Prajitura „acul albinei”
Prajitura „acul albinei”. Pentru pauza de cafea sau pentru desertul meselor in familie, prajitura „acul albinei” impaca toate gusturile si pofta de ceva dulce.
Pentru pauza de cafea sau pentru desertul meselor in familie, prajitura „acul albinei” impaca toate gusturile si pofta de ceva dulce.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
500 g faina
1 plic drojdie uscata
160 g zahar
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie
200 ml lapte
175 g unt
1 ou
50 g smantana pentru frisca
2 linguri miere
200 g fulgi de migdale
Pentru umplutura:
1 plic praf de budinca de vanilie
500 ml lapte 50 g zahar
200 g unt
50 g zahar
200 g unt
50 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
PREPARARE:
Pentru aluat amestecam intr-un castron faina cu drojdia uscata, 60 g zahar, sare si coaja de lamaie. Se incalzeste putin laptele cu 75 g unt. il turnam in vasul cu faina si adaugam un opu. Framantam aluatul cu mixerul pana devine omogen, apoi il mai framantam cu mana 5 minute. Il lasam sa creasca in jur de o ora la loc cald, pana isi dubleza volumul. Dupa acest interval il mai framatam inca odata, apoi il intindem si il punem in tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru a realiza crusta punem intr-o craticioara 100 g unt, 100 g zahar, smantana pentru frisca si mierea. Le lasam sa dea intr-un clocot, adaugam fulgii de migdale si amestecam. Luam de pe foc, lasam sa se raceasca si turnam peste aluatul din tava si intidem uniform.
Lasam aluatul sa mai creasca inca 10-15 minute, apoi il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 30 minute. Il vom lasa sa se raceasca in tava cand este gata.
Cat timp acesta este la cuptor pregatim umplutura. Amestecam praful de budinca cu 5-6 linguri de lapte si zahar, apoi punem la fiert cu restul de lapte si lasam sa fiarba, amestecand de cate ori este nevoie pentru a nu se lipi, pana capata consistenta dorita. Luam de pe foc si lasam sa se racoreasca. Mixam untul cu zahar si zahar vanilat, apoi il incorporam treptat in budinca.
Taiem blatul in 4 bucati egale pentru a fi mai usor de manevrat, apoi fiecare bucata o sectionam pe jumatate pentru a umple blatul cu crema. Ungem blatul cu crema, apoi acoperim cu partea cu glazura.
Taiem parjitura in cuburi si servim.
Pofta buna!
Ce bine arata! Cred ca-i tare buna! 🙂
„Bienenstich”; gustoasa tare. Interesant e ca vara la München, in galantarele berariilor unde aceasta prajitura o intalnim des, este deopotriva populara atat la bavarezi cat si la viespile rãtãcite in vitrina. De unde si numele, probabil.