Prajitura cu foi si crema caramel
Prajitura cu foi si crema caramel. Amestecam ouale cu lapte, ulei si zahar pana se topeste zaharul. Adaugam apoi smantana.

O prajitura cu foi si crema are marele avantaj ca poate poate fi pregatita cu cateva zile inainte de a fi servita, asa ca am pregatit-o special pentru sarbatori si o voi reface cat de curand pentru ca s-a dovedit a fi cu mare priza la musafiri.
INGREDIENTE:
(pentru o prajitura 22*30 cm )
Pentru foi:
2 oua
12 linguri zahar
12 linguri lapte
12 linguri ulei
1 lingura generoasa smantana grasa
1 lingurita amoniac stins cu otet
1/4 lingurita esenta rom
faina cat cuprinde
Pentru crema:
350 g zahar pentru caramelizat
80 g faina
1 litru lapte
3 oua
200Â g unt
Pentru decorul prajiturii:
4-5 linguri din crema de mai sus
1 cana nuci
200 g zahar pentru caramelizat
PREPARARE:
Amestecam ouale cu lapte, ulei si zahar pana se topeste zaharul. Adaugam apoi smantana.
Stingem amoniacul cu otet si il punem in compozitia de mai sus, adaugam esenta de rom, apoi incorporam faina treptat pana obtinem un aluat compact (intre 500 si 600 g – in functie de marimea oualelor).
Incepem sa framantam pana nu se mai lipeste de maini. Cantarim aluatul si il impartim in 5 bucati pe care le intindem in foi subtiri ce vor fi coapte pe fundul tavii.
In functie de puterea cuptorului timpul de coacere este de 8-12 minute la o temperatura de 180°C.
Dupa ce am pregatit foile puteam prepara crema. Amestecam intr-un castron mare ouale cu faina astfel incat sa nu obtinem cocoloase, apoi adaugam laptele si amestecam. Punem zaharul cu 4 linguri de apa la foc mic sa se caramelizeze.
Cand prinde culoare frumoasa de bronz (nu lasam sa devina maro inchis caci va schimba gustul cremei devenind mai amara) adaugam laptele cu oua si faina.
Lasam la foc mic pana se topeste caramelul si obtinem o crema de consistenta unei budinci. Avem grija sa amestecam astfel incat sa nu se lipeasca. Luam de pe foc, o lasam sa se raceasca pana la punctul in care este inca suficient de calduta pentru a topi untul.
Mixam pana obtinem o compozitie omogena. Cand s-a racit incepem sa ungem foile cu crema, avand grija sa pastram si pentru decorul ce va fi completat cu nuca caramelizata si tocata (Krantz).
Lasam prajitura la rece 24 ore apoi o putem taia cuburi.
Spor la prajiturit!
In poze se vad 5 foi. Reteta e cu 4. Cate foi ies la bunatatea asta de praji?
Revin cu intrebarea privind numarul foilor. As vrea sa fac prajitura si sunt derutata
🙂 m-am apucat sa scriu reteta si in timpul pregatirii am schimbat in 5 foi – mi-a iesit crema multa. Multumesc pentru atentionare!!!
Foarte fain arata foile.. iar parjitura cred ca-i un deliciu!
Si inca ce DELICIU! N am mai mincat asa ceva de vreo 30 de cind a murit mama. Ea facea minunea asta. Un gust de NEUITAT. Acuma ca am redescoperit reteta, o voi face in citeva zile. Repet, UN GUST DE NEUITAT.
Carmen, sper sa regasesti gustul pe care il stiai!
Dupa mine, as nimi-o PRAJITURA ZEILOR!!!
ce bine suna!
Bine v-am regasit! Astazi am facut PRAJITURA ZEILOR. Acum astapt sa se raceasca crema si urmeaza s-o „asamblez”. Dar eu am adaugat putina esenta de rom in crema pentru stabilizarea gustului, 3 picaturi. A iesit ceva DUMNEZEIESC. Miine fac poza. O duminica frumoasa si multumesc de reteta.😃😋😋
Cat timp coacem foile?
In functie de puterea cuptorului timpul de coacere este de 8-12 minute la o temperatura de 180°C.
ce inseamna ,, faina cat cuprinde,, ?
Asa am mostenit reteta. Aveti dreptate, trebuie cantarita.