Bastonase de mamaliga la gratar cu sos picant de rosii
Bastonase de mamaliga la gratar cu sos picant de rosii.
Mamaliga este nelipsita din meniurile noastre, iar cea pregatita la gratar merge de minune insotita de diverse topping-uri sau sosuri. Putem sa o pregatim pe post de aperitiv la o masa pentru prieteni.
INGREDIENTE:
200 ml apa
200 ml lapte
150 g malai
1 praf de sare
30 g telemea rasa (sau cas sarat de oaie)
1 lingura smantana grasa
1 lingura ulei – pentru gratar
Pentru sos:
200 ml suc de rosii cu ardei
1 lingurita zahar
1 praf de scortisoara
1/2 lingurita oregano
1/2 lingurita fulgi de ardei iute (peperoncino)
sare
1/4 lingurita piper proaspat macinat
1 catel usturoi pisat
1 ceapa medie tocata
2 linguri ulei
Pentru topping:
parmezan ras foarte fin
PREPARARE:
Pregatim pentru inceput sosul: calim ceapa tocata in ulei, apoi adaugam restul ingredientelor si lasam pe foc pana sosul se ingroasa putin. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca pana pregatim mamaliga.
Punem apa cu lapte si un praf de sare la fiert. Cand incepe sa fiarba lasam focul mic si adaugam malaiul amestecand in acest timp cu telul (astfel nu va face cocoloase). Lasam sa fiarba cateva minute (amestecand cu telul in continuare) pana in incepe sa se ingroase, moment in care adaugam branza rasa. Dupa acest moment putem o folosi o lingura (de lemn ar fi de preferat) si continuam sa fierbem mamaliga amestecand din cand in cand, pana obtinem o mamaliga de consistenta potrivita spre tare. Cu 1 minut inainte sa oprim focul adaugam smantana si amestecam foarte bine.
Turnam mamaliga intr-o tava, o intindem si o nivelam astfel incat sa aiba o grosime de aproximativ 7-8 mm. Taiem mamaliga fasii si o prajim pe un gratar de fonta incins si stropit in prealabil cu putin ulei, avand grija sa o intoarcem pe ambele parti. Cand intoarcem bastonasele de mamaliga presaram imediat parmezan pe fiecare din ele.
Simplu si bun!
Pofta buna!