fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC CLOPOTELUL LUI MOS CRACIUN

December 22, 2013 | CATEGORIA

cozonac-clopotelul-lui-Mos-Craciun

Cozonaci in forma de clopotel, din bulgari de aluat umplut cu rahat (dar fiecare poate folosi orice ii place pe post de umplutura), vor bucura copiii de sarbatori.
Merge perfect la micul dejun, avand alaturi o cana de lapte…

INGREDIENTE:
(pentru 3 bucati)

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus pentru uns
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala
300 g rahat

Pentru decor:
1 galbenus batut cu 1 lingura de lapte
8-10 cirese glasate
zahar
6 linguri zahar pudra amestecate cu 2-3 linguri apa

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca.
Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min. Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.
Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presaram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).
Daca avem in dotare o masina de facut paine o lasam pe acesata sa framante si sa dospeasca aluatul.

Impartim aluatul in 3 parti egale. Din fiecare bucata de aluat rupem bucatele mici pe care le modelam sub forma de bila, avand grija ca in mijlocul fiecareia sa punem un cub grosolan de rahat.

cozonac-clopotelul-lui-Mos-Craciun-01

Punem cuburile in forma de clopotel tapetata cu hartie de copt (sau cu ulei si faina) si coacem in jur de 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C sau pana trece testul cu scobitoarea. Cand devine auriu acoperim cozonacul.

Scoatem cozonacul din cuptor cand este copt si il ungem cu galbenus batut cu lapte, presaram zahar, mai dam la cuptor 1 minut, aranjam ciresele glasate taiate pe jumatate si il decoram cu o pasta lichida obtinuta din zahar pudra si apa.

Spor la gatit si sa va bucurati copiii!

Comentarii

  • Tare frumos 🙂

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Rocsy!

  • Intr-adevar va face deliciul copiilor, dar in mod sigur si al maturilor ! Arata imbietor si gustul este sigur unul desavarsit !

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mirela!

  • Wow…ce frumos este!!!

  • Craciun Fericit !!! Multa Sanatate! La Multi Ani! :*

  • Super arata!!

  • desi au trecut sarbatorile si mosul e deja acasa, cred ca aceasta reteta merge oricand, ori de cate ori ni se face pofta de cozonac, imi place cum a iesit si abia astept sa gust 😉

    • diva in bucatarie

      ma bucur ca iti place!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *