Prajitura cu foi cu bulion sau suc de rosii

22 aprilie 2012Diva in Bucatarie

Prajitura cu foi cu bulion sau suc de rosii. Aceasta reteta o am de la Cristina, colega mea de facultate. Desi au trecut multi ani de cand am descoperit-o, ramane una din prajiturile mele preferate.

Prajitura cu foi cu bulion sau suc gros de rosii am invatat sa o fac in facultate. Este una din cele mai iubite prajituri cu foi facute in casa.  Este una din cele mai iubite prajituri pe care gospodinele o pregatesc pentru sarbatorile de Craciun sau cele Pascale.

Aceasta reteta o am de la Cristina, colega mea de facultate. Desi au trecut multi ani de cand am descoperit-o, ramane una din prajiturile mele preferate.

Prajitura cu foi cu bulion (sau suc gros de rosii) are foile colorate frumos, natural. Nu se simte gustul bulionului sau al sucului de rosii absolut deloc! Are o crema delicioasa cu gris si lamaie. Am vazut ca reteta a fost adaptata si pregatita in varianta de post, alte persoane au adaugat nuca de cocos su un strat de gem, dar eu raman la varianta aceasta, pe care o gasesc cea mai delicioasa.

Prajitura cu foi cu bulion si crema de gris cu lamaie este si pe placul prietenilor mei. Dispare rapid de pe platouri. Simti cum se topeste in gura fiecare bucata de prajitura cu foi de bulion. Crema de gris acrisoara se face usor. Nu aveti cum sa dati gres!

Din pacate, reteta nu are varianta in gramaj (pe vremuri nu toata lumea avea cantar), idar folosind aceeasi lingura pentru a masura ingredientele nu veti gresi. Eu am masurat cu o lingura mare, adanca. Daca aveti linguri mai putin adanci varfuiti-le.

Prajitura cu bulion si crema de lamaie este spornica. Eu o pregatesc pentru sarbatori (de Craciun sau cele pascale) sau pentru aniversari, cand avem foarte multi musafiri.

Daca vreti sa pregatiti si alte prajituri cu foi, va las o colectie de retete. O cititi daca apasati aici.

Daca vreti sa pregatiti si alte prajituri festive apasati aicisi veti decoperi o alta colectie de prajituri – cu foi, cu creme si multe altele.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu foi cu bulion sau suc de rosii si crema de gris cu lamaie, asa cum am primit-o de la Cristina:

INGREDIENTE:

Pentru foi:
15 linguri de zahar
15 linguri de ulei
15 linguri de BULION usor diluat – sa nu fie pasta sau suc foarte gros de rosii
1 lingurita de amoniac sau 1 plic de parf de copt
faina cat cuprinde

Pentru crema:
700 ml lapte
7 linguri de gris
1 pachet de unt (200g)
300 g zahar
coaja rasa si sucul de la o lamaie

Pentru topping:
200 g nuca macinata

PREPARARE FOI :

Pentru a obtine aluatul amestecam toate ingredientele, punand faina cate putin, pana aluatul devine neted si nu se mai lipeste de maini. Il framantam si il impartim in 4 parti egale. Intindem aluatul pe planseta de lucru, astfel incat sa obtinem un dreptunghi cu marginile eagale cu tava pe care vom coace. Incercam sa facem un aluat cu grosimea de 5 mm. Fiecare foaie o coacem aproximativ 15 min la 180°C .

Pentru a pregati crema fierbem grisul cu laptele pana se ingroasa, apoi il lasam sa se raceasca. Frecam untul cu zaharul, apoi il incorporam in grisul cu lapte. Adaugam sucul de lamaie cate putin, pentru a nu se taia crema. In cazul in care se intampla totusi sa se taie, punem in crema un plic de intaritor de frisca si mixam bine.

In final asamblam prajitura. Punem crema peste prima foaie, presaram putina nuca macinata, apoi inca o foaie, iar crema si repetam operatiunea pana terminam foile si  pastram crema pentru deor pentru a doua zi. Este bine sa punem peste prajitura o greutate (un fund de lemn sau carti) si sa o lasam peste noapte in frigider astfel. Tinem prajitura minim 24 de ore la frigider pentru ca foile sa se inmoaie.

Crema pastrata pentru decor se poate pune peste prajitura dupa 12 ore. Eu presar nuca. Sunt persoane care nu pun crema si la suprafata si prefera sa presare zahar. Noua ne place cu crema, caic are grija sa fragezeasca foarte bine si prima foaie.

