Piesa de rezistenta a evenimentelor noastre este tortul. Iata cum il pregatesc eu si imi iese pufos si aromat. Avand in vedere faptul ca nu sunt experta in a decora un tort, nimeni nu baga de seama acest lucru in momentul in care ia prima lingurita. Blatul este moale, umed, crema delicioasa… Adica are tot ce ii trebuie! Poate parea mai simplu sa apelezi la un blat din comert, insa acesta este uscat si oricat sirop ii punem gustul ramane fad. Evident in criza de timp, apelam si la acesta, insa mai bine il pregatim in casa cu o zi inainte daca nu avem timp.
INGREDIENTE:
(pentru un blat de 26 cm)
6 oua
300 g zahar tos
300 g faina – trebuie sa fie bine cernuta
100 ml ulei
1 lingurita coaja rasa de lamaie sau portocala
1 lingurita esenta de vanilie
PREPARARE:
In primul rand pornim cuptorul la 180°. Pregatim boluri curate fara urma de grasime. Separam ouale cu grija, astfel incat sa nu ramana galbenus in albus. Incepem sa mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul. Cand spuma este tare, ca pentru bezele, adaugam cate un galbenus si amestecam cu o lingura (un tel sau o spatula- orice avem la indemana) de sus in jos (in acest mod albusurile isi pastreaza consistenta iar blatul va fi pufos.
Adaugam apoi uleiul, coaja rasa de lamaie/portocala si esenta de vanilie. Incoropram faina, apoi adaugam praful de copt stins cu 1 lingura suc lamaie.
Turnam aluatul intr-o tava cu pereti detasabili cu diametrul de 24-26 cm, tapetata cu hartie de copt pe fund iar peretii cu ulei si faina. Coacem blatul de tort 40-45 minute sau pana trece testul scobitorii.
Scoatem blatul din forma si il lasm la racit pe un gratar. Il vom taia doar dupa ce s-a racit complet!
Sa aveti spor la gatit!
Comentarii
Cer bine ti-a iesit! Oare care e secretul?
Albusul batut spuma tare!
Ce reusit. Eu am o tava de care cam se prinde desi e mai nouta si trebuie sa folosesc hartie de copt si nu-mi place ca marginile blatului ies cu forme de hartie de copt. Trebuie sa-mi iau o tava mai ok si poate imi iese si mie asa perfect!
Eu folosesc mereu hartie de copt pentru fundul tavii! O sa incerc sa iti trimit niste poze sa vezi cum poti sa nu mai ai formele ondulate de la hartia de copt!
perfect!
Multumesc, Maria!
Arata perfect!!!
Tks!
Am incercat si eu blatul asta de tort si mi s-a lasat in mijloc:(( sunt asa de trista…oare de ce?
Putin sau s-a lasat mult? Daca este doar putin nu este o problema – in ultima poza vei observa ca si al meu este lasat cu aproximativ 1/2 cm in centru…
In primele 15 minute dupa introducerea in cuptor nu deschideti usa astfel, la sfarsit, blatul nu se va mai lasa
Eu nu deschid usa cuptorului si cred ca am un cuptor foarte bun!
Mi.a iesit la fel ca in poze…este delicios
Nu pot decat sa ma bucur ca este pe placul tau!
Am incercat si eu sa fac acest blat.Mi-a iesit minunat !
Mie nu imi iese niciodata drept, creste se bombeaza la mijloc si atunci cand il feliez nu ies straturile uniforme. Ce sa fac?
Partea bombata se taie si se indeprteaza. Pentru a felia uniform exista in magazine un dispozitiv speial pentru taierea blaturilor. In cazul in care va este greu sa achizitionati unul puneti semne pe margine cu ajutorul scobitorilor, astfel incat sa taiati blaturi egale si uniforme. Si, nu in ultimul rand, folositi un cutit lung si foarte bine ascutit.
mi-a iesit exact ca in fotografie si pe deasupra si gustos , mersi de reteta… An nou fericit !
La multi ani 2016 !
pentru a fi folosit pentru tort,este necesar sa il las sa se odihneasca in jur de 8 ore sau peste noapte??sau nu?
cand se raceste il poti folosi (aproximativ intr-o ora).