Cuburi cu crema caramel
Cuburi cu crema caramel. Pentru inceput pregatim partea de la baza a prajiturii: rupem biscuitii si tocam nucile grosolan, apoi le punem intr-un vas.

INGREDIENTE:
Pentru blat:
200 g biscuiti
100 g nuci
100 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata neagra
1 lingurita esenta de cafea
100 g unt
2 galbenusuri
60 g zahar
Pentru crema caramel:
10 linguri zahar
200 ml lapte
4 galbenusuri
2 linguri amidon
200 g unt la temperatura camerei
100 ml frisca lichida
3 foi de gelatina
Pentru topping:
100 g ciocolata cu lapte
20 g ciocolata neagra
2-3 linguri de lapte cald
PREPARARE:
Pentru inceput pregatim partea de la baza a prajiturii: rupem biscuitii si tocam nucile grosolan, apoi le punem intr-un vas.
Ciocolata topita la baine-marie, o amestecam cu galbenusuri si zahar, o punem iar la baine-marie pentru 7-8 minute, avand grija sa amestecam destul de des. Cand incepe sa se ingroase, o luam de pe foc, adaugam untul si esenta de cafea.
Amestecam pana se topeste untul, apoi turnam peste biscuitii pe care i-am amestecat cu nucile. II punem intr-o forma pe care o tapetam cu folie alimentara, pentru a scoate cat usor prajitura din aceasta. Amestecam pana se omogenizeaza compoztia, apoi apasam bine cu o lingura, astfel incat stratul sa devina cat mai compact. Punem „blatul” la rece in timp ce pregatim crema.
Intr-un vas punem foile de gelatina la inmuiat. Topim zaharul pana se caramelizeaza, intr-un vas cu fundul mai gros. Cand acesta devine auriu, turnam galbenusurile batute cu lapte si amidon. In momentul in care turnam laptele cu oua, se ridica aburi fierbinti, asa ca este bine sa ne ferim.
Lasam vasul pe foc, amestecand continuu pana se ingroasa. In acest moment incorporam foile de gelatina, esenta de portocale si untul, aflat la temperatura camerei.
Adugam frisca lichida, amestecam pana se omogenizeazxa compozitia, apoi dam crema la rece pentru 2 ore. Dupa acest interval o putem turna peste biscuiti. Topim ciocolata la baine-marie, o amestecam cu 2 linguri de lapte si o turnam peste prajitura. O intindem frumos cu ajutorul unei palete sau cu un cutit mai lat. Lasam prajitura acoperita in frigider cateva ore, cel mai bine peste noapte, apoi putem servi.
Tinand cont de faptul ca avem unt in compozitie ar fi bine sa o scoatem din frigider doar cand o servim.
Pofta buna!
super bune!!!! pupici :*
Multumesc Dana!
Arata grozav! Este o prajitura chiar pe gustul meu!
Multumesc Raluca!
frisca lichida trebuie batuta inainte sa o punem sau o lasam asa?
da, trebuie mixata in prealabil.
Trebuie mixata tare sau doar puțin ? Daca o mixez spuma tare trebuie sa las restul cremei la răcit întâi ?mulțumesc
Pana se omogenizeaza.
Ce bine arata! Biscuiti, caramel si ciocolata – tot ce-ti poti dori :))
Ideea asta cu blatul din salam de biscuiti mi se pare foarte faina. De cand am vazut-o la Miha am zis ca o sa o incerc si eu!
Trebuie sa vad si eu ce a facut Miha!!!
Ce fain arata! Imi place foarte tare combinatia de nuca, biscuiti si caramel! Pupici
Multumesc Simona! Te pup
Un premiu te astepta la mine! Pupici
Multumesc Simona!
Arata tare bine. Minunata ideea.
Multumesc Sara&Miki!
Arata tare bine .Desi eu mi-am propus sa o raresc cu dulciurile , nu prea sunt lasata in pace 🙂
Dorina si eu as vrea, dar nu stiu de ce nu rezist!
Am venit si eu,deliciase cuibuletele!
Multumesc Ramona!
Mmmmmmmm, cat de bine arata!!! Un deliciu! Pupici!
Multumesc Nely!
arata nemaipomenit de bine! o s-o incerc cu siguranta!
Multumesc Alinutzika!
Trebuie s-o incerc si eu,imi place tare mult!Pupici!
Flory o sa iti placa!
Un desert divin!!!Caramelul e preferatul meu:)!PUP!
Multumesc Licuta! Pup
Delicioasa!!!
Multumesc Dana! Chiar a fost delicioasa!
Si gustoasa, si aratoasa 🙂
Multumesc Natalia!
Bestial arata!!!
Multumesc Bianca!
Oauu Cristina , o bunatate ce ai facut!! Notez in retetar! 🙂 Pupic!
Multumesc Adela!
Arata senzational! Iar combinatia cu caramel…mirifica.
Mihaela si mie imi place mult!
Vai vai vai , ce grozavie de desert , si eu il voi incerca !!!
Adina a fost atat de bun, incat mi-am facut tot timpul drum prin bucatarie…
E super reteta ta!Si arata traznet.Pt ca vad ca ai talent si esti foarte indragostita de bucatarie o sa ti dau o reteta f usoara de crema caramel:o cutie de 400g lapte concentrat fara zahar si 3 linguri zahar brun.Fierbi ingredientele pe foc moale pana se ingroasa ca o smantana .Dai deoparte si lasi sa se raceasca pana e caldut .asa caldut il pui intre foi sau poe o prajitura.E fff bun,seamana la gust cu caramelele de lapte.O zi cat mai placuta!
Multumesc Anca, stiu reteta, o pastram pt primavara, la un desert special, pentru eveniment special! O zi placuta si tie!
Deja salivez, asocierea celor trei componente de baza sunt delicioase. Am sa tin seama de reteta asta.
Zi frumoasa!
O zi frumoasa si tie!
trebuie sa fie delicioasa!
este…
Nu am foi de gelatina,ci gelatina maruntita.Cat ar trebui sa pun sa fie echivalentul foilor de gelatina?
o foaie de gelatina are 2 g.