Drob mozaic de ied
Drob mozaic de ied
Drob mozaic de ied. Reteta traditionala drob mozaic de ied in prapur. Cum se face drob mozaic de ied? Reteta drob, aperitiv tradional pentru Pasti. Drob mozaic gustos, aromat, cu texturi si culori frumoase, fara sa fie inecacios.
Aceasta reteta este noua pe blog si este propunerea mea pentru sarbatorile Pascale care se apropie. Pe masa de Paste noi vom avea alaturi de drob oua vopsite in coji de ceapa, oua vopsite natural in culori frumoase, tarta de spanac cu oua si branza, iar ciorba ardeleneasca din ied si friptura de ied vor fi savurate cu mare pofta. Propunerile mele de retete pentru Sarbatorile Pascale le gasiti grupate in aceasta postare.
Am pregatit mai multe retete de drob: drob de miel, drob de pui, drob de porc sau drob vegetarian din ciuperci. Le gasiti pe toate intr-o singura postare, daca dati clickpe acest link.
Drobul din maruntaie de ied este estetic si tare gustos, iar carnea de miel se spune ca are cel mai putin colesterol, asa ca puteti trece aceasta idee pe lista voastra de retete. De cativa ani obisnuim sa consumam carne de ied in locul celei de miel. Cumparam un ied intreg si pregatim o multime de bunati cu carnea si maruntaiele lui.
Drob mozaic de ied la cuptor se face usor si nu imi pot imagina aceasta sarbatoare fara acest aperitiv. Sotul meu nu este amator, desi socrii mei au pregatit tot timpul drob de ied.
Daca vreti sa aflati care sunt secretele celui mai bun drob de ied trebuie sa cititi reteta de mai jos si veti vedea ce organe se pun in dropul de ied si cum se gatesc organele pentru drobul de ied.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru drob mozaic de ied:
Ingrediente:
900 g maruntaie de ied (ficat, inima, rinichi, plamani, splina) + 150 g carne de ied fiarta separat
3-4 cepe verzi
1 fir de usturoi verde
1 legatura de patrunjel verde
1/2 legatura marar
4 oua gaina
12 oua de prepelita
2 felii franzela inmuiate in lapte
1 buc. prapur ied
sare
piper
5 linguri ulei
Mod de preparare drob mozaic de ied:
Pe langa organele de ied folosite (inima, rinichi, plamani, ficat, splina) am pus si putina carne fiarta. Aceasta va ajuta la legarea drobului, avand in vedere faptul ca o parte din organe sunt tocate in cuburi, restul fiind date prin masina. Rinichii i-am tinut in apa cu 1 lingurita otet (sau lamaie) inainte de a-i pune la fiert (au stat in apa in jur de 30 minute).
Am fiert maruntaiele in apa si am luat spuma (in jur de 15 minute), dar ficatul l-am fiert separat, acesta avand nevoie de mai putin timp. Secretul drobului meu este ca arunc prima apa in care au fiert organele si continui sa le fierb in alta apa curata. Cand sunt fierte le scot si le las sa se raceasca. Asa cum am spus, ficatul il fierb separat.
O parte din acestea le-am taiat cubulete (cam jumatate din cantitate) si restul va fi dat prin masina de tocat cu painea putin inmuiata in lapte si carnea de ied fiarta, apoi le-am pus intr-un vas impreuna cu verdeturile tocate si ouale de prepelita fierte de consistenta tare si tocate cuburi mari. Puteti sa tocati toate organele si carnea printr-o sita mai mare, daca nu aveti rabdare sa tocati cateva dintre acestea in cuburi, dar neaparat sita cu gauri mari, ca sa nu obtineti doar o pasta de carne. Nu vreti un astfel de drob!
Am adaugat ouale crude – acestea se bat – eu le-am pus doar pentru exemplificare in poza, am asezonat cu sare si piper si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
In prapurul curatat si spalat aranjam compozitia. L-am aranjat in tava unsa cu putin ulei in asa fel incat sa atarne si me marginile tavii, caci aceste margini vor ajunge pe fundul drobului.
Nu l-am pus in tava de chec ci intr-o tava mare si l-am putut rasturna, astfel incat partea frumoasa a prapurului sa fie in sus.
Daca nu aveti prapur puteti incerca sa imbracati drobul in foi de placinta unse cu ulei.
Am copt drobul 30-35 minute (sau pana se rumeneste usor) in cuptorul preincalzit la 200°C.
Servire drob mozaic de ied:
Cand a fost copt l-am scos si l-am lasat sa se raceasca. Miroase foarte bine!!
Daca sta peste noapte la frigider a doua zi se va taia foarte frumos.
Poate fi servit ca aperitiv, dar si ca fel de sine stator cu o salata verde alaturi.
Sa aveti pofta!
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
Pana acum n-am mancat ied.. desi de cativa ani imi doresc. Foarte bine arata drobul!
Arata grozav de bine drobul tau, felicitari! Parca e facut de bunicuta mea moldoveanca. Au crescut mereu capre bunicii mei moldoveni si de Paste si Craciun, mereu se taiau iezi. 🙂 .
Mi-ai starnit multe amintiri cu reteta asta 🙂