Pofta buna!

Va invit sa imi urmariti si contul de You Tube. Va promit ca aici veti gasi doar retete simple si delicioase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Desi am o reteta asemanatoare, nu am incercat si nici nu am mancat! Am sa incerc, in ultima vreme am facut mai multe prajituri cu foi, imi place sa coc foi! 🙂 Arata super bine!! Pupici!

  2. wow, nu am mancat niciodata, dar arata intr-un mare fel si suna tare bine, deci trebuie incercata 😉
    te pup scumpa mea! Sa ai o zi minunata :*

  3. Imi aduc aminte rețeta, pe vremea când eram acasă mama mea o prepara doar că ea punea dulceată de maceșe…oricum o sa o încerc cât de curând….oricum îți multumesc ca imparti cu noi minunatele tale rețețe si totuși incredibil de ușor ca preparare…timp sa avem:-).

    1. Crina, eu iti multumesc… incerc sa aleg retetele pe care le poate face oricine, cand termina jobul, sau chiar daca nu merge la serviciu sa nu piarda mult timp prin bucatarie.

  4. SIMPLA…ASPECTUOASA…GUSTOASA…..3 MOTIVE PENTRU A FACE ACEASTA PRAJITURA ,DOAMNELOR….LA INCEPUT AM FOST RETICENTA,FOI CU SUC DE ROSII……INCEPEAM SA ASOCIEZ CU UN BLAT DE PIZZA:)))))GLUMESC,APOI REZULTATUL A FOST SURPRINZATOR….NISTE PRAJITURELE ROSIATICE,AROMATE,PUFOASE(EU LE-AM TINUT IN CAMARA RECE 2 ZILE,FOILE S-AU INMUIAT)….FELICITARI PENTRU POSTAREA RETETEI!!!

  5. Ok e simplu si gusteasa am inteles asta …… dar unde se pune sucul de rosii, in foi ca nu am inteles ? Vreu sa-mi surprind sotia cu ceva original. Mersi.

    1. Am scris : „Pentru a obtine aluatul amestecam toate ingredientele”. Adica cele 15 linguri suc de rosii, 15 de zahar, 15 de ulei, praf de copt… la care adaugam faina cat cuprinde cat sa ramana un aluat ce nu se lipeste de maini in timp ce il framantam. Sper sa se bucure sotia dvs, este ff buna!

  6. Excelenta prajiturica!

    Eu folosesc drept umplutura 1/2 kg rahat dat prin masina de tocat impreuna cu 1 lamaie intreaga (fara samburi) la care adaug 1 pachet unt. Gustul este dulce-acrisor fara a mai fi nevoie de alte arome.

  7. Am facut aceasta prajitura,fara nuci ca nu am avut,cu umplutura de cocos,sincer,am fost cam sceptica in privinta ei,dar cu mana pe inima va spun ca este extraordinara,subscriu la afirmatia ta ca este in topul preferintelor,au gustat 2 prietene,carcotase de profesie,au ramas impresionate!Multumesc pentru reteta!

    1. Crina, in orice supermarket gasesti suc de rosii…la cutie sau la sticla. Sigur ca poti pune si pasta de rosii – cred ca 4-5 linguri pentru culoare, dar se schimba consistenta pentru ca lipsesc lingurile de suc, mult mai lichide.

      1. …o sa incerc sa gasesc suc de rosii…unde locuiesc eu nu prea au auzit de asa ceva…oricum multumesc pt delicioasele retele( sotul e incantat de fiecare data:-)) si rabdarea de a ne face sa intelegem cum se prepara, e mare lucru…multi pupici din Chicago

        1. M-am gandit noaptea trecuta: incearca sa fierbi pasta de rosii cu 1 lingurita de zahar si apa astfel incat sa fie mai lichida si sa isi pastreze culoarea… Te pup, Crina

  8. am incercat reteta dar din pacate nu mi-a iesit prea buna,foile au iesit ingrozitoare…poate a doua oara sa am mai mult noroc 😀

  9. Salut! Ce rol are praful de copt (sau amoniacul)?! Foile nu le văd crescute în tavă….!?Rog un răspuns mulțumesc

  10. Este buna dar eu crema o fac dupa reteta mamei.Dau prin masina de tocat 1kg de rahat si o lamaie mai mare cu tot cu coaja.Amestec si imcorporez 1pachet de unt la temperatura camerei.Deasupra pun zahar pudra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *