RETETE RECENTE

FASOLE PASTAI CU MARAR SI USTUROI – FASOLE PASTAI / TECI SCAZUTA

noiembrie 16, 2012 | CATEGORIA

Reteta de fasole pastai cu marar, usturoi, rosii si ceapa sau reteta de fasole pastai scazute cu usturoi se poate manca simpla sau pe post de garnitura.

Mancarica de vara din teci galbene (sau verzi) este rapida, ieftina, simpla si usor de pregatit. Este absolut delicioasa vara, in sezon, dar poate fi pregatita si in sezonul rece cu pastaile congelate.

In mod special in perioadal postului fasolea pastai cu usturoi este nelipsita din meniu. Se prepara usor, are ingrediente putine si este cu siguranta delicioasa.

Din punctul meu de vedere reteta de fasole pastai cu marar si usturoi intra la categoria retete traditionale. Nu se face doar in Moldova, am gasit-o si in zona de sud si in Ardeal.

La noi in casa se mananca cu mare placere fasolea verde sau galbena, cu pastai (teci) subtiri sau late. Nu conteaza neaparat culoarea pastailor, li se spune generic fasole verde pentru ca fasolea nu este uscata.

Recunosc ca imi plac mai mult pastaile late, dar si cele subtiri, fragede si delicate, sunt foarte bune.

Pastaile sunt sotate si dupa gust pot avea sau nu suc de rosii, iar mancarea trebuie scazuta pana cand sucul se ingroasa si mancarea este scazuta.

Evident ca in Ardeal am mancat-o cu „putina smantana”, ca asa e pe la ei. Smantana grasa se pune la final, in farfurie, peste fasole.

Fasolea pastai cu marar si usturoi este o reteta perfecta pentru cei care renunta la carne fie ca tin post si pentru cei care au un regim de viata vegetarian.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete cu fasole verde va invit sa vedeti retetele mele, asa ca dati click aici. 

In cazul in care aveti un regim de viata vegan/ vegetarian sau tineti post, va invit sa vedeti retetele mele de post – sunt peste 300 retete stranse intr-o colectie.

Dati click aici pentru retetele de post, apoi apasati pe categorie sau reteta dorita.

Acum va las sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de fasole pastai cu usturoi si marar.

Ingrediente fasole pastai cu marar si usturoi:

800 g fasole pastai
2 cepe medii
3 linguri ulei flaorea soarelui (poate fi si ulei de masline)
2 linguri apa + 200 ml apa
1 ceasca suc de rosii  sau 2 rosii foarte mari si foarte copate
1 praf boia dulce de ardei
1 frunza mica dafin
7-8 catei usturoi
1 legatura de marar
sare
piper

Mod de preparare fasole pastai cu marar si usturoi:

Curatam pastaile de codite si le spalam. Intr-o tigaie cu peretii inalti calim ceapa tocata marunt in uleiul incins. Cand devine sticloasa adaugam 2 linguri de apa si o mai lasam putin sa fiarba, apoi punem pastaile si 200 ml apa calda.

Dupa cateva minute adaugam sucul de rosii (vara folosim rosii mari si coapte, curatate de pielite, tocate cubulete) , frunza de dafin, 4 catei de usturoi zdrobiti, boia dulce de ardei, sare si piper proaspat macinat.

Lasam tigaia la foc mic, acoperind-o cu un capac, pana se inmoaie pastaile de fasole (in jur de 20-25 minute, in functie de cat de fragede sunt acestea). Daca apa scade prea mult adaugam inca 50 ml apa calda. Cu 2 minute inainte sa oprim focul adaugam restul de usturoi zdobit. Luam de pe foc, punem mararul tocat fin si amestecam pana se omogenizeaza.

Servim fasolea pastai cu usturoi si marar calda.

Simplu si bun, asa ca va urez si voua pofta buna!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Comentarii

  • DiaMar bucataria galbena

    Farfuria este a mea?Am spus!
    Pupici si numai bine!

    • diva in bucatarie

      S-a facut! Te pup, Mihaela!

  • Mmm, mor dupa pastai cu usturoi:)!Tare, tare bune!Pup!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Licuta! Te pup!

  • Mmmm….foarte bun!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Ramona!

  • O portie mareeee ca imi place mult…

  • GABRIELA

    Am facut si au fost tare bune!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Gabriela!

  • Pe scurt: LE ADOR in combinatia asta!!!

  • cristina

    Buna! Reteta este fabuloasa! Numai ce faci cand gresesti si pui prea multa apa si nu mai scade?

    • diva in bucatarie

      Nu iti ramane decat sa scurgi lichidul din cratita! 🙂

  • costel

    Acum este pe foc! Am gasit niste pastai fragede in piata, sper sa iasa ca ale tale. Multumesc de reteta!

    • diva in bucatarie

      Eu cred ca vor iesi… 🙂

  • Teo

    Vreau sa incerc si eu reteta aceasta, dar am o intrebare. Dupa ce calim ceapa in putin ulei, cand punem cele doua linguri de apa nu sare uleiul? La fel cand punem pastaile si apa?

  • Cristina

    Puteti lua tigaia de pe foc si sa puneti apa, asa sunteti sigura ca nu va sari

  • Vrabie

    De ce mai trebuie boia de ardei daca folosim sucul de rosii?!

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *