Prajitura cu foi si crema caramel

6 ianuarie 2015Diva in Bucatarie

Prajitura cu foi si crema caramel. Amestecam ouale cu lapte, ulei si zahar pana se topeste zaharul. Adaugam apoi smantana.

O prajitura cu foi si crema are marele avantaj ca poate poate fi pregatita cu cateva zile inainte de a fi servita, asa ca am pregatit-o special pentru sarbatori si o voi reface cat de curand pentru ca s-a dovedit a fi cu mare priza la musafiri.

INGREDIENTE:

(pentru o prajitura 22*30 cm )

Pentru foi:

2 oua

12 linguri zahar

12 linguri lapte

12 linguri ulei

1 lingura generoasa smantana grasa

1 lingurita amoniac stins cu otet

1/4 lingurita esenta rom

faina cat cuprinde

Pentru crema:

350 g zahar pentru caramelizat

80 g faina

1 litru lapte

3 oua

200 g unt

Pentru decorul prajiturii:

4-5 linguri din crema de mai sus

1 cana nuci

200 g zahar pentru caramelizat

PREPARARE:

Amestecam ouale cu lapte, ulei si zahar pana se topeste zaharul. Adaugam apoi smantana.

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-1

Stingem amoniacul cu otet si il punem in compozitia de mai sus, adaugam esenta de rom, apoi incorporam faina treptat pana obtinem un aluat compact (intre 500 si 600 g – in functie de marimea oualelor).

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-2

Incepem sa framantam pana nu se mai lipeste de maini. Cantarim aluatul si il impartim in 5 bucati pe care le intindem in foi subtiri ce vor fi coapte pe fundul tavii.

In functie de puterea cuptorului timpul de coacere este de 8-12 minute la o temperatura de 180°C.

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-3prajitura-cu-foi-si-crema-de-ciocolata-5

Dupa ce am pregatit foile puteam prepara crema. Amestecam intr-un castron mare ouale cu faina astfel incat sa nu obtinem cocoloase, apoi adaugam laptele si amestecam. Punem zaharul cu 4 linguri de apa la foc mic sa se caramelizeze.

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-4

Cand prinde culoare frumoasa de bronz (nu lasam sa devina maro inchis caci va schimba gustul cremei devenind mai amara) adaugam laptele cu oua si faina.

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-5

Lasam la foc mic pana se topeste caramelul si obtinem o crema de consistenta unei budinci. Avem grija sa amestecam astfel incat sa nu se lipeasca. Luam de pe foc, o lasam sa se raceasca pana la punctul in care este inca suficient de calduta pentru a topi untul.

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-6-0

Mixam pana obtinem o compozitie omogena. Cand s-a racit incepem sa ungem foile cu crema, avand grija sa pastram si pentru decorul ce va fi completat cu nuca caramelizata si tocata (Krantz).

prajitura-cu-foi-si-crema-caramel-7

Lasam prajitura la rece 24 ore apoi o putem taia cuburi.

Spor la prajiturit!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. 🙂 m-am apucat sa scriu reteta si in timpul pregatirii am schimbat in 5 foi – mi-a iesit crema multa. Multumesc pentru atentionare!!!

    1. Si inca ce DELICIU! N am mai mincat asa ceva de vreo 30 de cind a murit mama. Ea facea minunea asta. Un gust de NEUITAT. Acuma ca am redescoperit reteta, o voi face in citeva zile. Repet, UN GUST DE NEUITAT.

      1. Bine v-am regasit! Astazi am facut PRAJITURA ZEILOR. Acum astapt sa se raceasca crema si urmeaza s-o „asamblez”. Dar eu am adaugat putina esenta de rom in crema pentru stabilizarea gustului, 3 picaturi. A iesit ceva DUMNEZEIESC. Miine fac poza. O duminica frumoasa si multumesc de reteta.😃😋😋

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *