Prajitura cu foi cu miere – Albinita

18 ianuarie 2014Diva in Bucatarie

Prajitura cu foi cu miere de albine. Prajitura Albinita. Prajitura Dulcineea. Reteta foi fragede cu miere

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine

Prajitura cu foi cu miere de albine, prajitura Albinita (sau Dulcineea) este prajitura copilariei pentru multi dintre noi.

Foile fragede cu miere, crema fina din lapte si unt si stratul acrisor de gem creeaza o prajitura irezistibila, perfecta pentru sarbatori.

Prajitura cu foi cu miere de albine: desertul copilariei

Prajitura cu foi cu miere de albine, numita de multi Albinita sau Dulcineea, este pentru nenumarate familii un gust care trezeste amintiri dragi. Foile sunt fragede, delicate, iar crema fina din lapte si unt, completata de un gem acrisor si colorat, transforma aceasta prajitura intr-un desert echilibrat si spectaculos.

Imi aduc aminte de o discutie intre vecinele din bloc: una ardeleanca, una unguroaica si una din nordul Moldovei. Fiecare sustinea cu tarie ca prajitura ar apartine altui colt al lumii — ba ungureasca, ba ardeleneasca „get-beget”, ba ruseasca. Adevarul este ca nimeni nu stie exact originea. Si, sincer, nici nu mai conteaza. Cert este ca torturile rusesti folosesc adesea foi asemanatoare, deci poate exista un sambure de adevar in teoriile lor.

Secretul foilor perfecte pentru prajitura Albinita

Coacerea foilor

Eu pregatesc aceasta prajitura in fiecare an de sarbatori, iar gustul ei ramane de neegalat. Foile cu miere se coc pe fundul tavii, fara sa fie nevoie sa mai ungeti tava cu ulei sau sa o presarati cu faina, asa cum faceau bunicile noastre. Folositi, in schimb, hartie de copt.

Cum se pregateste aluatul pentru foi

Exista doua metode pentru prepararea foilor: fie fierbeti mierea cu zaharul si untul pana dau in clocot, fie incalziti amestecul la bain-marie — varianta mea preferata. De la vecinele mele am invatat ca foile obtinute prin fierbere sunt mai greu de intins, asa ca optez pentru metoda mai simpla si mai prietenoasa.

Un alt truc esential: imi decupez o hartie de copt exact pe dimensiunea tavii si o folosesc ca sablon pentru a obtine foi uniforme. Chiar daca nu ies perfect egale, se pot taia la final, odata cu portionarea prajiturii.

Aveti grija cand mutati foile calde de pe tava pe masa — sunt fragile si se pot rupe. Dupa racire se intaresc, insa odata montate cu crema, in cateva ore devin fragede si moi. Puteti pregati foile chiar si cu o saptamana inainte; se pastreaza foarte bine.

Secrete pentru crema ideala de gris

Pentru o crema de gris reusita, scoateti untul din timp din frigider. Trebuie sa fie moale pentru a se incorpora perfect intr-o crema fina si omogena.

Montarea si maturarea prajiturii Albinita

Prajitura cu foi de miere poate fi taiata doar dupa 12–24 de ore, cand foile au inceput deja sa se inmoaie si aromele se imbina armonios. De fapt, cu cat trec zilele, cu atat este mai gustoasa.

Este o prajitura de care nu te poti plictisi niciodata si care dispare prea repede de pe masa. Daca nu ma credeti, incercati neaparat reteta mea de prajitura cu foi cu miere — iar daca o stiati deja, sunt sigura ca imi veti da dreptate!

Prajitura cu foi de miere de albine se poate taia doar dupa 12-24 ore, cand foile incep sa se inmoaie. Prajitura Albinita este mai buna cu cat timpul trece.

De aceasta- prajitura nu te poti plictisi si niciodata nu va fi suficienta! Cine nu ma crede trebuie sa testeze neaparat reteta mea de prajitura cu foi cu miere de albine– asta in cazul in care nu o stiati deja si ma aprobati deja… 🙂

Mai multe prajituri cu foi gasiti in aceasta postare. Toate prajiturile festive de sarbatori le gasiti aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Albinita.

Ingrediente:

Pentru foi (22*32 cm):

  • 2 oua mici
  • 30 g unt
  • 3 linguri miere
  • 3 linguri lapte
  • 150 g zahar
  • 450 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru crema:

  • 300 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 3 linguri faina
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 150 g zahar
  • 1 lingura suc lamaie
  • 150g unt
  • 5 linguri gem acrisor mai gros (prune sau caise)

Cum se face prajitura cu foi cu miere de albine Albinita:

Prepararea prajiturii Albinita nu este dificila, insa necesita atentie si rabdare. Mai jos gasiti pasii detaliati pentru foi, crema si asamblare.

