fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE PRIMAVARA

April 11, 2012 | CATEGORIA

Ciorba de primavara cu loboda, salata verde si alte verdeturi specifice acestui anotimp, ma incanta prin gust si prospetime. Ciorba sanatoasa, reteta simpla, de post / vegana, cu ingrediente simple, ieftine, la indemana oricui.

Nimic nu se compara cu prospetimea si gustul verdeturilor de primavara, asa ca aceasta ciorba de primavara aduna in ea tot ce este mai bun. Nu stiu daca acesta vine din pofta mea de verdeturi pe care le gasesc la inceputul primaverii, din culorile pe care le pun in oala sau pur si simplu imi plac foarte mult.

Dupa perioada friguroasa, cand toata lumea consuma mai multe proteine animale, este timpul sa introduci in alimentatie verdeturile, plante bogate in clorofila, esentiala pentru sanatatea organismului. Incepand cu salata verde, ce reduce colesterolul si reduce toxinele din organism, continuand cu loboda plina de fibre si minerale, cu proprietati antitumorale si multe proprietati nutritive.

Pentru aroma folosesc uneori in aceasta ciorba de primavara, dar destul de rar, slanina afumata. Cand sunt in perioada postului nu o pun. Recunosc ca nu tin post decat foarte rar, in zilele de vineri, desi postul este bun chiar si pentru cei isi doresc o detoxifiere a organismului, nu doar pentru cei care au motive spirituale.

Acest lucru ar trebui sa tina de fiecare, de ceea ce simte si nu ar trebui sa se transforme intr-o etalare publica si condamnare a celor care nu tin post. Pana la urma sunt religii unde postul nu este acelsi cu cel al ortodocsilor.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte supe si ciorbe de post va invit sa apasati pe acest link. Am pregatit peste 300 de retete de post. Le puteti vedea pe toate adaca apasi pe acest link.

Legumele si verdeturile folosite de mine in aceasta reteta de ciorba de primavara sunt cele cu care intampinam primavara si o punem in farfurie, asa cum pictorii pun primavara pe o panza, transformand-o intr-o imagine frumoasa, asa cum o vede artistul, cu ochii lui.

Va las acum sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de primavara.

INGREDIENTE:

5 legaturi loboda
1 salata verde mare – sau 2 mai mici
4 fire ceapa verde
2 fire usturoi verde
70 g praz
2 morcovi mici
1/2 telina mica
1 pastarnac mic
2 felii slanina afumata (kaizer) – optional
patrunjel verde
cateva fire leustean proaspat
sucul de la 1 lamaie mare sau 2 mai mici
1 lingura ulei
sare
piper

PREPARARE:

Calim afumatura taiata felii mari intr-o tigaie, la foc potrivit, intr-o lingura de ulei, impreuna cu morcovii taiati rondele foarte subtiri sau cubulete. Afumatura nu o vom folosi in aceasta ciorba, o calim doar pentru impregna morcovilor o aroma. Daca tinem post lasam doar ulei. 🙂

Punem salata verde si loboda curatate, spalate bine si taiate fasii, adaugam ceapa, prazul si usturoiul verde tocate cu 1.5 l apa, in oala.

Adaugam telina, pastarnacul si morcovii caliti cu afumatura si lasam sa fiarba la foc mediu timp de 15-20 minute. Dupa primele 5 minute din momentul in care incepe sa fiarba putem pune sucul de lamaie si potrivim ciorba de sare si piper, dupa gust. Daca nu ne place ciorba foarte acra punem suc de lamaie mai putin. Cu 2 minute inainte sa oprim focul punem si verdeata tocata marunt.

Lasam ciorba sa se racaesca, apoi servim.

Pofta buna!

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Sper ca ma veti urmari si pe Instagram, iar profilul meu il gasiti daca apasati aici. 

 

Daca va place sa gatiti va astept pe facebook in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase

 

Comentarii

  • Mmm, cu loboda si leustean verde!Ce bunatate!Pup!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Licuta! Te pup

  • eugenab

    E in categoria ciorbelor de post, deci se face cu slanina sau kaizer vegetal!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *