Okroshka – supa rece ruseasca
Okroshka – supa rece ruseasca. Supa rece ruseasca este gustoasa si se face foarte usor. Este satioasa si savuroasa prin amestecul de carne si legume.
Okroshka este o supa rece din Rusia. Este un amestec de legume rude (castraveti, ridichi, ceapa verde), cartofi fierti, oua si bucati de carne cu smantana sau Kvass (o bautura fermentata obtinuta din apa si paine veche de secara). Cu timpul reteta a suferit transformari si s-a inlocuit smantana sau cvas-ul cu kefir, iaurt, zer, apa minerala sau bere. In zile foarte toride putem pune si cateva cuburi de gheata in supa.
Okroshka – supa rece ruseasca – se serveste doar rece.
Supa rece ruseasca este gustoasa si se face foarte usor. Este satioasa si savuroasa prin amestecul de carne si legume.
Am gustat si eu kvass cand am fost in Moldova, la Chisinau. Un gust ciudat, dar bun.
Imi plac multe retete de se trag de la rusi. Incepand cu clasica reteta de salata boeuf, puiul Kiev, continuand cu pelmeni, salata ruseasca cu peste, placinta ruseasca cu pui si ciuperci, oladi – pancakes rusesti.
Supe si ciorbe cu influente rusesti sunt si cele cu sfecla rosie, iar reteta mea de ciorba de crap cu masline o am de la bunica, care spunea ca este o ciorba de la rusi.
Daca ajungeti in Moscova trebuie sa vizitati neaparat piata Rosie si sa faceti o calatorie cu metroul. Eu am coborat in toate statiile si am fost pur si simplu coplesita de arhitectura unora din ele. Nu am avut tim p sa mananc ceva traditional, dar ma voi intoarce candva intr-o calatorie speciala pentru aprofundarea culturii lor gastronomice.
Reteta aceasta se potriveste perfect zilelor calduroase de vara (eu am pregatit-o de 2 ori in ultima luna) si proiectului The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane), caci luna aceasta vom calatori prin Rusia. Gazda retetelor rusesti va fi Ionela, iar retetele celor 24 de bloggeri culinari vor fi prezentate pe 15 septembrie pe pagina blogului Milk and honey and toast.
INGREDIENTE:
4 cartofi medii fierti in coaja
6 ridichi medii
4 castraveti – tip cornison
4 oua fierte de consistenta tare
1 ceapa verde
100 g carne afumata (eu am folosit de pui)
600 ml apa rece
600 ml kefir (lapte batut) rece
2 linguri smantana
1 legatura marar
sare
piper proaspat macinat
PREPARARE:
Curatam cartofii de coaja si ii tocam, apoi curatam ouale si 2 le tocam, restul le pastram pentru décor (le taiem in 4). Taiem ridichile si castravetii rondele subtiri, tocam ceapa verde, carnea afumata si mararul. Punem toate aceste ingredient intr-un vas mare, le asezonam cu sare si piper.
Amestecam apa cu kefir, smantana si marar tocat. Turnam peste legume cu carne si amestecam. Putem da vasul la rece pana in momentul servirii, sau putem manca imediat daca apa si kefirul au fost foarte reci.
Pofta buna!
Ce prostie!
Este foarte bună! Eu am mâncat la Chișinău la un restaurant, doar că toate ingredientele erau tocate mârunt.
Cand m-am documentat pentru retete rusesti. acestea erau toate pregatite in acest mod. 🙂 Dar cat timp gustul este placut, asta este ceea ce conteaza.
ehee dragii mei,aceasta supa rece se serveste cu kvass si ce ati uitat e mustarul si faptul ca nu se foloseste carne afumata ci carnati rusesti tipici.Versiunea asta nu are acelasi gust
E genială! Am mâncat, vara, pe caniculă, e o nebunie!
O perioada destul de lunga ,am locuit în Ukraina. Mai precis în Harkov. Bineînțeles ca acolo influentele rusești si-au spus cuvântul și în gastronomie.
Cat era vara de lunga, aceasta ciorba era nelipsita din casele gospodinelor și din restaurante.Era facuta deobicei din cartofi fierți,oua fierte,piept de pui,castraveți cruzi, în unele locuri sfecla roșie fiarta(la o terasa mergeam special pentru ciorba asta cu sfecla rosie,nu era diferența mare de gust dar culoarea era dementiala) Toate tocate mărunt. Nu foloseau kvas, ci maioneza si smantana ,apa rece (uneori chiar cuburi de gheata) și zeama de lămâie…si mărar.
După ani,mi-am amintit de aceasta ciorba când am avut ocazia mănânc o ciorba asemănătoare în Turcia. Diferita , dar totuși asemănătoare. Ca ingrediente în Turcia ciorba avea arpacaș fiert ,naut fiert,iaurt apa și mărar.Consistenta de ciorba, proporții de naut și arpacaș cam 80%arpacaș 20%naut. Soguk ayran corbasi.
Buna,răcoritoare,consistenta, dar …eu o prefer pe cealaltă!!!
Experientele culinare traite in alte tari pot fi cu adevarat savuroase.