaspata)
2 linguri suc lamaie
300 g unt rece– 80% grasime
optional : colorant alimentar roz sau rosu
Pentru sirop:
150 ml apa
2 linguri zahar
1 lingura suc lamaie
cateva picaturi esenta lamaie
Pentru decor:
3 cutii margarete din napolitana
250 g fondant de zahar
PREPARARE:
Mixam ouale intregi cu zaharul, la viteza maxima, 20-25 minute, apoi incorporam usor faina, amestecand de jos in sus. Impartim aluatul in 2 tavi cu diametrul de 20 cm, il nivelam usor, eventual trantim putin tavile de masa pana ies bulele de aer la suprafata, apoi coacem cele 2 blaturi 20-25 minute in cuptorul preincalzit la 180°C (cuptor electric cu ventilatie). Nu deschidem usa cuptorului in acest timp!
Lasam blaturile sa se raceasca in cuptor, lasand usa intredeschisa. Le vom taia in jumatate, pentru a obtine 4 blaturi, doar in momentul in care urmeaza asamblarea tortului. Dupa ce punem blaturile la copt putem incepe pregatirea cremei. Fierbem zmeura cu 100 g zahar pana incepe sa se ingroase siropul, ca pentru dulceata. Strecuram pentru a elimina semintele – frecam bine cu o lingura pentru a obtine cat mai multa pulpa de fructe – vom folosi doar siropul gros.
Pregatim 2 vase pentru a pregati bezeaua (genul baine-marie). Apa din vasul de pe foc nu trebuie sa atinga vasul cu albusuri, totul se va pregati doar la abur, tinand focul la foc mediu. Punem albusurile cu zaharul in vasul de deasupra si incepem sa mixam pana se albeste bezeaua si zaharul este topit. Luam de pe foc, adaugam un varf cutit de sare si mixam pana cand bezeaua nu cade de pe mixer. Adaugam siropul gros de zmeura (optional si colorant alimentar), continuand sa mixam in acest timp. In momentul in care bolul in care am mixat bezeaua ajunge la temperatura camerei incorporam treptat untul rece (eu am pus de 6 ori cate 50 g taiate cubulete), apoi adaugam sucul de lamaie. Daca untul nu este din frigider (rece), crema poate parea taiata. In acest caz, o lasam la rece 30 minute, apoi continuam sa o mixam si vom observa ca rezultatul texturii se va schimba si va deveni o crema fina si pufoasa.
Pregatim siropul din apa cu zahar, esenta si suc de lamaie, insiropam foarte putin fiecare blat, apoi punem crema astfel incat sa ne ajunga intre cele patru blaturi, dar si la exterior.
Pentru ca nu sunt experta in decoruri am imbracat tortul in fondant de zahar si l-am decorat cu margarete din napolitana.
Sper ca veti avea o experienta placut senzoriala cand veti gusta acest tort!
🙂
Hmmmm…cat de gustos tre’sa fie ! Iar gustul sigur e pe masura ! Deja simt aroma zmeurei….care ma indeamna sa incerc si eu bunatatea ta !
Draga Sidy, nu vei regreta!
Vai, cat e de frumos, ce culori delicate! Minunat!
Multumesc!
Foarte bun!Am facut cu capsuni.
Mulțumesc foarte mult pentru crema de unt sa primit foarte bine, as spune perfect chiar încă o dată mulțumesc