fbpx

RETETE RECENTE

TORT CU CREMA MASCARPONE, LAMAIE SI CIOCOLATA ALBA

April 8, 2015 | CATEGORIA

Tort cu crema de mascarpone, lamaie si ciocolata alba este unul din cele mai simple si mai usor de facut dintre torturi. Este unul din cele mai iubite torturi la noi in casa la mesele de sarbatoare, crema fiind fina, gustoasa si racoritoare.

Crema dulce-acrisoara, aromata si delicioasa se face foarte usor, rapid, fara fierbere sau etape complicate. Este o crema rapida, la “rece”, perfecta si pentru prajituri fara coacere (gen tiramisu sau cu biscuiti).

Pentru aceasta crema de mascarpone cu ciocolata alba si lamaie nu aveti nevoie de gelatina.

Blatul pufos din pandispan  al acestui tort cu crema mascarpone, lamaie si ciocolata alba se face usor. L-am aromat si pe acesta cu coaja rasa de lamaie bio, a carei coaja se poate rade pentru consum alimentar.

Pentru decor am folosit pasta de zahar. O gasiti in comert sau puteti face acasa. Sincer, in perioada sarbatorilor, nu am timp sa fac pasta de zahar in casa, asa ca o prefer pe cea cumparata.

Puteti renunta la aceasta si imbracati tortul cu ciocolata alba topita, mariti cantitatea de crema sau folositi frisca.

Orice alegeti sigur va fi bine, pentru ca un tort facut in casa este alegerea corecta pe care o puteti face pentru voi si famiala voastra.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba

Eu sunt tare incantata de tortul meu si sper ca il veti incerca si voi. Daca aveti copii puteti sa va jucati impreuna cu pasta de zahar si modelati decorul dupa imaginatia voastra.

Pentru a lipi partile de pasta de zahar trebuie sa le umeziti foarte putin cu o pensula cu apa.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-0

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort cu crema mascarpone, lamaie si ciocolata alba.

INGREDIENTE:

(pentru un tort cu diametrul de 18 cm)

Pentru blat:

4 oua

200 g zahar

200 g faina

100 ml ulei

1/2 lingurita extract de vanilie

1/2 lingurita coaja rasa lamaie

1 praf de sare

Pentru crema:

400 g mascarpone

150 g ciocolata alba

2 linguri lapte

100 g zahar pudra

coaja rasa de la 1 lamaie

cateva picaturi esenta naturala lamaie

2 linguri limoncelo – sau 3-4 picaturi esenta naturala lamaie

150 ml smantana pentru frisca 30%

2 linguri rase zahar pudra (in jur de 50 g)

Pentru sirop:

150 ml apa

2 linguri varfuite zahar

sucul de la  1/2 lamaie

Pentru decor:

300 g pasta de zahar

zahar pudra

culori alimentare

sau imbracam tortul in frisca sau ciocolata alba

PREPARARE:

Pentru  apregati tortul cu crema mascapone, lamaie si ciocolata alba, am inceput cu pregatirea blatului.

Am mixat albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana nu s-a mai simtot intre degete.

Am pus galbenusurile (pe rand sau toate odata) si am amestecat usor cu o lingura sau un tel. Am adaugat pe rand uleiul, apoi faina si coaja rasa de lamaie si am amestecat usor cu telul, de jos in sus,  pana s-a omogenizat compozitia.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-1tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-2

Am turnat aluat in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatutul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi l-am lasat pe un gratar sa se raceasca.

In acest timp am pregatit crema. Am amestecat crema mascarpone cu zahar, coaja rasa de lamaie, ciocolata topita cu 2 linguri lapte in microunde si cateva picaturi esenta naturala de lamaie.

Nu am avut ciocolata alba pentru patiserie, arata relativ urat dupa topire, dar dupa ce am mixat-o s-a comportat frumos si crema a iesit fina.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-3

Am adaugat limoncelo (lichior de lamaie), apoi smantana pentru frisca mixata cu zahar pana s-a intarit.

 tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-4

Am taiat blatul astfel incat sa obtin 3 straturi relativ egale.

Pentru a pregati siropul am fiert apa cu zahar, am adaugat suc de lamaie si am fiert cateva clocote. Al muat de pe foc si am adaugat esenta naturala de lamaie, apoi am lasat sa se raceasca si am insiropat foarte putin blaturile folosind o pensula, incercand sa nu umezesc si marginile.

Oprim 3 linguri din crema, iar ceea ce ramane pastram pentru a pune in mod egal intre blaturi.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-5

Cele 3 linguri de crema pastrate le-am mixat cu unt, zahar, esenta naturala de lamaie si coaja rasa de lamaie si am uns tortul la exterior. Am intins pasta de zahar in forma de cerc (cu diametrul egal cu al tortului + inaltimea tortului de 2 ori) pe un blat pudrat cu zahar pudra, apoi am invelit tortul cu aceasta. Tot din pasta de zahar am realizat si un decor dupa inspiratia de moment. L-am facut pentru Sarbatorile Pascale, asa ca mi s-a parut potrivit sa decorez cu niste oua si un miel/ oaie. Nu sunt experta, dar toata lumea a apreciat decorul. 🙂

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-6

Pentru a lipi decorul am avut grija sa fie foarte putin umezit cu apa. Pentru a realiza corpul oitei am folosit o foarfeca si am ciupit usor biluta din pasta de zahar. Capul si membrele acesteia le-am obtinut vopsind in negru pasta, daca nu aveti pasta din aceasta culoare puteti sa lasati mielul alb.

Si pentru ca acest tort a fost servit in ziua de Pasti am mai facut si o floare (total nereusita) din aceeasi pasta de zahar, insa decorul a contat cel mai putin, gustul tortului a fost cel mai important si chiar a fost bun! 🙂

Puteti sa imbracati tortul in frisca sau ciocolata alba daca nu aveti pasta de zahar sau vreti sa evitati acest produs.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-a

 

Comentarii

  • Rocsy Ciobanu

    Un tort exact pe placul meu! Te pup!

  • Minunat tort, felicitari! Perfect pentru o masa de sarbatoare 🙂 Unde ai gasit Dr. Oetker negru? Nici nu stiam ca exista 🙂

  • Frumos si racoritor!!

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Florina

    Am facut acest tort de Sf. Dumitru si a iesit super bun!
    Ms.

  • Alina

    Vreau sa fac acest tort pentru fetița mea. Forma mea de tort are diametrul de 24cm. Cred ca trebuie sa schimb cantitățile. M-ar putea ajuta cineva?!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *