Pentru pauza de cafea sau pentru desertul meselor in familie, prajitura “acul albinei” impaca toate gusturile si pofta de ceva dulce.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
500 g faina
1 plic drojdie uscata
160 g zahar
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie
200 ml lapte
175 g unt
1 ou
50 g smantana pentru frisca
2 linguri miere
200 g fulgi de migdale
Pentru umplutura:
1 plic praf de budinca de vanilie
500 ml lapte 50 g zahar
200 g unt
50 g zahar
200 g unt
50 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
PREPARARE:
Pentru aluat amestecam intr-un castron faina cu drojdia uscata, 60 g zahar, sare si coaja de lamaie. Se incalzeste putin laptele cu 75 g unt. il turnam in vasul cu faina si adaugam un opu. Framantam aluatul cu mixerul pana devine omogen, apoi il mai framantam cu mana 5 minute. Il lasam sa creasca in jur de o ora la loc cald, pana isi dubleza volumul. Dupa acest interval il mai framatam inca odata, apoi il intindem si il punem in tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru a realiza crusta punem intr-o craticioara 100 g unt, 100 g zahar, smantana pentru frisca si mierea. Le lasam sa dea intr-un clocot, adaugam fulgii de migdale si amestecam. Luam de pe foc, lasam sa se raceasca si turnam peste aluatul din tava si intidem uniform.
Lasam aluatul sa mai creasca inca 10-15 minute, apoi il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 30 minute. Il vom lasa sa se raceasca in tava cand este gata.
Cat timp acesta este la cuptor pregatim umplutura. Amestecam praful de budinca cu 5-6 linguri de lapte si zahar, apoi punem la fiert cu restul de lapte si lasam sa fiarba, amestecand de cate ori este nevoie pentru a nu se lipi, pana capata consistenta dorita. Luam de pe foc si lasam sa se racoreasca. Mixam untul cu zahar si zahar vanilat, apoi il incorporam treptat in budinca.
Taiem blatul in 4 bucati egale pentru a fi mai usor de manevrat, apoi fiecare bucata o sectionam pe jumatate pentru a umple blatul cu crema. Ungem blatul cu crema, apoi acoperim cu partea cu glazura.
Taiem parjitura in cuburi si servim.
Pofta buna!
Ce bine arata! Cred ca-i tare buna! 🙂
“Bienenstich”; gustoasa tare. Interesant e ca vara la München, in galantarele berariilor unde aceasta prajitura o intalnim des, este deopotriva populara atat la bavarezi cat si la viespile rãtãcite in vitrina. De unde si numele, probabil.