Prepararea aluatului si a foilor

Intr-un vas asezat la bain-marie am pus mierea, zaharul, un ou batut, laptele si untul. Am lasat amestecul pe foc pana cand s-a topit complet si a devenit fluid.

Am luat vasul de pe foc si am adaugat al doilea ou batut, apoi am incorporat faina si bicarbonatul.

In functie de marimea oualor si de modul de masurare al ingredientelor lichide, poate fi necesar sa mai ajustati cantitatea de faina sau lapte. Aluatul trebuie sa fie moale, elastic, usor de modelat, dar sa nu se lipeasca de maini.

Am cantarit aluatul si l-am impartit in patru bucati egale. Pe masa de lucru presarata cu faina am intins patru foi subtiri si dreptunghiulare, de aceeasi dimensiune.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-1

Am cantarit aluatul si l-am impartit in patru bucati egale. Pe masa de lucru presarata cu faina am intins patru foi subtiri si dreptunghiulare, de aceeasi dimensiune.

Pentru a preveni umflarea foilor in timpul coacerii, le-am intepat cu o furculita. Le-am copt pe fundul tavii, asezate pe hartie de copt, timp de 6–7 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-2

 

Prepararea cremei de lapte si gris

Dupa ce foile au fost gata, am pus la fiert laptele, zaharul si semintele dintr-o pastaie de vanilie. Cand laptele a inceput sa fiarba, am adaugat faina, amestecand continuu, si am lasat pe foc pana cand crema s-a ingrosat.

Am luat vasul de pe foc si am lasat crema sa se racoreasca. Cand a devenit calduta, am incorporat untul moale, apoi sucul de lamaie. Am mixat bine pana cand compozitia a devenit fina si omogena.

 

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-4

 

Asamblarea prajiturii Albinita

Am inceput montarea prajiturii astfel:

  1. Prima foaie – unsa cu jumatate din crema de lapte.
  2. A doua foaie – pusa peste crema si unsa cu un strat generos de gem de prune acrisor.
  3. A treia foaie – peste gem, unsa cu restul de crema.
  4. A patra foaie – pusa deasupra, pentru a inchide prajitura.

Pentru a presa prajitura si a lipi bine foile intre ele, am asezat tava goala (cea pe fundul careia am copt foile) deasupra prajiturii, iar in ea am pus doua carti groase.

 

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-3

 

Timpul necesar pentru inmuierea foilor

Am pus prajitura in frigider (am norocul unui frigider foarte lat). Daca nu aveti suficient spatiu, o puteti lasa la rece pe balcon sau intr-o camera racoroasa.

Dupa 12–24 de ore, foile se inmoaie, aromele se combina, iar prajitura devine perfecta pentru taiere si servire.

 

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-5

Delicioasa!

Va invit sa o incercati si voi.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Multumesc pentru poza, Cecan Viorica!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. buna intr-adevar prajitura, numai ca s-a strecurat o mica greseala la ingredientele pt crema, nu este trecut si untul si in loc de gris (asa cum ati scris la modul de preparare) este faina, poate sunt cititoare care vor sa urmeze reteta pas cu pas…

    1. Multumesc pentru atentionare!!! Ieri am pregatit si prajitura cu foi cu suc de rosii si am scris gris avand in cap reteta abia pregatita!

  2. Geniala prajitura, intr-adevar. Mama o facea in fiecare an, de Revelion. Iar eu continui traditia. M-am obisnuit atat de mult, incat nu concep Revelionul fara prajitura asta. Cu mici variatii, in sensul ca uneori inlocuiesc gemul de prune – anul asta am pus pasta de macese, alta data am pus gem de afine, de caise sau de coacaze. De fecare data a iesit la fel de bun.

  3. Poti sa ne spui si care este dimensiunea tavii? Eu am la aragaz o tava de dimensiune 30×45 si nu imi dau seama daca ajunge aluatul pentru a coace 4 foi de dimensiunea asta…. Vreau neaparat sa incerc prajiturica – cred ca e delicioasa!

      1. Multumesc pt raspunsul prompt! Am facut blaturile din cantitatea 1+1/2 si crema din cantitate dubla. Arata foarte bine!!!! Partea cea mai grea e cu rabdarea pana maine… ca sa o gustam! 🙂

          1. Revin cu impresii : exceptionala!!!!! Este prima data cand fac o prajitura cu foi (ma descurc foarte greu cu intinsul lor) dar merita pe deplin toata munca! Eu am pus in crema putin mai multa lamaie fiindca imi place gustul mai acrisor si in loc de gem am pus peltea de gutui (din acelasi motiv). Gustul: colosal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *