Cornulete cu nuca
Cornulete cu nuca. Reteta de cornulete cu nuca. Cornulete fragede cu nuca. Cornulete semiluna cu nuca. Cornulete cu nuca macinata.

Cornulete fragede cu nuca – Reteta de casa, simpla si delicioasa
Cornuletele cu nuca sunt desertul copilariei – acele prajiturele fragede care se topesc in gura si umplu casa cu miros de vanilie si nuca coapta.
Sunt ideale pentru sarbatori, pentru weekenduri in familie sau atunci cand vrei ceva dulce si aromat, facut cu ingrediente simple.
Aceasta reteta este una clasica, testata de nenumarate ori in bucataria mea.
Secretul sta in untul moale, nuca macinata fin si rabdarea de a lasa aluatul sa se odihneasca la rece.
Rezultatul? Cornulete care devin tot mai fragede cu fiecare zi care trece.
Toate retetele de fursecuri pregatite de mine la gasesti daca apesi aici.
Se fragezesc mai mult cu trecerea timpului, asa ca ar fi bine sa le faci cu cateva zile inainte si sa le pastrezi intr-o cutie inchisa etans sau acoperite cu o punga de plastic.

Sfaturi si trucuri
- Odihna la rece este secretul fragilitatii – nu sari peste acest pas.
- Nuca macinata fin ofera un gust intens, dar o textura fina.
- Zaharul pudra pentru finisare poate fi aromat cu putina vanilie sau scortisoara.
- Se pastreaza excelent in cutii metalice, la temperatura camerei, chiar si 2–3 saptamani. Cu fiecare zi, devin tot mai fragede si mai bune!
Pe blog gasiti mai multe retete de cornulete. Le-am strans pe toate intr-o postare si le poti vedea daca apesi aici.

Amintiri
Aceste cornulete sunt desertul meu preferat din copilarie.
Le faceam alaturi de mama, iar mirosul lor ma duce instant inapoi in bucataria calda de acasa.
Desi par simple, au o eleganta aparte si sunt perfecte de oferit musafirilor sau de adaugat pe platourile festive de Craciun.
Daca vrei sa le personalizezi, poti adauga coaja rasa de lamaie, un strop de rom sau chiar o umplutura de gem acrisor in mijlocul fiecarei bucati – rezultatul e spectaculos.
Cornuletele fragede cu nuca sunt dovada ca retetele traditionale nu se demodeaza niciodata.
Din doar cateva ingrediente simple, poti obtine un desert fin, delicat, plin de gust si de amintiri.
Prepara-le cu drag, pastreaza-le cateva zile si vei descoperi cat de fragede devin. Sunt, fara indoiala, printre cele mai iubite dulciuri de casa din bucataria romaneasca.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru cornulete fragede cu nuca.
INGREDIENTE:
(pentru 100 buc. – 4 tavi mari de cuptor)
400 g faina
180 g nuci macinate
150 g zahar pudra
2 galbenusuri + 1 ou intreg
250 g unt – la temperatura camerei
1 varf cutit sare + 1 lingurita extract natural de vanilie
150 g zahar pudra pentru tapetare
Mod de preparare cornulete cu nuca:
Pentru inceput las modul de preparare in format video si te invit sa te abonezi la canalul de Youtube.
Mai jos gasesti etapele scrise pas cu pas.
Pregatirea aluatului
- Intr-un bol incapator, pune untul moale si un praf de sare. Mixeaza-le pana devin cremoase.
- Adauga treptat zaharul pudra (150 g) si continua sa amesteci pana obtii o crema spumoasa, usor deschisa la culoare.
- Incorporeaza oul intreg si cele doua galbenusuri, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
- Adauga vanilia pentru un plus de aroma.
- Pune faina cernuta si amesteca pana cand incepe sa se formeze un aluat moale.
- In final, adauga nuca macinata si framanta usor doar pana la omogenizare.
Odihna aluatului
Acopera bolul cu folie alimentara si lasa aluatul la frigider pentru cel putin o ora. Ideal ar fi sa stea doua ore, pentru ca untul sa se intareasca si cornuletele sa-si pastreze forma frumoasa la copt.
Modelarea cornuletelor
- Scoate aluatul din frigider si rupe bucati mici din el.
- Ruleaza fiecare bucata intre palme pana obtii un „snur” de aproximativ 1 cm grosime.
- Taie in segmente egale si subtiaza usor capetele.
- Modeleaza-le in forma de semiluna si asaza-le pe o tava tapetata cu hartie de copt.
- Lasa putin spatiu intre ele – se vor mari usor la copt.
Coacerea
- Preincalzeste cuptorul la 180°C (cu ventilatie, daca ai).
- Coace cornuletele timp de 10–12 minute, pana cand marginile devin usor aurii.
- Scoate-le imediat si tavaleste-le cu grija prin zahar pudra cat sunt inca fierbinti.
- Asaza-le pe un gratar sa se raceasca complet.
Truc: daca le tavalesti cand sunt calde, zaharul adera perfect si se formeaza o crusta fina, dulce.





















Delicios!!!!
Multumesc Bubu!
Daca nuca ar cadea din pom direct curatata sau chiar macinata ar fi grozav pentru mine. Te pup!
Te pup, Micky!
Unul din dulcele copilariei mele! 🙂
Pup
Te pup, Simona!
O bunatate aceste cornulete:)!!!!I love it!
Multumesc Maria!
Imi plac foarte mult!
Multumesc Rocsy!
Mmm cred ca sunt delicioase.. si mama mea facea si cred ca tot asa e reteta.
Yam ce pofta mi-ai facut..
Multumesc Bianca.
Am facut duminica si au iesit!!!super bune sunt…multumesc pt reteta Cristina:)
Ma bucur foarte tare ca v-au placut cornuletele dupa reteta mea. Va pup!!!!
Matusa mea intindea aluatul pe masa (cam 0.5 cm grosime) si taia cornuletele cu gura unui pahar pe care il uda in apa cam la 2-3 cornulete. Ia mai putin timp decat sa le modelezi.
Astept prima tava sa iasa.
Nu stiu, poate era alta reteta, sau poate merge si asa… voi incerca si eu cu o forma
Astept prima tava sa iasa.
Au iesit delicioase. Multumesc mult. Am sa tai si cu forme de catelusi pentru nepotul meu!!! Craciun Fericit!
Craciun fericit!!!
daca vreau sa salvez retetele ?
se poate?
cum?
Poti sa le printezi, dar daca ai internet le vei gasi mereu aici!
praf de copt nu trebuie?
Nu. Fara praf de copt.
Fara praf de copt?
Merci
da 🙂