fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC CORONITA DIN BILUTE CU SCORTISOARA

December 22, 2015 | CATEGORIA

 

cozonac-coronita-din-bilute-cu-scortisoara-a

Un cozonac prezentat altfel poate fi una din cele mai frumoase surprize pe care le puteti oferi celor dragi de sarbatori. Craciunul pentru mine are miros de scortisoara, aroma de portocale si multa nuca, asa ca am adunat in aceasta reteta toata esenta Craciunului. Sarbatori fericite!

INGREDIENTE:

1 kg faina

50 g drojdie

300 g zahar

5 galbenusuri de la oua mari (marimea L sau XL)

250 ml lapte

80 ml ulei

1 lingura coaja rasa de portocale

1 lingurita rom

1 plic zahar vanilat

1 varf cutit sare

Pentru decor:

100 g unt

100 g zahar pudra

5 g scortisoara

1 lingurita esenta de rom

2 plicuri zahar cu scortisoara

100 g nuca macinata

 

PREPARARE:

Punem 50 ml lapte cald cu drojdia si 2 linguri zahar si drojdia la dospit pentru 15 minute. Topim zaharul in restul de lapte cald. Punem drojdia peste faina, adaugam laptele, apoi incorporam treptat galbenusurile, adaugand in acest timp si un varf cutit sare, coaja rasa de portocale, rom si zahar vanilat. La final adaugam uleiul. Framantam aluatul foarte bine in jur de 20 minute, pana devine elastic si nu se lipeste de maini. Il lasam sa creasca in loc cald timp de o ora.

cozonac-coronita-din-bilute-etape-0

In acest timp mixam zaharul pudra cu unt si scortisoara, apoi adaugam esenta de rom. Din aluatul crescut rupem cate 25 g si modelam intre palme bilute pe care le vom unge cu amestecul de zahar si scortisoara. Vom avea nevoie de 70-72 bile. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt. Dupa ce aranjam primul rand de bilute presaram o treime din nuca macinata si zahar cu scortisoara.

cozonac-coronita-din-bilute-etape

Continuam sa aranjam astfel bilutele in trei straturi, presarand nuca si zahar cu scortisoara intre fiecare strat si la final.

Il mai lasam sa creasca 30 minute, timp in care preincalzim cuptorul la 180°C. Coacem cozonacul coronita din bilute cu scoartisoara si nuca timp de 45-50 minute.

Il scoatem cand este gata si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Putem sa taiem felii de cozonac, dar mai distractiv este sa ne rupem cate o biluta si sa o mancam asa. Am upt una din bilute pentru a va arata cat de pufos este. 🙂

cozonac-coronita-din-bilute-cu-scortisoara-b

 

Sarbatori fericite si spor la pregatit cozonaci!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *