fbpx

RETETE RECENTE

TORT CU CREMA DE LAMAIE SI AFINE

October 6, 2013 | CATEGORIA

tort-cu-crema-de-lamaie-si-afine-0

Un tort cu crema fina si un gust placut dulce-amarui, chiar si pe gustul celor mai mofturosi, perfect pentru orice ocazie si in orice anotimp…

INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diamentru de 24 cm)

Pentru blat:
4 oua
200 g zahar
200 g faina
80 ml ulei
1 plic praf de copt stins cu lamaie

Pentru crema:
coaja rasa de la 1 lamaie
30 ml suc lamaie
250 g mascarpone
100 g unt
150 ml frisca lichida
250 g zahar pudra

Pentru insiropat:
250 ml apa
3 linguri zahar
1/2 lingurita esenta lamaie

Pentru decor:
200 ml frisca lichida
150 g afine

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul, asa cum am aratat aici. Separam ouale cu grija, astfel incat sa nu ramana galbenus in albus. Incepem sa mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul. Cand spuma este tare, ca pentru bezele, adaugam cate un albus si amestecam cu o lingura (un tel sau o spatula- orice avem la indemana) de sus in jos (in acest mod albusurile isi pastreaza consistenta iar blatul va fi pufos. Adaugam apoi uleiul, coaja rasa de lamaie/portocala si esenta de vanilie. Incoropram faina, apoi adaugam praful de copt stins cu 1 lingura suc lamaie.

blat-de-tort-10blat-de-tort-20

Turnam aluatul intr-o tava cu pereti detasabili cu diametrul de 24-26 cm, tapetata cu hartie de copt pe fund iar peretii cu ulei si faina. Coacem blatul de tort 40-45 minute sau pana trece testul scobitorii. Scoatem blatul din forma si il lasm la racit pe un gratar. Il vom taia doar dupa ce s-a racit complet!

blat-de-tort-30blat-de-tort-40

Cat timp se coace blatul incepem sa pregatim siropul si crema.Pentru crema mixam mascarpone cu zaharul pudra si unt. Adaugam coaja rasa de lamaie si sucul de lamaie, continuand sa amestecam pana se omogenizeaza crema. Incorporam apoi frisca batuta (nu o batem foarte tare pentru a nu deveni untoasa).

tort-cu-crema-de-lamaie-si-afine-1

Punem crema la rece pentru 30-45 minute. Insiropam blaturile cu siropul racit obtinut prin fierberea apei cu zahar, in care adaugam esenta de lamaie doar cand se raceaste. Portionam crema astfel incat sa ungem blaturile si sa ne ramana si pentru a imbraca ultimul blat si o eventuala pelicula de crema pe peretii tortului.

tort-cu-crema-de-lamaie-si-afine-2

La final decoram tortul cu frisca si afine. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi il putem servi.

tort-cu-crema-de-lamaie-si-afine-01

Pofta buna!

Comentarii

  • Ce frumos e!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Timea!

  • DiaMar bucataria galbena

    O grozavie de tort.Imi place mult crema!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mihaela!

  • Pfiu da ce bine arata, o combiatie ce imi place tare muuult!

    • diva in bucatarie

      Tks!

  • Imi place foarte mult genul asta de torturi! Arata foarte bine!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Maaaa un tort perfect pentru mine…Seara buna!

    • diva in bucatarie

      Seara buna si tie, Rocsy!

  • Mmm, ce deliciu ai facut!!!Yummy!Pup!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Licuta!

  • Dea

    Mmm ce bunatate de tort!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Dea!

  • Cat de bun trebuie sa fie…

    • diva in bucatarie

      😉

  • ELI

    Felicitari pt tort:) arata de minune:))!intrebarea mea e:cu ce l-as mai putea orna tortul .inafara de afine? .spor la catit si la impartasit cu noi:)multumim

    • diva in bucatarie

      Multumesc! Ar merge la fel de bine si cu zmeura. Daca nu doriti cu fructe atunci puteti pune ciocolata alba pe care o veti rade cu un cutit. In cazul in care nu aveti rabdare, o dati prin razatoare mare.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *