Cozonac coronita din bilute

22 decembrie 2015Diva in Bucatarie

Cozonac coronita din bilute. Reteta de cozonac coronita. Cum facu cozonac coronita din bilute cu scortisoara. Cozonac fara umplutura

Cozonac coronita din bilute cu scortisoara a

Cozonacul coronita din bilute cu scortisoara este o reteta delicioasa care imbina frumusetea vizuala cu aromele de sarbatoare.

Aceasta coronita pufosa si delicioasa este formata din mici bilute moi, imbracate intr-un strat dulce de unt, zahar pudra si scortisoara, iar intre straturi se ascunde nuca macinata, pentru o textura bogata si un gust intens.

Craciunul este simtit prin parfumul scortisoarei, prin coaja rasa de portocale si esenta de rom, iar acest cozonac concentreaza in el toata acea esenta calda si festiva. Structura sa nu este doar un simplu desert: este o coronita care invita la impartit si savurat in familie, iar forma sa ii ofera un aer festiv, perfect pentru masa de sarbatori. Mai mult decat o prajitura, este o experienta: bilutele se pot desprinde usor, creand un moment ludic si relaxat, in care fiecare gustare se transforma intr-un gest de apropiere.

Sfaturi si recomandari la gatit si ingrediente

Ingrediente de baza si cum le alegi

Faina

Alege o faina de buna calitate, cu un continut decent de gluten — asta va ajuta aluatul sa devina elastic si sa dospeasca frumos. Este important ca aluatul sa nu fie prea dens, ca sa poti modela usor bilute de aproximativ 25 g fiecare.

Drojdie

Reteta cere drojdie proaspata (50 g). Daca folosesti drojdie uscata, ajusteaza cantitatea (in mod normal echivalentul este mai mic — urmeaza indicatiile de pe plic). Asigura-te ca drojdia este activa: pune-o intr-o parte din laptele cald cu o lingura de zahar si las-o sa „creasca” cateva minute inainte sa o adaugi in aluat.

Laptele si grasimile

Se foloseste 250 ml de lapte si 80 ml ulei, conform retetei. Laptele trebuie sa fie cald, nu fierbinte, ca sa nu omoare drojdia. Uleiul ajuta la supletea aluatului – poti folosi ulei rde floarea soarelui sau chiar combinatie de ulei si unt topit, daca vrei un gust mai bogat.

Galbenusurile

Cele 5 galbenusuri ofera culoare, bogatie si stabilitate aluatului. Separa cu grija ouale si foloseste doar galbenusurile, astfel incat textura sa fie fina.

Aromatizare

Coaja rasa de portocala adauga prospetime, iar esenta de rom si zaharul vanilat intensifica aroma de Craciun. Nu omite aceste ingrediente, deoarece ele dau farmecul specific acestei retete.

Sarea

Chiar daca pare contraintuitiv, un „varf de cutit” de sare este esential: echilibreaza dulceata si ajuta la dezvoltarea glutenului in aluat, facandu-l mai elastic.

Modelare si decor

  1. Modelarea aluatului in bilute de 25 g este cheia pentru forma coronitei. Daca bilele sunt mai mari sau mai mici, s-ar putea sa nu se coaca uniform sau sa nu se aseze corect.
  2. Dupa crestere, unge fiecare biluta cu amestecul de unt + zahar pudra + scortisoara + esenta de rom. Acest „lichid” aromat patrunde in aluat si se combineaza cu nuca, oferind o umplutura delicioasa.
  3. Presara nuca macinata si zahar cu scortisoara intre straturile de bilute. Aceasta nu doar adauga gust, ci si contrast de textura.

Dospire si coacere

  1. Lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul. Un loc ideal este langa o fereastra calda sau intr-un cuptor inchis, dar cu lumina aprinsa (fara caldura activa).
  2. Dupa modelare, lasa coronita sa mai creasca inca 30 de minute inainte de a o coace. Acest pas este important pentru a obtine o structura aerata si un aspect frumos.
  3. Coace la 180 °C (temperatura constanta) timp de 45–50 de minute — conform retetei. Daca vezi ca partea de sus se rumeneste prea repede, acopera usor cu hartie de copt in ultimele 10-15 minute.

Dupa coacere

  • Lasa cozonacul sa se raceasca pe un gratar, nu in tava. Astfel, aerul poate circula in jur si previi condensul care ar putea inmuia bilutele.

La servire, poti sa tai felii, dar este mai distractiv sa „rupi” bilutele una cate una – fiecare bila este pufosa si aromata

Ingrediente:

1 kg faina

50 g drojdie

300 g zahar

5 galbenusuri de la oua mari (marimea L sau XL)

250 ml lapte

80 ml ulei

1 lingura coaja rasa de portocale

1 lingurita rom

1 plic zahar vanilat

1 varf cutit sare

Pentru decor cozonac coronita din bilute cu scortisoara:

100 g unt

100 g zahar pudra

5 g scortisoara

1 lingurita esenta de rom

2 plicuri zahar cu scortisoara

100 g nuca macinata

Mod de preparare cozonac coronita din bilute cu scortisoara:

Pregatire aluat

Activare drojdie

Punem 50 ml lapte cald cu drojdia si 2 linguri zahar si drojdia la dospit pentru 15 minute.

Combinarea ingredientelor umede

Topim zaharul in restul de lapte cald.

Punem drojdia peste faina, adaugam laptele, apoi incorporam treptat galbenusurile, adaugand in acest timp si un varf cutit sare, coaja rasa de portocale, rom si zahar vanilat.

La final adaugam uleiul.

Framantare si dospire

Framantam aluatul foarte bine in jur de 20 minute, pana devine elastic si nu se lipeste de maini.

Il lasam sa creasca in loc cald timp de o ora.

cozonac-coronita-din-bilute-etape-0

Pregatirea aromelor si asamblarea coronitei

In acest timp mixam zaharul pudra cu unt si scortisoara, apoi adaugam esenta de rom.

Din aluatul crescut rupem cate 25 g si modelam intre palme bilute pe care le vom unge cu amestecul de zahar si scortisoara.

Vom avea nevoie de 70-72 bile. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt.

Dupa ce aranjam primul rand de bilute presaram o treime din nuca macinata si zahar cu scortisoara.

cozonac-coronita-din-bilute-etape

Continuam sa aranjam astfel bilutele in trei straturi, presarand nuca si zahar cu scortisoara intre fiecare strat si la final.

Dospire si coacere

Il mai lasam sa creasca 30 minute, timp in care preincalzim cuptorul la 180°C.

Coacem cozonacul coronita din bilute cu scoartisoara si nuca timp de 45-50 minute.

Il scoatem cand este gata si il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Putem sa taiem felii de cozonac, dar mai distractiv este sa ne rupem cate o biluta si sa o mancam asa. Am upt una din bilute pentru a va arata cat de pufos este. 🙂

cozonac-coronita-din-bilute-cu-scortisoara-b

Sarbatori fericite si spor la pregatit cozonaci!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Paginamea  de Facebook este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *