Muschiulet de porc cu sos de prune

1 octombrie 2012Diva in Bucatarie

Muschiulet de porc. reteta muschiulet de porc cu sos de prune. Cum faci reteta de muschiulet de porc cu sos de prune. Friptura cu sos

muschiulet de porc cu sos de prune reteta diva in bucatarie V

Muschiulet de porc cu sos de prune – o reteta eleganta, plina de savoare

Muschiuletul de porc este una dintre cele mai fragede si apreciate bucati de carne, ideala pentru mese speciale sau cine rafinate.

Gatit corect, devine suculent si fraged, iar gustul sau delicat se potriveste perfect cu un sos de prune usor dulce-acrisor, specific preparatelor cu inspiratie gourmet.

De ce merita sa incerci muschiuletul de porc cu sos de prune

Aceasta reteta imbina gustul bogat al carnii cu aroma fructelor de toamna, rezultand un preparat elegant, potrivit atat pentru mesele de sarbatoare, cat si pentru o cina in familie. Muschiuletul este o carne slaba, dar fina, care capata o textura minunata atunci cand este gatit atent, fara a fi uscat.

Sosul de prune, gatit lent pana devine catifelat si usor lucios, adauga profunzime gustului si transforma preparatul intr-un adevarat deliciu culinar.

Cum se gateste corect muschiuletul de porc

Alege o bucata proaspata si frageda

Cauta un muschiulet cu carne roz, cu fibre fine si o pelicula subtire de grasime alba. Aceasta ajuta la pastrarea suculentei in timpul gatitului.

Sigilarea este esentiala

Pentru a obtine un muschiulet fraged, carnea trebuie rumenita rapid pe toate partile intr-o tigaie incinsa. Acest pas „sigileaza” sucurile in interior si ofera o crusta aromata, care va accentua gustul final.

Timpul corect de gatire

Dupa rumenire, muschiuletul poate fi gatit la cuptor la temperatura moderata, pana devine fraged si suculent. Un timp prea lung de coacere il poate usca, de aceea este bine sa verifici interiorul – trebuie sa ramana usor rozaliu in centru.

Odihna carnii

Dupa ce este scos din cuptor, muschiuletul trebuie lasat sa se odihneasca 5–10 minute inainte de a fi taiat. In acest timp, sucurile se redistribuie, iar textura devine moale si suculenta.

Sosul de prune – accentul dulce-acrisor care face diferenta

Sosul de prune ofera un echilibru placut intre dulceata naturala a fructelor si gustul usor sarat al carnii. Poti folosi prune proaspete sau uscate, in functie de sezon. Secretul este reducerea lenta, pana cand sosul devine lucios si dens, perfect pentru a acoperi felii subtiri de muschiulet.

Aroma se poate accentua cu putin vin rosu sau otet balsamic, iar o nota discreta de piper sau rozmarin aduce un plus de rafinament.

Sfaturi pentru un preparat reusit

  • Nu gati carnea prea mult – muschiuletul se usuca repede, asa ca e important sa verifici temperatura interna.
  • Lasa carnea sa ajunga la temperatura camerei inainte de gatire. Astfel, se va coace uniform.
  • Sosul trebuie redus pe foc mic, pana devine dens si aromat, fara sa se arda zaharul natural din prune.
  • Serveste preparatul imediat, alaturi de un piure fin, orez simplu sau legume sotate.

INGREDIENTE:

1 muschiulet de porc (500 g)
sare
piper
4 linguri ulei
2 catei usturoi
cateva fire de cimbru

Pentru sos:
7 prune
2-3 linguri gem de prune
100 ml vin rosu demidulce
1 bat micscortisoara
putin cimbru
optional 1 lingura zahar

PREPARARE:

Intr-o tigaie se incinge putin ulei si unt. Se rumeneste usor muschiuletul pe ambele parti, apoi se pune pe o folie de aluminiu. 

Acesta va fi uns cu 2 linguri ulei, apoi condimentat cu sare si piper.

Se pun peste muschiulet cateii de usturoi taiati in felii si cateva fire de cimbru.

muschiulet de porc cu sos de rosii si usturoi 2

Dupa ce este impachetat in folie se pune la cuptor pentru 20-25 minute la o temperatura de 180°C.

Daca ai termometru pentru masurat temperatura interna, aceasta trebuie sa fie de 63-64°C. Cat sa nu curga sangele, dar sa ramana roz cand este taiat.

cat timp se coace muchiuletul se pun prunele cu vin, gem, scortisoara si cimbru la fiert.

Se lasa pe foc pana cand se ingroasa sosul. In functie de gust se poate adauga zahar – sosul va avea in final un gust dulce-acrisor.

Cand muschiuletul este gatit se scoate din cuptor si se feliaza. Se pune pe farfurie cu cartofi sau pure si se adauga sosul de prune.  

Se mananca imediat cu mare pofta!

Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *